/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Idén is kiírták a magyar tenyésztésű galopp lovak championátusát

Az őszi árverések időszakban megszaporodik a Magyar Méneskönyv feladata, erről és a
magyar tenyésztésű galopp lovak championátusáról kérdeztük Bélley Márta Méneskönyv vezetőt.

Benne vagyunk az árverési időszakban, hogyan történik ennek az adminisztrációja Méneskönyv vezető szemszögéből?
Folyamatosan rendeznek árveréseket a vezető nyugati országokban. Ilyenkor még alacsony a száma a hivatalosan a Magyar Méneskönyvhöz bejelentett új lovaknak. A tapasztalat az, hogy a tényleges létszámról csak szezonkezdés előtt, március környékén lesznek tényleges adatok.
Általában az árverő cég intéz mindent a teljes tulajdonosváltással kapcsolatban. Ami viszont már hozzám tartozik, az a folyamat adminisztrációja. Az adott országok méneskönyvének vezetése adja ki az export papírokat, amiket itt a Kincsem Parkban, az irodában regisztrálok. A méneskönyvi dokumentáció nagyon fontos, nélküle nem versenyezhet itthon a ló.

Mennyi volt az elmúlt években? Hány import várható idén összesen?
Választási csikók, yearlingek, kétévesek és egyéb tréningből vett lovak mellett tenyészállatokat is vásárolnak a hazai tenyésztők, futtatók. Elsősorban yearlingeket és kétéveseket importálnak. Az import lovak fele most ősszel, a másik fele a versenyszezonra érkezik, tavasszal. Utóbbiak tulajdonosai általában a külföldi futtatók, akik a szezon kezdetére hozzák át saját országukból, jellemzően Szerbiából, Horvátországból, Bulgáriából a lovakat.
Nem csak vesznek lovat a tulajdonosok, de el is adnak vagy a tavasszal bejött lovak visszamennek a szezon végén. Így az export is egyre jelentősebb. Ennek tükrében 2017-ben 123 importot és 66 exportot regisztráltunk. Körülbelül erre a számokra lehet számítani az idén is.

2018-ban melyik ménnel fedeztettek a legtöbbet? Ki után született a legtöbb csikó idén?
Egy aktuális állapotról lehet most még csak beszélni, mert még nem kaptam meg minden bejelentést. Az elmúlt évek tapasztalatára tudok támaszkodni: közel 180 kancát szoktak fedeztetni. Idén toronymagasan Anabaa Blue kapta a legtöbb lehetőséget, 32 kancát fedezett. Mögötte Move Your Vision 16 és Bully Pulpit áll 12 kancával. Tavaly a legtöbb csikó Move Your Vision után született, ez 17 egyedet jelent, Makaam-tól 13, Bully Pulpit-tól pedig 9 utód látta meg a napvilágot.

Tavaly nagyon jó kezdeményezés volt a legjobb hazai tenyésztők és futtatók anyagi támogatása. Lesz-e idén is ilyen?
A magyar tenyésztésű galopp lovak championátusa idén is lesz. Az Egyesület a lovas rendezvények szerevezésére elkülönített keretösszegből pályázik. Az Európai Unió közvetlenül nem engedélyezi a tenyésztési támogatást, sajnos a direkt segítséget a merev EU-s szabályozás miatt nem kaphatunk.
Ezzel a támogatással a tulajdonosnak fizetünk, ami azt célozza, hogy futtató vásároljon magyar tenyésztésű lovat, ami végeredményben a tenyésztőnek is jó.
Idén is lesz ez a támogatás, a tavalyi összeggel megegyező. A 16 millió forintból anyagi támogatásként 14,4 millió forintot fizetünk ki, 1 millió forint a tárgynyeremények értéke, a fennmaradó összeg a bábolnai rendezvény szervezésére fordítjuk. A lovakat külön kategóriákban támogatjuk, évjárat, nemek és táv szerint is. Erről a https://angolteliver.com/ oldalon minden megtalálható.

SHARE THIS