/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Bihari Alexandra a sivatagban

Bihari Alexandra 2010 óta a hazai és nemzetközi lóverseny élet szereplője. Karrierje amatőr lovasként indult, jelenleg zsoké és idomár. A külföldi meghívásos versenyek állandó szereplője, az Emirátusokban telente rendszeresen foglalkoztatott lovas.

Hogyan kezdődött a lovas karriered?

13 éves koromban a díjlovaglás fogott meg, így ebben is versenyeztem éveken keresztül. Erről a szakágról tudni kell, hogy saját ló nélkül nagyon nehéz érdemben eredményeket elérni, emiatt többször is gondolkoztam a váltáson. Amíg ezen vívódtam, egy ismerősöm mesélt arról hogyan zajlanak a tréningek Nyíregyházán a versenylovaknál. Másnap már a havas legelőkön kentréztem a Suták istálló tagjaival.

Hogyan jutottál ki az Emirátusokba?

A történet ott kezdődik, amikor 2013 májusában kijutottam Hoppegartenbe egy női arablovas világbajnokság selejtező futamára amatőr zsokéként. A verseny számomra szerencsétlenül alakult, hatodikként értünk célba a lovammal. Mindezek ellenére a későbbiekben is több lehetőséget kaptam az IFAHR és a Sheik Mansoor Festival jóvoltából. Jelenleg Sheikh Hamdan F3-as istállójának színeiben versenyzem női távlovas futamokon. December 27-én egy 120 kilométeres verseny során 148 indulóból 28.-ként értünk célba. Sikeres szereplésemet tekintve az istálló menedzsmentje remélhetőleg újra kilovasít a következő női futamok egyikére.

Más lovasok is élhetnek ezzel a lehetőséggel?

Természetesen igen! Az első kimagasló sikereket 2017-ben értük el, amikor sikerült megnyernem a júniusi római elődöntőt, Suták Csenge pedig a warsói elődöntőben aratott győzelmet. 2018-ban a magyar női lovasok már mondhatni a mezőny erős tagjainak számítottak. A 2019-es szezonban pedig a Sheik Mansoor Festival selejtezőin Májer Cintia és Mocsinka Vivien kvalifikálta magát a novemberi döntő futamokra. Sajnos itt a szerencse már nem állt melléjük akkora mértékben, mint az elődöntők folyamán.

Mivel idomárként is dolgozol, felmerül a kérdés, hogy ki foglalkozik a lovakkal, amikor te külföldön vagy?

Az idomári licenszem kikérésére tavaly került sor, a Rege istálló tulajdonosa Balogh Béla ragaszkodott ahhoz, hogy náluk dolgozzak. Nem sokkal később már idomári vizsgát tettem és mindenben támogatott, ami egy istálló felépítéséhez kellett. Sajnos az emirátusi lehetőség az otthoni tréning rovására megy, hiszen nem vagyok jelen folyamatosan, így nem tudok mindent felügyelni. Ellenben egy olyan helyen töltöm a napjaimat ahol csak fejlődni és tanulni tudok, ez megmutatkozik a lovakkal végzett munkámban is. Jelenleg lovaimat otthon- véleményem szerint a pálya legmegbízhatóbb lóápolója- Dömsödi Gábor látja el. A bizalmam százszázalékos felé, szakértelme nem vitás.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

A lóverseny a szenvedélyem, így igyekszem minden adódó lehetőséget megragadni. Szeretném magam tovább képezni, még többet tapasztalni. A lovaglás mellett természetesen idomári munkámban is a maximumot igyekszem teljesíteni.

Beszélgetésünk után Bihari Alexandra január 9-én az Al Wathba sivatagban megrendezett  HH Sh Mohammed bin Zayed Al Nahyan Festivalon,  a 100 km-es CEN 100 Ladies elnevezésű távlovasversenyben a 158 induló lovas közül a 4. helyen ért célba a Jumeirah istálló színeiben. Ilyen eredményt magyar lovasnak eddig még nem sikerült elérni.

 

 

SHARE THIS