/ by /   A nap híre / 0 comments

Kelet-Közép Európa első álló MRI készüléke Üllőn!


Ünnepélyes keretek között adták át az Üllői Nagyállat Klinikán a régió első, álló helyzetű ló vizsgálatára alkalmas MRI készüléket. A készülék bemutatásán részt vett dr. Sótonyi Péter az Állatorvostudományi Egyetem rektora és az MTA doktora, aki méltatta a szakmai beruházást és ismertette a speciális gép beszerzésének körülményét és további gyógyászati eszközök vásárlásnak tervét, valamint az esemény házigazdája, dr. Bodó Gábor a Lógyógyászati Tanszék és Klinika vezetője.
Az angol Hallmarq vállalat az egyetlen a világon, aki ilyen típusú készüléket gyárt és forgalmaz. Eddig a nagy értékű, sérült ló tulajdonosának Bolognába vagy Münchenbe kellett utaznia lovával az álló MRI készüléken végzett vizsgálat és a kapott információkat feldolgozó megfelelő szakorvosi háttér érdekében. Hazánkhoz a legközelebbi hasonló gép Ebreichsdorfban található, de ott nem áll rendelkezésre megfelelő szakmai team, így az eredmények értékelése lassú és komplikált, ami megnehezíti a megfelelő diagnózis megállapítását. Éppen ezért nagy dolog, hogy Üllőre, a Nagyállat Klinikára került egy álló helyzetű ló vizsgálására alkalmas MRI készülék. Ez az új „szerkezet” nem gyógyszer, ettől nem gyógyul meg a ló, de komoly segítséget nyújt a diagnosztikai eljárásban és a pontos diagnózis megállapításában. A készülék nem csak a problémás végtagot vizsgálja, hanem az ellenoldali végtagot is. Ami a vizsgálat előnye még, hogy ma már nem kell a lovat elaltatni, mint korábban, elég csupán a bódítás is.

Az MRI idén 1000 euros bevezető áron vehető igénybe, a tervek szerint a jövőben a vizsgálat díja 1200 euro lesz, ami még mindig nagyon kedvező az osztrák 1300 és müncheni 1900 eurós vizsgálati árhoz képest.
A műszert a Newmarketből hazatért dr. Nagy Annamária a Lógyógyászati Tanszék és Klinika egyetemi docense és szakmai csapata működteti. Az ünnepélyes bemutatón beszélt a készülékről és a vizsgálat menetéről. Több száz kép készül a lóról. A sántaság korai, pontos és biztonságos diagnózisa nagyon fontos annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb a legmegfelelőbb kezelést alkalmazhassuk és a ló mihamarabb visszatérhessen a rendszeres munkába, illetve versenyzésbe.
Az MRI-t évtizedek óta használják humán gyógyászatban. A vizsgálat a 90-es évek vége óta elérhető lovak számára is és 2002 óta már álló lovon is végezhető. Az MRI segítségével csontos és lágyszöveti struktúrák is vizsgálhatók és egészen enyhe elváltozások is felismerhetők, melyeket röntgennel vagy ultrahanggal nem látunk.
Nagyon fontos, hogy a sántaságot a lehető legnagyobb mértékben lokalizáljuk diagnosztikai érzéstelenítéssel. Az MRI vizsgálat akkor javasolt, ha az érintett területen röntgen-és ultrahang vizsgálata után sem jutottunk megfelelő diagnózishoz.

Hogyan folyik az MRI vizsgálat?

A vizsgált és az ellenoldali végtagon a patkókat el kell távolítani, mert mágneses térben fém jelenléte, vagy akár közelsége nagymértékben rontja a felvételek minőségét. Az MRI vizsgálatot álló, bódított lovon végzik. Előzetesen egy kanült helyeznek el a ló nyaki vénájában, hogy kis dózisok gyakori adagolásával megfelelő mélységű bódításban tartsák a lovat a vizsgálat során. A lovat bódított állapotban vezetik az MRI készülék közelébe és ezután óvatosan úgy pozicionálják, hogy a vizsgálandó végtag az U alakú mágnesbe kerüljön. Ezután egy úgynevezett coil-t a vizsgálandó területre helyeznek. A vizsgálat körülbelül két órát vesz igénybe, de ha nagyobb területről van szó, vagy a ló kevésbé kooperatív, előfordulhat, hogy tovább tart.

Mi történik a vizsgálat után?

Az MRI vizsgálat után visszavezetik a lovat egy boxba. A bódítás hatása általában néhány órán belül elmúlik, így az esetek döntő többségében a ló még a vizsgálat napján hazamehet. Az MRI vizsgálat során több száz felvétel készül, amit egy specialista képesítéssel rendelkező állatorvos értékel. Az eredményt 24 órán belül elküldik a tulajdonosnak és a beküldő állatorvosnak. A pontos diagnózis felállítása után meg tudják határozni a kórjóslatot és célzott kezelést tudnak ajánlani a legkedvezőbb kimenetel érdekében.

Szöveg: Krebs András

 

 

SHARE THIS