/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Az Év Sprintere Díj győztese Ganyecz Mihály és Jet Mac

Ganyecz Mihály a 2021-es szezon “Év Sprintere” díj győztese, mely címet Mocher Tamás általa tréningezett agarával Jet Maccel ért el. Tapasztalatairól, tréningjében lévő agarairól és idei terveiről kérdeztük.

Tréningezett agarak:

Jet Mac (Dysert Anna x Droopys Jet) Tulajdonos Mocher Tamás

Sprint Bajnokság – I. hely, ideje 16.65
Derby Day Sprint Kvalifikáció I. futam – II. hely, ideje 17.26
Derby Day Sprint Elődöntő III. futam – I. hely, ideje 17.21
Royal Essences Derby Day Sprint Döntő – II. hely, ideje 16.84
WGO Nagydíj – II. hely, ideje 17.47
Európa Derby Elődöntő Sprint III. futam – IV. hely, ideje 17.27
Novemberi Trófea – I. hely, ideje 16.73
WGO Bajnokság – II. hely, ideje 17.01
Mester Tréner Díj – I. hely, ideje 17.31
Szilveszteri Nagydíj Sprint – I. hely, ideje 17.65
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.64

Donnie – Keeperhill Rowdy (Keeperhill Ebony x Makeshift) Tulajdonos Mocher Tamás

Derby Day Invitation 280m – IV. hely, ideje 17.41
WGO Nagydíj – VI. hely, ideje 30.42
Novemberi Trófea 280m – II. hely, ideje 17.01
WGO Bajnokság – II. hely, ideje 29.69
Mester Tréner Díj – V. hely, ideje 30.98
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.75
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.73

Nairobi (Blackjack Bling x Kildallon Bolt) Tulajdonosa Tibi Popescu

Lyreen Mover Díj 280m – I. hely, ideje 17.03
Novemberi Trófea – III. hely, ideje 30.05
WGO Bajnokság – V. hely, ideje 30.13
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.50
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.27

Saját tulajdonú agarak:

Stemgrove Shift (Judy Jaxxon x Makeshift)

Szezonnyitó Nagydíj 280m – V. hely, ideje 18.20
Izsó Lajos Emlékverseny 280m – III. hely, ideje 17.88
Sprint Bajnokság – V. hely, ideje 7.23
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.05
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.94

Stemgrove Lulu (Slaneyside Hazel x Jaxx the Dragon)

Szilveszteri Nagydíj – II. hely, ideje 29.80
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.04

A tavalyi évben hat agárral dolgoztál, illetve álltál starthoz a Kincsem Parkban, de közülük csak ketten voltak a sajátjaid, a többiek tréningezésben voltak nálad. Vegyük sorra őket.
Jet Mac és Donnie Mocher Tamás agarai. Ők hogyan kerültek hozzád?
Tamás egy kölyökvásárlás kapcsán keresett meg anno, de pont lekésett az akkori alomról. Előjegyzett a következőre, de közben kis kutatás után megvásárolta Írországból Jet Macet, akit rögtön hozzám szállíttatott. Donniet kölyökként kapta a családjától Angliából, akit ők is nevelték fel. Azóta van két növendéke is, akiket szintén ő nevelt mostanáig, azonban jövő hónapban költöznek át hozzám, hogy elkezdjük a felkészítésüket az idei szezonra.

Jet Mac lett az Év Sprinter Agara, azaz december 20-ig bezárólag ő nyerte a legtöbb nyílt osztályos sprint futamot, majd az Ügető Szilveszteren is dobogóra állt. Milyen agár Jet Mac, milyen vele a munka? Viszonylag fiatal még, 3 és fél éves, látsz benne további fejlődési lehetőséget? Gondolom marad nálad az idei szezonra is.
Először is a magam és az agár tulajdonosának nevében is köszönjük az „Év sprintere” címet. Jet Mac egy igazi versenyagár, csak a munka érdekli. Legyen az egy sima séta, sprint edzés, vagy maga a verseny. 2021-ben a Kincsem Parkban szerzett hat első hely mellett Isaszegen nyolcszor állt dobogóra, gondolom ennek is köszönhető, hogy a tulajdonos bizalma töretlennek látszik, vagyis Jet marad 2022-re is nálam. Igen, ebben az esztendőben is még abszolút top formában lehet. Tulajdonosával, Mocher Tamással közösen dolgozzuk ki az idei célokat és kihívásokat. Érdekes lehet esetleg új pályákon is egy-egy verseny, illetve a Kincsem Parkban a másik távon való megmérettetés.

Hasskona Skye vegyes külföldi tulajdonban lévő szuka, aki Angliából jött át a kenneledbe versenyezni, azonban alig két hónapig jártál csak vele a pályára. Mi ennek az oka?
Hasskona Skyenál azt tapasztaltuk, hogy bár külső nyulas pályán iskolázták be, mégis jobban feküdt neki az isaszegi pálya. Egész egyszerűen motiváltabbnak láttuk.

