/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Csáki István

Nikita (Kengyelfutó Jumping x Deep Night)

2020as versenye:
Őszi Kölyök Derby (280m) – V. hely, ideje 17.95
Edzései:
2db hivatalos időmérő edzés 280m-en. Legjobb ideje: 17.33

Zsüli (Tico Flash Maya x Somersby Apacs)

2020-as versenyei:
European Tour S2 (280m) – I. hely, ideje 17.23
European Derby Select Stake S1/S2 (280m) – II. hely, ideje 17.52
Invitation (480m) – V. hely, ideje 30.49
Edzései:
1db hivatalos időmérő edzés 280m-en. Ideje: 17.64

Holló (Tico Flash Maya x Somersby Apacs)

2020-as versenyei:
European Tour A1 (480m) – III. hely, ideje 29.91
European Derby Select Stake A0/A1 (480m) – VI. hely, ideje 29.88
Invitation (480m) – II. hely, ideje 30.21
Edzései:
1db hivatalos időmérő edzés 480m-en. Ideje: 29.92

Zsüli Fotó: Simkó Szilárd

Viszonylag későn, szeptemberben kezdtek csak el edzésre, illetve versenyekre járni a három agárral. A nyár folyamán versenyzett valahol máshol? 
Igen, Holló és Zsüli versenyeztek Isaszegen is, Nikita pedig bár fiatal agár, futott már a Kincsem Parkban edzést, illetve indult az Őszi Kölyök Derby-n is. Ő még csak most kezdte el a versenyre való felkészülést, de remélem idén már belelendül ő is.

Mióta agarazik István?
Édesapámnak mindig voltak agarai, úgy nőttem föl, hogy mindig volt agár a háznál. Még egész kicsi gyerekkoromban magyar agaraink voltak, aztán pedig angolok. Leginkább vadásztak velük amellett, hogy házi kedvencek és a kert díszei voltak.

Holló balról a második Fotó: Simkó Szilárd

Zsüli és Holló saját tenyésztésű kutyák, vagy kicsinek kerültek Önhöz?
Saját tenyésztésű agarak, alomtestvérek, nálam születtek.

Nikita a Kincsem Park közönsége által jól ismert 2017-es Év Agara, Deep Night kölyke. Mit lát rajta most, közel 20 hónaposan, hozni fogja az apja sebességét? 
Nikitát ajándékba kaptam a fiaimtól, úgy gondolom, hogy tehetséges agár. Sajnos elég későn kezdtünk el a Kincsem Parkba is feljárni és ahogyan a többieknek, úgy neki sem sikerült még megmutatnia azt, ami benne van.

Nikita piros 1-es takaróban Fotó: Simkó Szilárd

Sajnos a vírus miatt nem sok versenyen tudtak részt venni, plusz, ha jól tudom nagyon messziről járnak föl Pestre. Tervez jövőre is jönni azért a 3 agárral?
Nagyon sajnálom, hogy október elején bejött ez a vírushelyzet megint, mert Holló és Zsüli is pont akkor kezdett a legjobb formába kerülni. Én edzem őket és láttam rajtuk, hogy most vannak erejük teljében. Vártam is nagyon az utolsó versenyeket, de sajnos ugye elmaradtak.
Mi Budapesttől 300km-re lakunk, úgyhogy tényleg messziről jövünk. De természetesen mindenképpen szeretnénk jönni idén is mindhárom agárral. Alig várjuk a kezdést!

Új kutya van-a kilátásban a ’21-es szezonra, vagy elegendő most még ez a három?
Csak ők hárman egyelőre. Szeretnék megbizonyosodni róla, hogy mi rejtőzik bennük és attól teszem függővé, hogy lesz-e majd új agár. Igazából túl sok kutyát nem szeretnék, talán majd még egyet.

Zsüli balról a harmadik, piros 1-es takaróban Fotó: Simkó Szilárd

Hogy tetszik Önnek az új pálya? Mennyire volt elégedett a szervezéssel, lebonyolítással, a versenyekkel? 
Nagyon szép a helyszín, nagyon tetszik a pálya, a szervezés, a versenyek.

Mi a véleménye a két rendszer közötti különbségekről? Melyiket érzi jobbnak a kutyáinak, ha érez egyáltalán jelentős különbséget? 
Felénk van egy belső nyulas pálya Nagyecseden, ahol edzeni szoktunk, illetve ugye voltunk versenyezni Isaszegen is, ami szintén belső nyulas rendszerű. Különbséget abban látok, hogy a belső nyúlnál a kutyák nagyon besűrűsödnek a kanyarban, a külső nyúlnál kicsit hígabb a mezőny, ami szerintem jobb is, mert nincs annyi ütközés. De természetesen meg kell szokni az agaraknak, nálam például Zsüli a külső nyúlon a kanyarban kifele tart, nem húzódik be a belső ívre, mint a belső nyulas rendszerben. Emiatt már veszített is versenyt, mert amíg kiment a külső ívre, belül elfutottak mellette. De remélem ebben a szezonban már ő is megszokja és minden gond nélkül fog versenyezni a Kincsem Parkban is.

Zsüli Fotó: Simkó Szilárd

SHARE THIS