/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A pénz beszél – zsoké ranglista

Sokféle módom tudjuk rangsorolni a zsokékat, ezért mindig nehéz volt eldönteni, ki (volt) a legjobb a világon. A legkézenfekvőbb a nyert versenyek számát venni, de akár a derbykben vagy a klasszikus futamokban elért sikereket is alapul vehetnénk. Esetleg azt nézzük, hány championi címet tudhat magáénak a lovas? Az alábbi lista egy rendkívül objektív szempont alapján készült. Nézzük, hogyan alakul a jelenlegi ranglista pénznyeremények alapján. (A nevek mellett a pályán eltöltött időszakot is jelezzük.)

10. Sir Gordon Richards (1921-54)
A huszonhatszoros champion lovas hosszú és sikeres karriert tudhatott maga mögött. Michael Seth-Smith így ír a zseniális lovasról: Gordon hatalmas vagyont halmozott fel aktív évei során. Amikor évente 1.000 font körül mozgott egy tisztes polgári létet biztosító fizetés, ő ennek hússzorosát kereste, bár csak a felét ismerte el.
Ha csak a 10.000 fontból indulunk ki, ez mai értéken évi 274.000-nek számít. Ez megszégyeníti a mai vállalatvezetők bérezését. 1986-ban bekövetkezett halálakor Richards 835.624 font vagyonnal bírt, ami jócskán elmarad ahhoz az összeghez képest, amire számíthattunk. Lehet, hogy ez azzal magyarázható, hogy egy remek lovasokból nem minden esetben lesz kitűnő idomár?

Sir Gordon indul visszamázsálni

9. Lester Piggott (1948-85 és 1990-95)
Piggot sohasem beszélt a nyilvánosság előtt anyagi helyzetéről, sem életrajzírójának, Dick Francis-nak, és sajnos Őfelsége Vám- és Adóhivatalának sem. 1987-ben, amikor adócsalás miatt börtönbe került, 20 millió fontra becsülték vagyonát.

8. Fred Archer (1869-86)
A XIX. század legnagyobb zsokéja, aki Lord Falmouth lovasaként vált ismertté, az akkori viszonylatban szinte csillagászatinak számító 10.000 fontot zsebelt be minden évben. Ezer fontból már nagyon szép vidéki házat lehetett vásárolni abban az időben. Mielőtt huszonkilenc évesen véget vetett életének, bankszámláján 60.000 fontot gyűjtött össze, ami mai értéken kb. 6.4 milliónak felel meg.

Fred Archer

7. Ryan Moore (2000- )
Coomore első lovasa azzal büszkélkedhet, hogy ő az egyetlen, aki egy szezon alatt át tudta lépni a 8 millió fontos pénzdíj álomhatárt hazai nyeremények tekintetében. Ezt ráadásul két alkalommal is meg tudta tenni, 2016-ban és 2017-ben. Ugyanezekben az években felállított egy másik rekordot is: 22 Group 1-es futamot nyert szezononként. 2016-ban 2 millió font nyereményt zsebeltek be lovainak tulajdonosai Írországban, 3.6 milliót Japánban és további 6.67 milliót a világ egyéb pontjain. Ha karrierje elejétől kezdjük a számolást, komoly összeget kapunk, Ryan eddig 125,4 fonttal gazdagította a futtatókat. Ha azt vesszük alapul, hogy még csupán harmincöt esztendős, akár meg is kétszereződhet ez az összeg.

6. Frankie Dettori (1986-)
Jelenleg a világ leghíresebb zsokéjának számít a harminchárom aktív szezont maga mögött tudó talján fenegyerek. A keresetével kapcsolatos spekulációkba azt is számítsuk hozzá, hogy majdnem húsz évig Mohhammed Al Maktoum sejk alkalmazottja volt. Nagy-Britanniában 77.5 millió fontot keresett eddig, Írországban 5.7 milliót, a nemzetközi sikerek, amelyekben Európa, Dubai, Hongkong, Japán és az Egyesült Államok pályáin jöttek össze további 64.1 millióra rúgnak, amely összesen 147.4 millió körül mozgott 2018 végén.

5. Bill Shoemaker (1949-90)
A legnagyobb amerikai zsokék egyike több mint 40 ezer lovaglásából 8833-at megnyert, ezzel ő az Egyesült Államok történetének harmadik legeredményesebb lovasa. Karrierje során 123.37 millió dollárt kerestek lovai. Ez mai értéken 195 millió fontnak felel meg.

Bill Shoemaker

4. Christophe Lemaire (1999-present)
Lemaire ötödik teljes szezonját tölti idén Japánban, és ez nagyban elősegítette, hogy előkelő helyezést foglaljon el a tabellán. 2017-ben és 2018-ban is átlépte a 31 millió fontos határt. Tegyük hozzá, hogy ugyan a világon Japánban keresnek a legjobban a zsokék, csak 5%-ot kapnak a versenydíjakból. Franciaországban is jól ment neki. Először a Niarchos családhoz, majd Aga Khanhoz kötötte szerződés, ahol kétszer is 5 millió euró felett kerestek az általa lovagolt telivérek. Mindent összeszámítva 209.62 millió fontnál tart a francia tehetség.

3. Javier Castellano (1996- )
Ugyan az amerikai pénzdíjakat mára elhomályosították a Japán kifizetések, a dobogóra mégis felkerült az Egyesült Államokban élő, venezuelai származású lovas, aki 1997 óta lovagol választott hazájában. 2013-ban és 2016-ban ő nyerte a legtöbb pénzt a tulajdonosoknak, és eddig 332.4 millió dollár (273 millió font) szerepel a neve mellett.

2. John Velazquez (1990- )
A Puerto Rico-i Johnny V hat évvel hamarabb kezdte a versenyzést, több mint 33 ezer futamából 6089-et megnyert, az amerikai örök ranglistán ezzel a tizenhetedik helyen áll. A számláló 406 millió dollárnál (334 millió font) áll meg az ő esetében.

1. Take Jutaka(1987- )
A japán versenyüzem felülmúlhatatlanságára több bizonyíték is van. Az egyik az, hogy Kitasan Black húsz futása alatt 14.5 millió fontot keresett. Aligha meglepő tehát, hogy a felkelő nap országának legsikeresebb lovasa harminckét esztendő alatt 649.8 millió fonttal örvendeztette meg a neki bizalmat szavazó tulajdonosokat, és ezzel ő áll a világranglista élén.

A kemény kezű Gaius

A fent említett sportemberek azonban a közelébe sem jöhetnek Gaius Appuleius Dioklésznek, a híres római kvadriga hajtónak, aki a Krisztus utáni második században volt aktív, és akinek a sportból szerzett vagyonát a tudósok 15 milliárd fontra becsülik. Ezzel ő a világ valaha élt legjobban fizetett sportolója. Van még hová fejlődnie világunknak.

SHARE THIS