Lósport a Kincsem Parkban

A lóversenyzés rövid története

A lóverseny egy olyan sokoldalú sportesemény, melynek érvényben lévő szabályrendszerét 300 éve fogalmazták meg. A sport lényege egyszerű, győzzön a leggyorsabb és legjobb ló. A szakemberek ezeken a versenyeken keresik a fajta és a sport fejlődése számára a legjobb egyedeket. A sportfogadás egyidős a lóversenysporttal, azaz a lóversenyfogadás minden sportfogadás alapja. A lóversenysport a lovakra történő játék nélkül szinte elképzelhetetlen. Minél népszerűbb a sport egy országban, annál komolyabb a rá szervezett fogadás összege. A legjelentősebb országok közül Angliában, Ausztráliában, Franciaországban, Japánban és Hong-Kongban euró milliókat tesznek fel a játékosok egy-egy futamban.

A lóversenysport őshazája Anglia, két szakága a galopp- és az ügetőverseny. A galopp az 1700-as évek második felében indult világhódító útjára, legismertebb versenye az Epsom Derby. Népszerűsége és elterjedése a világban a labdarúgással egyenértékű. A lóverseny komoly hatással volt több más sportág fejlődésére. A Derby szavunkat – mely a hároméves angol telivér mének és kancák legjelentősebb versenye – ma már minden komolyabb csapatverseny rangadójának szinonimájaként alkalmazzák a köztudatban. A történelmi kezdet első sikerét 25.000 néző előtt, gróf Károlyi György 6 éves sárga lova Babieka aratta. Őt tekintjük a magyar lóversenysport első győztesének! A győztes lovat gróf Széchenyi István, a hazai lóversenysport megteremtője tenyésztette. A győztest 133 font (74,5 kg) teherrel Siveyer Jakab lovagolta. Az első magyarországi versenypálya a mai Soroksári út és Üllői út között terült el. A legnagyobb magyar a lóversennyel a polgárosodás mellett, a hazai lótenyésztést és a gazdaság színvonalát kívánta fejleszteni. Az ügető versenyt néhány évtizeddel később, 1883-tól rendezik hazánkban.

Magyarországon a lóversenyfogadás állami monopólium. A fogadás szervezésére az 1991. évi XXXIV . a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény alapján az állami tulajdonú Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. (MLFSZ Kft.) jogosult, amely a LOVI márkanév alatt üzemeltetett fogadóhelyeken kínálja a szolgáltatást, valamint
a hazai versenynapokon a Kincsem Park lóversenypályán a fővárosban. A KINCSEM+ TUTI játék értékesítésben,  mint kereskedelmi közreműködő partner, a Szerencsejáték Zrt. kijelölt lottózói is részt vesznek. A francia Pari Mutual Urbain (PMU) társasággal kötött megállapodás alapján az MLFSZ Kft. 2016. január 4-től nemzetközi együttműködés keretében szervezett lóversenyfogadást is kínál a játékosoknak, amelyben 18 ország fogadásszervezői egy közös nyereményalapban gyűjtik a téteket, ezáltal jelentős mértékben megnövekedett nyereményeket elérhetővé téve a játékosok számára. Magyarországon a hazai és nemzetközi nyereményalapban egyaránt a totalizatőr rendszerű lóversenyfogadás működik, aminek lényege, hogy a feltett összeget a levonások után fogadási típusonként és nyerőosztályonként szétosztják a nyertesek között.

Galopp

Alapok

A galopp versenyeken a lovak a lehető leggyorsabb módon, vágta jármódban, zsokéjukkal a nyeregben versenyeznek.

Megkülönböztetünk sík-, gát- és akadályversenyeket. A galopp versenyeken a legtöbb esetben angol telivér fajtájú lovak indulhatnak. Esetenként arab telivéreknek, anglo-araboknak és verseny félvéreknek is rendeznek galopp  futamokat. A lovak kétéves koruktól versenyezhetnek.  A legnagyobb díjazású galopp futam hazánkban a Magyar Derby, amelyben csak 3 éves telivérek állnak starthoz.

