/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Az Év Női Trénere 2021

Az Év Trénere Díjat 2021-ben kivételesen ketten tudhatják magukénak, hiszem holtversenyben hozta a kritériumok szerinti eredményeket Bernáth Krisztina és Tenczel Gábor is, így ez alkalommal a Kincsem Park mindkettőjüket kitűntette a címmel. Mivel hölgyeké az elsőbbség, így Krisztinával készítettem el az első interjút, melyben a ’21-es szezonról, illetve idei terveiről kérdeztem.

Éves eredmény statisztika

Saját tulajdonú agarak:
Christina Bernath’s Magic (The Voice x Jaxx on Fantasy)

Szezonnyitó Nagydíj S0 – III. hely, ideje 16.87
Sprint Bajnokság – III. hely, ideje 16.92
Derby Day Sprint Kvalifikáció I. futam – I. hely, ideje 16.83
Derby Day Sprint Elődöntő II. futam – I. hely, ideje 16.75
Royal Essences Derby Day Sprint Döntő – I. hely, ideje 16.75
Lyreen Mover Díj Sprint Open – IV. hely, ideje 17.41
Novemberi Trófea – II. hely, ideje 16.86
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.64

Christina Bernath’s Mythic (Somersby Nana x Christina Bernath’s Dior)

Kölyök Derby – I. hely, ideje 29.38
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.79

 

 

Tréningezett agarak:
Springwell Champ (Springwell Dotsy x Superior Product) Tulajdonosa: Petz László

Szezonnyitó Nagydíj S0 II. futam – I. hely, ideje 16.64
Izsó Lajos Emlékverseny IV. futam – I hely, ideje 16.44 – 2021-es sprint pályacsúcs
Júniusi Trófea – I. hely, ideje 29.07
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő III. futam – II. hely, ideje 29.18
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő II. futam – I. hely, ideje 29.33
Kincsem Park Magyar Derby Döntő – I. hely, ideje 28.78
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.58
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.76

 

Over The Horizon (Tullig Abigail x Droopys Jet) Tulajdonosa: Budai Pál János

Derby Day Invitation – III. hely, ideje 17.06
WGO Nagydíj – III. hely, ideje 29.48
Augusztusi Díj Open – IV. hely, ideje 29.04
Augusztusi Trófea – I. hely, ideje 28.97
Európa Derby Elődöntő II. futam – V. hely, ideje 30.44
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.90

 

2020-ban egy saját tenyésztésű és négy tréningezett agárral dolgoztál, 2021-ben két sajáttal és két tréningezettel, 2022-re mi a terv?
Egyelőre az a terv, hogy a két saját agarammal Magic-kel és Mythic-kel fogok jönni idén. Jelen pillanatban egy agár van kilátásban tréningre, aki még nem 100%, hogy jönni fog, úgyhogy nagy örömmel várom az esetleges megkereséseket, ha valaki szeretne tréningeztetni és megbízik bennem, illetve a munkámban, mert van még helyem.

 

Fiatal, pályakezdő korú kölyök nincs most nálad?
De igen, a június végén született Somersby Nana x Jelly Flood alomból van nálam két kölyök, de velük maximum az edzéseket tudjuk elkezdeni nyár végén-ősszel, ők idén még nem lesznek pályára állíthatók.

Mennyire nehéz szakmailag, érzelmileg külön választani a saját tenyésztésű és a tréningezett agarakat, kell-e erre külön figyelmet fordítanod?
Nekem nagyon fontos, hogy megmutassam, ahogy ténylegesen együtt élek az agarakkal, hogy ismerem és érzem őket, így egyáltalán nem érzek különbséget akkor, mikor bemegyek a kennelbe, hogy az adott agár, akihez odamegyek és foglalkozom vele a sajátom, vagy egy tréningezésben nálam lévő agár. Nálam mindenki megkapja a tudásom és figyelmem maximumát, ugyan úgy izgulok mindegyikért egy-egy edzésen, vagy behíváson, hogy minden rendben legyen, és ugyan úgy drukkolok a versenyeken is, mintha mind a sajátom lenne.

Szakmai szempontból kivel szerettél a legjobban dolgozni a ’21-es szezonban, ha ki lehet egyáltalán emelni bárkit a sorból?
Úgy gondolom, hogy mind a négyen nagyon jól teljesítettek a tudásukhoz képest, mindegyikük más-más karakter, de én mindenkivel nagyon szerettem dolgozni, talán pont ezért. A legnagyobb összhangot talán Mythic-kel sikerült kialakítani, illetve ő az úgymond legegyszerűbb természet az összes közül, vele olyan automatikusan működik minden.
Champ egy rendkívül heves agár, de én kimondottan élveztem ezt a hevességet. Magic szuper érzékeny kutya, akire állandóan figyelni kell, folyamatos koncentrációt kíván, de vele pont ettől érdekes a munka. Horizon elég rövid ideig volt nálam, így nála nem igazán volt idő arra, hogy rendesen összeszokjunk, de a végére már egészen jól működtünk együtt.

