/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Ganyecz Mihály

Stemgrove Turbo (Bulmers Baby x Skywalker Puma)

2020-as versenyei:
Kincsem Park Magyar Derby III. negyeddöntő (480m) – V. hely, ideje 30.75
Rainbow High Díj S2 (280m) – III. hely, ideje 17.46
2020-as edzései:
3db hivatalos időmérő edzés 280m-en. Legjobb ideje: 17.02

Mocher Tamás agara:
Jet Mac (Dysert Anna x Droopys Jet)

2020-as versenyei:
Nyári Nagydíj Sprint S1 (280m) – I. hely, ideje 16.74
2020-as edzései:
3db hivatalos időmérő edzés.
Legjobb ideje 280m-en: 16.90
Legjobb ideje 480m-en: 29.90

Tulajdonosként 5 agárral regisztráltál be év elején a Kincsem Parkba, végül azonban csak Turbo-val jártál versenyezni. Megkérdezhetem, hogy a többiekkel miért nem jöttél végül?
Volt, aki még fiatal volt, volt, akit tenyésztésbe vontam, volt, akivel szándékosan csak Isaszegen versenyeztem és volt, akit megpróbáltam, de csak az edzésig jutottunk, mert rögtön meg is sérült.

Szerződött trénerként is tevékenykedtél idén, három kutyát is elvállaltál 2020-ban, Joes Cody-t, Tarnai Linda agarát, Jet Mac-et, Mocher Tamás agarát és egy angol tulajdonú kutyát is, Hasskona Skye-t, Rich Hassal kenneléből. Közülük csak Jet Mac-el neveztél versenyre, a másik kettővel nem. Ennek mi az oka?
Csakúgy, mint a fentebb említett Lulu, Joe és Skye is megsérült mielőtt versenybe rakhattam volna őket. Egy, illetve kettő edzést tudtak futni.

Linda elmesélte, Joes Cody-val megvalósítottatok egy remek alomtervet. Marad nálad idén is tréningben?
Joe a tulajdonos munkájával szalad neki a 2021-es szezonnak. Igen, valóban született tőle és Iron Lady-től egy alom, akik már négy hónaposak.

A másik két agárral tervezel versenyezni idén nálunk?
A másnak tréningezett agarakkal ott versenyzek majd, ahol a tulajdonosok kérik. Ebbe az egybe engedek beleszólást, mivel az ő agaruk. Előzetes jelzések alapján a tulajdonosok mindkét pályán szeretnének starthoz állni. A sajátokkal valószínűleg kivárok majd a szezon elején.

Jártál más pályára versenyezni a szezon alatt az említett kutyákkal? Ha igen, ott milyen eredményeket értél el?
A vírushelyzet miatt a külföldi terveket törölni kellet. Isaszegen voltam néhány versenyen, de a fentebb említett sérülések végett nem sok versenyre jutottunk el 2020-ban. Jet Mac sérülését még nem említettem. Izomszakadást szenvedett egy edzésen, melyből sikerült rehabilitálni, s Isaszegen élete legjobb idejét futva, győzelemmel tért vissza. Így rövidtávon megőrizte veretlenségét. Lulu aznap a lábujjtörés után tért ott vissza, és az év legjobb szuka idejével nyerte a futamát. Még 1-1 felemás verseny jutott nekik 2020-ban.

Hogy érzed, az általad tréningezett agaraknak melyik rendszer fekszik jobban? Látsz lényeges különbséget egyébként a kettő között?
Jet Mac, Joe, Turbo, Skye mind felnőttként importált agarak, ők mind külső nyúlon kerültek beiskolázásra. Nekik ezzel a rendszerrel nincs bajuk, sőt! Esetleg a másik rendszert kell még szokniuk – Skye-nál lesz nagy kérdés, az átállás -. Azt gondolom, hogy néhány futás után van annyi versenyintelligenciája az agaraknak, hogy már a boxban tudják, hogy mi várható az ajtó kinyílta után. Ettől függetlenül van, hogy az egyiknek a belső, a másiknak a külső nyúl fekszik jobban.

Régi, tapasztalt agaras vagy te is, mint tréner versenyeztél már máshol is külső nyulas pályán? Ha nem, milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a Kincsem Parkban?
Azért én fiatalabb vagyok annál, hogy itthon versenyeztem volna a régi Csepeli külső nyulas pályán. Tulajdonosként három kutyám futott három különböző trénernél Írországban. Így valamennyi rálátásom van a működésre. Szurkolok, hogy minden olyan olajozottan működjön majd itthon is.

Mi a véleményed az új pályáról és a jövőbeni lehetőségekről?
Az új ovál pályát óriási lehetőségnek láttam már a pálya megépüléséről megjelenő hírek idején is. Már 11 éve, hogy a mostani főigazgató megkérdezte a telivér vs. angol agár futam után, hogy milyen érzés volt ott versenyezni, akkor is azt válaszoltam, hogy remek érzés volt és remélem hamarosan visszatérhetünk oda rendszerességgel. Most is így gondolom. A Kincsem Park a kontinentális agárversenyzés legnagyobb lehetősége! A csodás környezet, az online nézhető futamok, a többkamerás közvetítés mind segíthet abban, hogy több kezdő vágjon bele ebbe a csodás sportba.
Viszont meg kell említsem, hogy bár az idei riportok alkalmával mindenki hangot adott annak, hogy mennyire elégedettek mindennel, én ennél kritikusabb vagyok. Hiszem, hogy ez visz előre. Azt gondolom másfél szezonnak elégnek kellett lennie a betanulásnak, az idei évben már teljesen el kell tűnnie a technikai gyerekbetegségeknek.
A lehetőségekről kérdeztél… Azt gondolom, hogy pl. egy lovas szakággal összevont szombati agaras versenynappal, mind a nézők/fogadók, mind az agaras trénerek/tulajdonosok és szerintem a Kincsem Park is jól járna. Konkrétan tudom, hogy ez sok tréner társam vágya.

Az összes versenyt nézve, amin indultál 2020-ban akár Isaszegen, akár a Kincsem Parkban, melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Azokra, melyben bebizonyosodott, hogy érdemes egy végzetesnek tűnő sérülés után is mindent megpróbálni az agárért. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a gondos ápolás, és a fizioterápia, a sérülés előtti fényébe emelte vissza tavaly több általam edzett és kezelt agaramat is.

Idén kikkel tervezel jönni, hozol saját kutyát is, vagy inkább a nálad tréningben lévőkre fókuszálsz?
Mint a riport elején is mondtam, a nem saját tulajdonú (csak edzett) agarakról a tulajdonosaikkal közösen választunk versenyt és pályát. Velük akár már áprilisban ott leszek a startnál. A sajátjaimmal, ha minden ideális, júniusban csatlakozom a többiekhez. Két, nálatok még nem beregisztrált saját tulajdonú agaram is lett, így ők is nagy kérdőjelek.

Fotók Simkó Szilárd

SHARE THIS