Tulajdonosok és istállók

Minden angol telivér versenylónak van legalább egy tulajdonosa (szindikátus, amikor egy lónak több tulajdonosa is van) aki viseli a ló tartási és futtatási költségeit. A tulajdonosok a lovaikhoz általában vásárlás útján jutnak hozzá, majd egy hivatásos trénert bíznak meg, hogy havi tartásdíj fejében a felkészítse őket a versenyekre. A tulajdonos a megnyert versenydíj 80%-át kapja meg, a maradékon a tréner és a lovas (zsoké) osztoznak.
Legkönnyebben a versenyben viselt mezek színéről ismerhetjük meg a tulajdonosokat, azok istállóit. Minden istállónak egyedi színe van. Egy zsoké több istállóban is hajthat és mindig annak a mezét, színeit hordja, akinek a lovát lovagolja.
A tulajdonosok gyakran nem a saját nevükkel, hanem futtatói „álnéven”, vagy cégük nevén szerepelnek a versenyprogramban.
Hazánk legnagyobb és legsikeresebb tulajdonosai: Deák György – Álmodó istálló, Siklósi Tamás – ESDE Bt., Pálfi Gábor – Telivér Farm, Horváth László – Szenttamási Ménes, Bábolna Nemzeti Ménes – Dióspusztai istálló

Trénerek

Tréner az a hivatásos szakember, aki rendelkezik tréneri engedéllyel és egyszemélyes felelősséget vállal a rá bízott lovak szakszerű tartásáért, felkészítéséért és versenyeztetéséért. A megegyezett tartásdíj fejében tartja, gondozza és trenírozza a versenylovat. A tulajdonossal egyeztetve a lovat tudásának megfelelő versenyekben nevezi és indítja, valamint lovasítja. A tréner határozza meg a taktikát, amit a verseny előtt a jártatóban közöl a lovassal a verseny előtt. A tréner érdekelt a lovai jó eredményeiben, hiszen a megnyert versenydíj 10%-a őt illeti meg.
Legsikeresebb hazai trénerek: Maronka Gábor, Kovács Sándor, Ribárszki Sándor, Zala Csaba, Fézer Róbert.
Minden idők legeredményesebb galopp trénere Aperianov Zakariás, aki a legendás Imperiálnak volt a mestere és pályafutása során 17 Derbyt nyert.

Zsokék

A zsoké vagy versenylovas az a személy, aki a versenyben a tulajdonos színes mezét viselve lovagolja a rábízott telivért. A verseny előtt és a verseny után ki kell mázsálnia (megmérik) a megfelelő súllyal, ez alapfeltétele, hogy indulhasson a versenyben. Győzelemre kell törekednie, illetve arra, hogy a lova a lehető legjobb helyezést szerezze meg a versenyben. A zsoké gyakran a ló munkalovasa is egyben, ami azt jelenti, hogy a felkészülés időszakában a tréningek során is lovagolja a tréner irányítása mellett. A lovas érdekelt a jobb eredmény elérésében, hiszen a dicsőség mellett a megnyert versenydíj 10%-a őt illeti meg.
Legsikeresebb hazai lovasok: Suták Csenge, Stanislav Georgiev, Nagy Tamás, Paizs Gábor, ifj. Kozma István.
Minden idők egyik legeredményesebb magyar lovasa Kállai Pál volt, ő a hazai rekorder, emellett Amerikában is komoly karriert futott be.

Ügető

Alapok

Az ügető versenyeken a lovak kötött szabályok szerint, ügető jármódban törnek a cél felé. Mögöttük egy kétkerekű kocsiban (sulky) ülve hajtójuk segíti őket a versenyzésben.

Megkülönböztetünk autóstartos és fordulóstartos   versenyeket. Utóbbiban a jobb eredményekkel rendelkező lovak térhátrányról, messzebbről indulnak. Az  ügetőversenyeken ügető fajtájú lovak vesznek részt, a lovak kétéves koruktól versenyezhetnek. A legnagyobb díjazású ügető futam hazánkban a Magyar Ügetőderby, amelyben csak 4 éves ügetők állnak starthoz.

Tulajdonosok és istállók

Minden ügető versenylónak van legalább egy tulajdonosa, (szindikátus, amikor egy lónak több tulajdonosa is van) aki viseli a ló tartási és futtatási költségeit. A tulajdonosok a lovaikhoz általában vásárlás útján jutnak hozzá, majd egy hivatásos trénert bíznak meg, hogy havi tartásdíj fejében a felkészítse őket a versenyekre. A tulajdonos a megnyert versenydíj 80%-át kapja meg, a maradékon a tréner és a hajtó osztoznak.
A galoppal ellentétben az ügető sportban a hajtónak van saját meze és színe, nem az istállónak.
A tulajdonosok gyakran nem a saját nevükkel, hanem futtatói „álnéven”, vagy cégük nevén szerepelnek a versenyprogramban.

Hazánk legnagyobb és legsikeresebb tulajdonosai:
Csákány Lajos – HICO Versenyistálló, Turbucz Sándor – Diadora istálló, Pekker György – Laura istálló, Hajnal Tibor _ Napsugár istálló, Winkler Márton – AMMA istálló

Trénerek, hajtók, idomárhajtók

Az ügető sportban a lovat felkészítő személy a tréner, de az esetek döntő többségében ő is hajtja a lovat versenyben, azaz ő a lónak idomárhajtója. Az ügetősportban a trénernek sokkal összetettebb a feladata, mint a galopptrénereknek.