Champ, az év Champion Agara cím nyertese – ő nyerte december 20-ig bezárólag a legtöbbet, azaz 290.000Ft-ot -, 2020-ban 11 versenyen indult és nagyon szép eredményeket ért el. Tavaly egy szerencsétlen sérülés következtében július végén be kellett fejeznie a versenyzést, s bár mondhatjuk, hogy a csúcson hagyta abba, hisz ő lett a 2021-es év Magyar Derby győztese, mégis szomorú korai nyugdíjazása, hiszen korát és tehetségét illetően bőven volt még benne lehetőség. Mit gondolsz erről?
Champ egy fantasztikusan jó agár, imádott futni és szerintem lett is volna benne még bőven lehetőség, amit nagyon sajnálok, hogy nem tudtunk megmutatni. Most tavasszal lesz még csak 4 éves, így a tavalyi teljes szezont és az ideit is végig tudta volna versenyezni, az élet azonban nem így hozta. A sérüléséből szerencsére tökéletesen felépült, jelenleg tulajdonosával Petz Lászlóval él Romániában, mint kedvenc és tenyészkan.

Saját fiatal büszkeségeidről Magic-ről és Mythic-ről mi a véleményed, hozták azokat az eredményeket eddig, amiket láttál bennük, illetve vártál tőlük? Mindketten fiatalok még, Magic tavaly októberben múlt három, Mythic, az őszi Kölyök Derby győztes pedig áprilisban lesz még csak kétéves.
Nagyon örülök a Mythic-nek, mert egy nagyon akaratos szuper jó kis szuka, aki remélem, hogy idén meg is fogja tudni mutatni a pályán ezt az akaratosságot, és remélem, hogy elég gyors is lesz hozzá.
Magic egy nagyon nehéz tréningezésű agár, így szerintem maradok vele rövidtávon. Ő az a típus, akinek viszonylag sok idő kell, hogy befussa magát, eleinte mindig jóval gyengébben teljesít, majd ahogy telnek a hetek-hónapok, úgy lesz egyre jobb a teljesítménye és a küzdeni akarása. Nem egy klasszis gyorsaságú agár, de stabilan fut jó eredményekkel, így abszolút elégedett vagyok vele is.

Mindkét alom megálmodója Te voltál, s bár nem lett mindenkiből versenyagár, akik pályára álltak beváltották eddig a hozzájuk fűzött reményeket?
Én mindkét alomnak örülök, hogy megszületett, Magic-ről már beszéltem, hogy nem egy egyszerű eset, de elégedett vagyok vele. Versenyagárként élő alomtestvére Voice, Duli Györgynél nagyon szép, kiemelkedő teljesítményt nyújtott eddig.
A másik alomból Mythic egyik testvére Dark Star, aki Tőzsér Tamáshoz került és biztosan fog jönni versenyezni még idén fogja csak megmutatni magát. Mythic-nek van még egy-két testvére, akikkel lehet, hogy fognak jönni versenyezni a gazdik, a többiek pedig kedvencek lettek itthon, illetve külföldön.

Újabb alom terv van kilátásban?
A Nanától (Somersby Nana) mindenképp szeretnék még egy almot, de az apukáról még gondolkozom, nem találtam még meg az újabb álom kant, akivel szeretnék tenyészteni.

Nem egy kiemelt versenyt nyertél meg tavaly, melyikre vagy a legbüszkébb, ha ki lehet emelni egyáltalán egyet?
Nagyon nehéz lenne egyet kiemelni, hiszen három különféle Derby Döntőt is sikerült megnyernünk. Számomra ugyan olyan büszkeség Mythic Kölyök Derby győzelme, mint Magic Derby Day Sprint Döntő győzelme, Champ Magyar Derby győzelméről nem is szólva! Ez egy fantasztikus év volt számomra, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen eredményeket sikerült elérnem velük.

Hogy érezted magad a tavalyi évben?
Nagyon köszönöm, hogy részesen lehetek a Kincsem parki versenyeknek, nagyon jól éreztem magam, szeretek ide járni és nagyon szépen köszönöm Petz Lászlónak és Budai Pál Jánosnak is, hogy bizalmat szavaztak nekem a tavalyi szezonra és odaadták az agaraikat tréningezésre. Egyetlen dolog van, amin szívesen változtatnék, nagyon szeretném, hogy legyen még sokkal több agár, hogy merjenek többen belevágni ebbe a sportba, hogy lássák és érezzék a szépségét az agár tartásnak és versenyeztetésnek, és hogy legyen egyre nagyobb és komolyabb mezőny a Kincsem Parkban.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS