/ by /   Friss hírek, SZAKMAI Galopp / 0 comments

Előzetes állatjóléti szűrővizsgálat

Közlemény

Előzetes állatjóléti szűrővizsgálat – próba jellegű – bevezetése a galopp versenyeken

A Versenyszervező javaslatára a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság jóváhagyta, hogy próba jelleggel, 2020. augusztus 21-től szeptember 30-ig az alábbi intézkedés kerüljön bevezetésre.

A lovasok sportsérülésének minimalizálása és az állatvédelmi gyakorlat további erősítése megköveteli, hogy a Versenyszervező, tekintettel az emberélet védelmében és állatjólétben fennálló felelősségére, minden lóra kiterjedően előzetes állatorvosi szűrővizsgálatot folytasson le, a célból, hogy a lóversenyek során bekövetkező balesetek kockázata tovább csökkenjen.

A biztonságos lóversenyzés érdekében végzett előzetes állatjóléti szűrővizsgálati eljárás a galopp versenyeken

I. A vizsgálatok ideje

Előzetes szűrővizsgálat a versenynapot megelőző 48 órán belül bármikor végezhető az idomítótelepen. Az előzetes vizsgálatról a megbízott állatorvos a Versenyszervező képviselőjének útján időpontot egyeztet az érintett trénerekkel. A második körös, szűrővizsgálati bizottság által lefolytatott vizsgálatok a versenynapon, nyergelés előtt tartandók.

II. A vizsgálatok helyszíne

Az előzetes szűrővizsgálat az indulónak jelzett versenyló idomítótelepén, illetve a Kincsem Park területén is lefolytatható. Amennyiben az idomítótelepen a körülmények nem teszik lehetővé a vizsgálatot, úgy az idomár köteles a versenynapon a futam előtt bemutatni lovát a szűrést végző állatorvosnak. A második körös, szűrővizsgálati bizottság által lefolytatott vizsgálatokra szintén a versenynapon, a Kincsem Parkban kerül sor.

III. A vizsgálatot végző személyek

Az előzetes szűrővizsgálatot a Versenyszervező által megbízott megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező állatorvos vagy lógyógyász specialista végezheti. A vizsgálat során jelen lehet a Versenyszervező adminisztrációs megbízottja, valamint a ló trénere, vagy az általa kijelölt személyek.

A második körös, szűrővizsgálati bizottság által lefolytatott vizsgálatokat egy állatorvosokból álló háromtagú bizottság folytatja le, amelynek tagjai között lehet az előzetes szűrővizsgálatot végző állatorvos, valamint a pályaállatorvosok.

IV. Az előzetes szűrővizsgálat menete

  • A Versenyszervező biztosítja az indulónak jelzett lovak listáját idomárok szerint csoportosítva a vizsgálatot végző személy részére.
  • Az állatorvos elsősorban a bokszban, fásli nélkül tapintással szemrevételezi a ló általános állapotát.
  • Kétség vagy gyanú esetén a lovat mozgásban is szemrevételezheti.

V. Az előzetes szűrővizsgálat eredménye

Amennyiben az előzetes szűrővizsgálat során az állatorvos azt állapítja meg, hogy a versenyló nincs kétséget kizáróan versenyképes állapotban, úgy az idomárnak javasolja a ló lejelentését. Az idomár (amennyiben nem ért egyet a javaslattal) dönthet úgy, hogy második körös vizsgálatot kér, amelyet a szűrővizsgálati bizottság folytat le.

Előzetes állatjóléti szűrővizsgálat hiányában ló nem állhat starthoz.

VI. A második körös szűrővizsgálat menete

  • A Versenyszervező biztosítja az indulónak jelzett lovak listáját a bizottság részére, amelyek második körös vizsgálatát igényelték.
  • Az állatorvosi szemle a lovat fásli nélkül elővezetve megtekintéssel, tapintással és mozgásban történő vizsgálattal történik.

 VII. A második körös szűrővizsgálat eredménye

A második körös szűrővizsgálati bizottság megvizsgálja a lovat, majd a bizottság javaslata alapján a pályaállatorvos dönthet úgy, hogy

  1. a ló egészségügyi állapotát megfelelőnek találja, így az indulhat a versenyben,
  2. a ló kétséget kizáróan versenyképes állapotát vitatja, a versenyzés biztonságát és állatvédelmi szempontokat figyelembe véve, valamint a balesetek megelőzése érdekében a bizottság javaslatára lejelenti a lovat.

VIII. A szűrővizsgálatok költsége

Az állatjóléti szűrővizsgálatok orvosi költségét a Versenyszervező saját hatáskörben fedezi. Az előzetes állatjóléti szűrővizsgálat során lejelentett ló után indulási díj nem fizetendő.

IX. Egyéb rendelkezések

Az előzetes állatjóléti szűrővizsgálat szabályai a G.V.Sz. rendelkezéseket kiegészítve, a Pályaállatorvos tevékenységét erősítve alkalmazandók a biztonságos, balesetmentes galopp versenyzést elősegítve.

Az intézkedés próba jellegű bevezetését követően a közreműködő állatorvosok jelentést tesznek az LFB és a Versenyszervező felé az így szerzett tapasztalatokról.

Budapest, 2020. 08. 18.

Közlemény

Viseljünk maszkot a Mázsaházban!

A Kincsem Nemzeti Kft. felhívja a Mázsaházban tartózkodók figyelmét, hogy a COVID-19 vírus okozta fertőzés megelőzése érdekében a maszk viselése erősen ajánlott!

Budapest, 2020. 08. 18.

SHARE THIS