A tréner az hivatásos szakember, aki rendelkezik tréneri engedéllyel és egyszemélyes felelősséget vállal a rá bízott lovak szakszerű tartásáért, felkészítéséért és versenyeztetéséért.

Az ügetősportban a megfelelő jármód miatt a patkolásnak is hatalmas szerepe van, sok esetben ezt is maguk végzik a trénerek.

A tréner a megegyezett tartásdíj fejében, tartja, gondozza és trenírozza a versenylovat. A tulajdonossal egyeztetve a ló tudásának megfelelő versenyekben nevezi és indítja magával vagy egy általa felkért hajtóval.

A versenyben az idomárhajtókat és a hajtókat a saját versenyszínük alapján különböztetjük meg, a hajtók mindig ugyanabban a versenyszínben versenyeznek.

A tréner érdekelt a lovai jó eredményében, hiszen a megnyert versenydíj minimum 10% őt illeti meg, de ha ő is hajtotta az idomítottját, akkor a díj 20% az övé.

Legsikeresebb hazai idomárhajtók:

Fazekas Imre (szürke-citromsárga), Veljko Mazsity (kék-fekete), Kolozsi László (fehér-fekete), Juhász Balázs (fehér-kék), Márton Lajos (kék-piros-fehér)

Leghíresebb magyar versenylovak

Hazánk mindkét szakágában világklasszis versenylovakat adott az elmúlt közel 200 évben.

A galoppon KISBÉR a  IX. század egyik legkiemelkedőbb magyar tenyésztésű versenylova, aki máig egyetlen magyar lóként megnyerte az  Epsom Derby-t.

KINCSEM a legismertebb ló nem csak hazánkban, de szerte a világon. A verhetetlen csodakanca két- és ötéves kora között négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és győzött, sorra verve Európa legjobbjait.  A legendás versenylóról nevezték el a pesti lóversenypályát, a Kincsem Parkot és az új lóversenyjátékot a Kincsem+-t. A Kincsem Parkban – a budapesti galopp pálya főbejáratánál – 1977-ben felállították életnagyságú bronzszobrát. A “Hungarian Wonder”  Kincsem valódi regényalak. Se előtte, sem azóta nem volt ló, ami megközelítette volna. Nem ügyeskedés szülte az 54 győzelmet, hanem a képesség,  az acélosság, a szinte tudatos küzdőképesség: elsőnek lenni a legjobbak között! Ez az oka annak, hogy a világon mindenütt ő volt és maradt a “Hungarian Wonder”, a “Magyar csoda”. Kincsem vitathatatlanul a magyarok kedvenc lova A Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével készült Kincsem romantikus kalandfilm vetítéseire 2017-ben akkora tömeg csődült össze, hogy új termeket kellett nyitni a mozikban. Tizenegy éve nem nyitott ilyen jól magyar film. Legtöbben egyszerre a Kincsem Parkban a Derby és Kincsem Film Fesztiválon nézték meg a filmet. Több, mint ezer ember az eredeti környezetében, a műemlék lelátóról, Herendi Gáborral, a rendezővel és Nagy Ervinnel, a főszereplővel együtt szurkolt a fimbeli csodakancának.

IMPERIÁL az aranyszőrű táltos a XX. század legsikeresebb tenyésztésű magyar versenylova. Három versenyévadon keresztül nem akadt ellenfele a pályán, Magyarországon végig veretlen maradt. 1963-ban két Derby-t nyert és futott az Egyesült Államokban. Trénere Aperianov Zakariás – becenevén Pubi bácsi – 16 lovával nyert Magyar Derbyt, köztük Imperiállal. Ez a teljesítmény – a bécsi Derbivel együtt 17 győzelem – nem hivatalos Guinness-rekord.

OVERDOSE a közelmúlt világklasszisa, a világ egyik leggyorsabb lova. Sokáig őrizte veretlenségét. A hazai lóversenysportot szinte vele azonosítják, sikerei százezrekkel ismertette meg azt. Első csikói idén kétévesek, láthatjuk őket futni a Kincsem Parkban. Overdose 2008-ban a világ harmadik legjobb sprintere, Európában pedig a legjobb hároméves sprinter volt. Értékét 5 millió euróra, – mintegy 1,5 milliárd forint – becsülték. A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistáján, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült, az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt!

Az ügetősportban BAKA és ELLY Európa-rekordot állított fel a XX. század első felében. KABALA és API a hatvanas és hetvenes években volt eredményes Közép-Európában. Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a sport, amit BUTTERFLY és ILLETMÉNY sikerei bizonyítanak.