/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Barabás Mónika

Hogyan értékeli a 2021-es versenyszezont? Mi volt a fő célkitűzés? Sikerült-e elérni? 

A tavalyi szezon nem tartogatott túl sok örömet számomra. Nehezen indult az év, ugyanis a 2020-as esztendő egyik kiemelkedő kétéves kancáját, Light Blue Sky-t és istállótársát nézeteltérések miatt el kellett küldenem az istállóból márciusban. Útjaink elváltak, ami nagy szívfájdalom volt számomra, hiszen átdolgoztuk vele a telet és tudatában voltam annak, hogy fantasztikus képességű versenyló, ezt 2021-ben be is bizonyította. Az istálló létszáma csökkent, a szezont 1 futó lóképes lóval kellett elkezdenünk.
Ennek okán komolyabb célt nem tűztünk ki magunk elé, azonban örvendetes, hogy a nagyon kis képességű Supreme végre hazaért a Németh Ferenc Emlékkupa egyik állomásán Hrubos Borókával.
A szezon második felében az ír származású Call Gate is debütált, de második futása értékelhetetlen volt, ezért úgy döntöttünk állatorvost hívunk hozzá. A kivizsgálás során egy ritka gerincbetegséget diagnosztizáltak nála, így azonnal megkezdte rehabilitációját, ami nem volt rövid idő, de szükséges volt ahhoz, hogy a 2022-es szezont megpróbáljuk vele.

Mi motiválja? Mi ad erőt a mindennapokhoz?

Sokszor nehéz megtalálni, hogy az istálló kis létszáma ellenére mi is adhat motivációt számomra a mindennapokban. Ebben a nem könnyű helyzetben talán egy dolgot tudok kiemelni, amiből erőt meríthetek és reményt ad, Ő pedig a saját tulajdonunkban levő hároméves Bajnokok Bajnoka, aki viszontagságos életútja és nehezen kezelhetősége miatt, visszafogott tréninggel készül. Lassan, de fejlődik és bízom benne, hogy idén versenypályára tud lépni!

Mi a legfontosabb idomári tulajdonság? Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

A legfontosabb, hogy egy idomár türelmes legyen és odafigyeljen, valamint elengedhetetlen a kellő számú ló az istállóban, ami aztán nagyobb eséllyel rejtheti magában egy „jó ló” lehetőségét. A sikerhez szükséges a ló kiemelkedő képessége, teljesítménye és tehetsége, ezek olyan dolgok amiket én, mint idomár nem tudok átadni, ezek veleszületett tulajdonságai egy jó képességű lónak.

Mi az előnye vagy hátránya egy kisebb istállónak?

Én azt vallom, hogy mint mi emberek is különbözünk, a lovak sem egyformák. Épp ezért nem lehet egy sablon szisztémát „ráhúzni” minden lóra, meg kell találni, hogy egyénenként mi az ideális. Ezt egy nagyobb létszámú istállóban sokkal nehezebb feladatnak tartom, így előnye egy kisebb istállónak.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

Természetesen az alap munkák megegyeznek, de foglalkozást, törődést és egyéb munkafolyamatokat egyénenként változtatom. Nem lehet egyetlen módszerhez tartani magunkat, bármennyivel egyszerűbb is lenne, hiszen a lovak jelzik neked, hogy változtatnod kell a koncepciódon. Azt gondolom mindig nyitottnak kell lenni, tudni kell változtatni, ez elengedhetetlen a fejlődéshez.

Hány lóval indítja az idei szezont? Várhatóak még új lovak? Jelenleg kik erősítik a csapatát?

Az istállónk létszáma jelenleg 5 ló, a párommal, ifj. Iglódi Jánossal dolgozunk velük. Sajnos a létszámot illetően nem igazán várható növekedés, bár az elkeserítő munkaerőhiány miatt, nem is igazán gondolkodom ezen.

Mi a fő cél 2022-ben?

2022-ben a fő cél számomra a lovak egészsége és a balesetmentes versenyzés, valamint a lehetőségeinkhez mérten a lovak tisztes helytállása.

SHARE THIS