/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Pride of Hungary „Johnny” a Nyári Nagydíj Open győztese

Pride of Hungary, alias Johnny remek győzelmet aratott a legutóbbi agár versenynap zárófutamában.
Komáromi Diána és Gálik István tulajdonosokkal, valamit Racsek Károly trénerrel beszélgettünk.

Komáromi Diána:

Mióta foglalkoztok agarakkal?
– 1993 óta vannak magyar agaraim, angol agaram csak 8 éve. István 1996-ban kezdte afgán agárral, de hamar átnyergelt és egy évvel később már angol agara is volt. Őt a 1996-os magyarországi pályaverseny Világbajnokságon látottak győzték meg.

Hogyan jött képbe az angol agár?
– Magyar agaraimmal többféle kutyás tevékenységet kipróbáltam, a pályaversenyzés fogott meg leginkább, főleg azért, mert ez közülük a legobjektívebb. A pályaversenyzés királyai pedig az angol agarak. 🙂

Mesélj kérlek Johnny-ról! Hogyan és mikor került Hozzátok?
– Első import angol agaram Pantera Negra volt, őt 2014. augusztusában, 3,5 hónapos korában hoztuk haza Észak-Írországból. Ahogyan cseperedett, már éreztük, láttuk, hogy nagy potenciál rejlik benne, így elkezdtem e-mailekkel zaklatni a tenyésztőit, hogy nem szeretnék-e véletlenül Hondo Black-kel fedeztetni Pantera Negra anyját, Fridays Twirlt. Akkoriban egy másik kantól voltak ugyan kölykei, de a következő alkalommal már a kedvencemmel, Hondo Black-kel hozták össze. Amikor ezt hírül adták nekünk, azonnal lefoglaltunk egy kan kölyköt. Három kan született a 2016. januári alomban, és ezúttal rájuk bíztuk a választást, nem utaztunk ki a kölyökért személyesen – annyit kértünk csak, hogy szabályos harapású és nem rejtett heréjű kis kan legyen. 😀 (Ezek a hazai FCI rendszerben tenyésztéshez alapvető feltételek egy kannál.) Ő is kölyökként érkezett meg hozzánk és Pride of Hungary-nek (Magyarország büszkesége) neveztük el, hívóneve Johnny lett. Mi neveltük 15 hetes korától 10 hónapos koráig, amikor is elköltözött Racsek Karcsihoz, aki már régóta lelkiismeretesen edzi István agarait és az évek során barátság is fonódott közöttük.

Ha jól tudom egy ideig külföldön is versenyzett?
– Johnny 15-16 hónaposan futott először 280 méteres távon és nagyon-nagyon ígéretes időeredményeket produkált, rá pár héttel pedig már 480 méteren is. Ekkor döntöttem úgy, hogy népesebb mezőnyben, Angliában mérjük fel azt, hogy mennyire gyors is ő. A 2018-as évet ott töltötte, két pályán versenyzett és mind Swindonban, mind Monmore-ban a legmagasabb kategóriában győzni tudott.

Miért lett vége a kinti pályafutásának? Mi történt?
– Sajnos az ígéretes kezdet nem túl szép fordulattal ért véget, a versenyvideók (és az időeredmények) alapján a tréner valószínűleg sérülten versenyeztette Johnny-t, sőt, több heti időhúzás után tudtuk csak hazaszállíttatni. Sajnálom, hogy nem kapott esélyt arra, hogy 100%-os formáját megmutathassa abban a korában, amiben az angol agarak a legjobb eredményeiket tudják elérni.

A nehézségek után mikor sikerült ismét formába hozni?
–  2019. februárjában tehát nem is a nulláról, hanem egy mínusz tartományból lett olyan szintre felhozva, hogy a szeptemberi Németországi EB-n egy népes és erős mezőnyben nem csak döntőbe jutott, de ezüstérmes is lett. Késő ősszel érte el a csúcsformáját, amikor az év leggyorsabb idejével nyerte meg a Night of Stars Hungary-t. Idén ugyan sokkal jobb kondival kezdte az évet, mint tavaly, de a vírushelyzet miatt az edzéslehetőségek korlátozottak voltak. Úgy gondolom, hogy ismét őszre fogja tudni elérni a legjobb formáját – de hát ő sem lesz fiatalabb, januárban múlt 4 éves.

Mi volt az előzetes megérzésetek a pénteki verseny kapcsán?
– Tudjuk, hogy egy agárverseny során bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is – elég egy elaludt start, torlódás, lökdösődés, és már borulhat a papírforma. És az agarak nem gépek, nekik is vannak jobb és rosszabb napjaik, ahogy nekünk is. Nagyon jó agarak álltak starthoz – Johnny-t ennek a kiegyenlített mezőnynek az első felébe vártam.

Mikor láthatjuk Johnny-t legközelebb futni?
– Terveink szerint a július 10-ei versenyen is indulni fog, az azt követő időszakban pedig szeretnénk az augusztusi Agár Derby-re koncentrálni.

Racsek Károly:

Mióta van Önnél tréningben Johnny?
– 2016. év végén, 10 hónaposan került hozzám és a 2018-as angliai kiruccanásán kívül végig nálam volt és van most is tréningben.

Milyen agár ő, milyen a jelleme?
– Nagyszerű kutya. 45 éve agarászom és rengeteg agár megfordult a kezem alatt, de azt mondhatom, hogy a legjobb jellemű kutyák közé tartozik. Nagyon jó gondolkodású, emberszerető és nagyon tehetséges.

Munkában hogyan viselkedik?
– Könnyen irányítható, nagyon szeret dolgozni. Pszichikailag is, tehát gondolkodásban és fizikailag is – izomzat, testalkat – rendkívül alkalmas a kiváló teljesítményre.

Könnyen készíthető vagy oda kell rá figyelni?
– A kora miatt és a korábbi sérülései miatt speciális odafigyelést igényel a felkészítése, erre nagy hangsúlyt fektetünk.
Ezen kívül ugye ismerem kiskora óta, tudom milyen munkákat szeret.  A meleget például nagyon utálja, mint ahogyan minden agár, sőt, mi is :).

A pénteki győzelem után mik a tervek vele, marad hosszútávon versenyezni?
– Igen, marad, ez volt vele a terv egyébként is. Johnny kimondottan hosszútávos kutya, csak a felkészülés elemeként vezettük be a rövidtávot. A kezdeti formáján van, kevés futás van benne, továbbá vedlik is, de ha ilyen futásokat tud produkálni és nem jön össze sérülés, akkor Magyarországon az első három legjobb agárban benne lesz.

Cél a Derby?
– Mindenképpen. De elsősorban sérülésmentesen és zökkenőmentesen felkészíteni, nem túlfeszítve a húrt, a korát is figyelembe véve tréningezni, még javítani a formáján és a legjobban szerepelni a Derby-n. Ha ez mégsem sikerül, akkor sincs semmi baj, mert tudjuk, hogy Johnny mindent megtesz a győzelemért, amit csak tud.

Fotók: Simkó Szilárd /http://akutyafotos.hu/

 

 

SHARE THIS