/ by /   Friss hírek / 0 comments

Mondok József 1956 – 2020

BÚCSÚLAP

Mondok József

1956 – 2020

Szomorú Szilveszter! Nem elég, hogy általában – konkrétan is. Az újabban felvett napi hírközlési döbbentés: Honfitársaink frissen összesített halálozási statisztikája… És az érintettség konkrétuma: Váratlanul elhunyt Mondok József fogat-szakági elnök, a Széchenyi István Lovas Emlékérem birtokosa. Élt 64 évet…

Mondok József tüsténysége, fékezhetetlen alkotó vágya közismert. Az első kecskeméti világbajnokság jubileumán, a Nyíri-erdő mellett, Hetényegyházán szervezett fogatversenyen, Bárdos vasderesét hajtva megjelent egy ambiciózus izsáki fiatalember, aki a kezdők zavarával, de jó humorral vette a profik élcelődését. Ő volt Mondok József… S az eltelt évtizedek alatt megismerte nevét a hazai és nemzetközi szekerész világ.

Mondok József fékezhetetlen tett-erejével, mecénás, majd szervező akaratával részese lett a magyar hajtóversenyzés aranyútjának. Rendezett területi-, országos és nemzetközi versenyeket. Közemberként és rangosodó vezetőként tette nemzetközi hírűvé szülőtelepülését, Izsákot is.

Mondok József tudat-alatti énje küzdött a 60 perces óramérték törvényszerűsége ellen. A napi 24 órába 100 perces átlagú teljesítményt gyömöszölt. Sajátos alkotó vágyát különleges, személyes élet-ereje garantálta – amig lehetett… A jószándékú, fékező tanácsokat, még hegymenetben sem méltányolta. Egy Tolna-megyei mondás szerint – mint az energiatöbbletes, akaratos csikó – álló helyben mindig „rágta a szíjat”. A himnuszhangú, éremcsillogó eredményeknek önfeledten örült, s a komorosító kudarcok további, önmarcangoló erőbedobásra sarkallták.

Mondok József személyes barátságával – a sokak között – engem is megtisztelt… Láttam érvelve ütközni a fogathajtás érdekében… tapasztaltam nyughatatlan mozdulatait az étkezőasztaloknál… lépésszaporító léptekkel sétáltam vele cserkelőutakon… életvitelt érintő, gyakori, tempócsillapító érvelésem kudarcával maradtam alul, mikor „nincsen olyan szekér, amire – gyorsan – több ne férne”, „mög-olgyuk!” – alapfilozófiájával ütköztem.

S a végelszámolás? Talán az idő és a teljesítmény összefüggésével mérhető… Mondok József 64 év alatt teljesített 100 esztendőt. Példaértékű, – de az átlaggal nem azonosítható – élő emlékét őrizni kötelességünk, mert csak az hal meg, akit elfelejtenek!

Budapest, 2021. január 1. Váczi Ernő

Mondok József búcsúztatása 2021. január 15-én 14:00 órakor az izsáki református temetőben lesz

http://www.lovasszovetseg.hu/2021/01/05/elhunyt-mondok-jozsef-1956-2020/

SHARE THIS