/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

24 csikó 24 óra alatt Írországból

A hazai futtatók ismét felfedezték az ír piacot, amin nem szabad meglepődnünk, hiszen egyrészt a szigetország világszínvonalú tenyésztéssel és galoppsporttal rendelkezik, másrészt a korábbi években, elsősorban az ezredforduló időszakában több sikeres ír tenyésztésű ló ropogtatta a zabot a magyarországi telivér istállókban. Közülük is kiemelkedtek a Bagi Fleurt Kft. klasszisai, a derbynyerő Mafhum, a fantasztikus kanca, National Flirt vagy a kiváló sprinter Melir Charm.

A mostani ír előretörés első komoly jele tavaly novemberben volt a Goffs yearling árverésén, amikor egy tucat remek származású és nagyon jól felnevelt másfél éves került hazánkba igen kedvező áron. Ezek közül idén a kétéves kanca, Golden Sea mutatott a legtöbbet, miután megnyerte a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyt és értékes helyezést szerzett Varsóban, erős nemzetközi mezőnyben.
A tavalyi árverés óta eltelt egy év és a hazai futtatók közül többen ismét Írországba utaztak annak reményében, hogy jó és sikeres lovat vásárolhatnak. Az árverésen gyakorlatilag 24 óra lefogása alatt, 24 yearlinget ütött le magyar számlára az árverező. Mi okozhatta ezt a nagy érdeklődést? A nagyon kedvező árak, az ár-érték arány, a fantasztikusan felnevelt lovak, a rendezett, kiváló hazai körülmények, a sportág szeretete és a tulajdonosok jövőbe vetett töretlen optimizmusa, együttesen.

Fézer Róbert idomár és tulajdonosi köre, Molnár Gyöngyi és Sztankov Ákos 8 csikóval tért haza (4, 5, 24, 56, 80, 85, 133, 508). Hajdi Lajos tulajdonosai 9 yearlinget választottak (19, 25, 91, 146, 246, 250, 332, 335). Ribárszki Sándor istállója tulajdonosai révén 4 lóval bővült (13, 125, 310, 533), míg Nyíregyházára Suták János és Hammersberg Elemér jóvoltából 3 másfél éves került (8, 225, 488).

A hazai futtatók az angol, német és ír árverések után közel 50 lovat importáltak eddig. Ez a szám bővülhet, hiszen a következő nagy árverés Franciaországban lesz, ahonnan az elmúlt években több nagyon jó lovat vásároltak, például a derbynyerő Meriont és Eminenst, vagy a veretlen Tour To Parist.

SHARE THIS