Versenyló futtatás

Miért érdemes lovat futtatni?

Különleges élmény
A versenyló futtatás egy semmihez nem hasonlítható élmény. Különleges szórakozást és izgalmat nyújt maga a verseny és az arra való felkészülés is. Lovad futásakor a Kincsem Parkban vendégül láthatod barátaidat és családtagjaidat, hogy együtt éljétek át a csodás versenyeket és közösen örüljetek a sikereknek.
A lóverseny a sportok királya – olyan hagyományos és korszerű sport, melyet a világ minden kontinensén ismernek, népszerűsége a labdarúgáséval egyenértékű.
Presztízs és népszerűség
A lófuttatás presztízst és társadalmi elismertséget jelent. Versenyló tulajdonosként olyan zárt, elit körbe kerülhetsz, ami más esetben elképzelhetetlen lenne. Például Angliában sokan csak azért futtatnak lovat, hogy közelről láthassák a Királynőt. A média segítségével és lovad eredményeivel akár a celebritások közé is bekerülhetsz.
Komoly díjak
Lovad sikere erkölcsi és anyagi elismerést jelent egyszerre.
Kiemelkedő képességű, klasszis versenylovad az ország legnagyobb versenyeiben állhat starthoz és több millió forint versenydíjat is nyerhetsz, de akár külföldön is próbára teheted kedvenced tudását.
Az ló az ember társa
A sikerek mellett talán a legfontosabb, hogy a versenyló nem csak a futamban okozhat örömöt, hanem a mindennapokban is. Meglátogathatod az istállóban, figyelheted felkészülését, fejlődését. Idővel ez a gyönyörű állat szinte családtagként kötődhet hozzád.

Ki lehet elégedett versenyló tulajdonos?

– aki érdeklődik a lóverseny iránt
– akit vonz a versenyistállók hangulata
– aki képes felelősséget vállalni lova tartásában és versenyeztetésében
– aki anyagilag ezt meg tudja engedni magának és évi kb. 1 – 1,5 millió forintot szívesen áldoz lova tartására és futtatására (a megnyert versenydíjak ezt csökkenthetik)
– aki a lófuttatást hobbynak tekinti
– aki büszke arra, hogy egy különleges szórakozásnak hódol

Hogyan válhatsz versenyló futtatóvá?

Először el kell döntened, hogy a lóversenyzés melyik ága vonzóbb számodra: a galopp vagy az ügető.
Versenylovat vehetsz egyedül, vagy a költségeket megosztva, több ismerőssel, tulajdonos társsal „szindikátust” alkotva futtatsz lovat, de versenylovat akár bérelni is lehet.

Vásárlás

Versenylovat (angol telivér vagy ügetőló) a tenyésztőtől vagy az aktuális tulajdonosától lehet megvásárolni istállóból vagy árverésen. A versenylovak ára erősen változó. Az árat elsősorban a ló kora, származása és a képessége határozza meg. Idősebb, a pályafutása csúcsán túl járó lovat már akár 200.000 forinttól meg lehet venni. Míg egy extra származású és versenyben még nem futott fiatal csikóért 6-8 millió forintot is fizetnek Magyarországon.

Bérlés

Nem szükséges lovat venni, bérelni is lehet! Ez rendszerint egyedi megállapodás szerint szokott történni a lótulajdonos és a leendő bérlő között. Általában a ló tartásdíjának átvállalása és a verseny nyeremény 20 %-a a bérleti díj.

Szindikátus

Ha úgy gondolod, hogy a futtatás költségeit önállóan nem szeretnéd finanszírozni, akkor érdemes több futtatóval összeállnod vagy csatlakoznod egy már működő szindikátushoz. Ez egy futtatói csoport, ahol a költségek annyi felé oszlanak, ahány tagja van a szindikátusnak. Általában nagy létszámúak, pl. tíz tulajdonos esetén a havi költségek is tizedére csökkennek. Ilyenkor az esetleges nyeremény is kisebb, de az öröm és a sikerélmény ugyanakkora, mintha csak egyedül futtatnál.
Magyar Turf újságban megjelent cikk a szindikátusról (2012. dec. 31.)

Jó tanács

Ló vásárláshoz, bérléshez mindig vigyél magaddal olyan szakembert, aki érti a dolgát, és akiben megbízol. Használt autót is szakemberrel nézetünk át mielőtt megvennénk. Legjobb, ha az idomárt (tréner) viszed magaddal. Ők hamarabb észreveszik a ló rejtett hibáit, esetleges betegségeit, egyúttal tudják, hogy az általad kiszemelt lóból mi az az eredmény, amit ki tudnak hozni. Ne feledd, hogy a tréner is érdekelt abban, hogy a lovad minél eredményesebb legyen és minél több pénzt keressen, hiszen a ló nyereményéből ő is részesül.

Ki legyen a ló trénere?

A gondosan megválasztott szerzeményedet egy általad kiválasztott profi trénerhez add idomításba. Az idomár a tartásdíj fejében felel a ló gondozásáért, tréningezéséért és versenyeztetéséért. Ő az, aki megmondja, hogy milyen munkát menjen a lovad, melyik versenyben futtasd. A tréner benevezi lovad a megfelelő versenybe és kiválasztja a zsokét (galoppon) vagy a hajtót (ügetőn). Egyszóval mindent ő intéz és a ló pályafutásával kapcsolatban mindenért ő a felelős.
Magyarországon egy ló tartásdíjában benne van a takarmányozás, a gondozás, a patkolás, az egyéb kisebb kiadások, a vitaminok és az idomár munkadíja. Egy ló tartásdíját az is meghatározza, hogy milyen kvalifikált tréner foglalkozik a kedvenceddel. Ez az összeg 80.000- 120.000 Ft között változhat idomáronként.

Ha mindez megvan, akkor már nincs is más dolgod, mint a verseny napján kiöltözni és drukkolni lovadnak, győzelem esetén pedig fogadni a gratulációikat.

Versenylófuttatással kapcsolatos további információt Krebs Andrástól, a Kincsem Nemzeti Kft. marketing és tulajdonosmenedzser osztály vezetőjétől kaphatsz a 30-668-9914-es telefonszámon vagy érdeklődj az
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
e-mail címen.