Ha minden igaz, azóta visszament Angliába és újra ott áll starthoz. Lehet tudni miért döntöttek így a tulajdonosai, főleg így, hogy Isaszeg ennyire jól feküdt neki?
A tulajdonosok valóban Angliában szeretnék tavaszig versenyeztetni, de a tervek szerint utána jön vissza Magyarországra. Nagyon szoros kapocs alakult ki Skye és köztem, kimondottan hiányzik a kennelemből, ezért én nagyon szeretnék még dolgozni vele, sőt, ha a tulajdonosok engedik, szeretném, ha majd nálam is öregedne meg.

Nairobi az egyik romániai versenyzőnk, Tiberiu Popescu agara. Vele nyár végén kezdtél csak el dolgozni. Itt maradt nálad télire is, vagy hazament? Idén fogsz vele is dolgozni?
Nairobi a szezon végén hazautazott Romániába. Áttelelés után jön vissza ő is a kennelbe és együtt vágunk neki ennek az évnek. A sebesség ott van a lábában, a kérdés továbbra is az, hogy sikerül-e megtanulnia kanyarodni. Nagyon fiatal még, így minden esély megvan rá, hogy abszolút rendben legyen.

Ha jól emlékszem év elején sokkal több saját agarat regisztráltál be, mint amennyivel végül jöttél? Velük mi lett idő közben, illetve mondj egy pár szót kérlek saját agaraidról, Shiftről és Luluról is, egyikükkel sem jöttél túl sokszor?
Több agár is szuper örökbefogadóhoz került idő közben – többek között Shift és Hyper is -, illetve másik pályákon versenyeztek. Ilyen volt például Stemgrove Lulu is, akivel csak az Ügetőszilveszterre értünk a Kincsem Parkba. Elsőre tetszett, amit mutatott, ezért idén is tervezem, hogy fogom nevezni. Lulut a jó startjának köszönhetően többnyire sprint távon versenyeztettem, de két FCI Európa Bajnokságot is megjárt, ahol minden esetben 480 méter a versenytáv. Négy startjából háromszor ott is győzni tudott Európa krémje ellen, így az idei versenytávot majd a mutatott teljesítménye fogja meghatározni.

Keresett meg a meglévőkön kívül más is az idei évre, hogy tréningezz neki agarat?
A 2021-es csapat két jelenleg 16 hónapos saját tenyésztésű kannal fog kiegészülni, Mocher Tamás kölykeivel, akikről fentebb már tettem említést – Stemgrove Willy Wonka és Stemgrove Bulldozer. Apjuk Joes Cody és anyjuk Stemgrove Iron Lady jól ismert a Kincsem Park közönsége előtt. Izgatottan várom a nyár elejére tervezett bemutatkozásukat.
Rajtuk kívül két jelenleg külföldön levő agárral kerestek meg, de róluk még nem született döntés.

Mennyire más egy saját tulajdonú agárral versenyezni, mint egy „csak” tréningben nálad levővel?
Az öröm, amit okoznak ugyanakkora. A nem sajátokra azonban még jobban figyelek, „jobban szurkolok” nekik, jobban is féltem őket. Néhány agarastól elhangzott már, hogy jól kiszúrtam magammal, amikor pl. egymás ellen neveztem egy versenyen Jet Mac-et és Stemgrove Lulut, és Jet a döntőben legyőzte Lulut. Ők a vereséget látták ebben, én meg azt, hogy az egyik agaram első, a másik meg második lett egy döntőben.

Hány agár van most nálad összesen?
Jelenleg hat agár van nálam, de ez tavasszal másik hattal egészül ki. Így hét-nyolc aktív versenyagárral számolok idénre. A napi rutin feladatok és edzések a komoly itthoni segítségnek köszönhetően nem annyira megterhelők, viszont ennyi agárral pályán lenni már messze nem olyan egyszerű. Idén ezt kell majd tudni kezelni.

Gyakran adsz örökbe leversenyzett agarat kedvencnek, van most esetleg gazdi kereső?
Ami az örökbefogadásokat/adásokat illeti, nagyon büszke vagyok, hogy akár saját, akár ismerőseim agarainak sokszor sikerült már álomgazdit találni. Legutóbb a tulajdonostól a kennelembe visszakerült White Lady-t sikerült összehoznom egy olyan családdal, aki neki volt rendelve. Kölcsönösen imádják egymást, a beilleszkedés kb. egy percet vett igénybe.

Amikor születik nálad egy alom, mi alapján döntöd el, hogy kiket tartasz meg, és kiket adsz el kedvencnek vagy versenyezni? Tartasz meg magadnak is mindig kölyköt?
Általánosságban évente egy alom szokott születni nálam. Nem mindig, de legtöbbször tartok meg, de van, hogy nem én nevelem magamnak. Én a legvagányabb, legbátrabb, legkíváncsibb kiskutyára esküszöm. De ez 2-3 hónaposan nagyon lutri, aki azt mondja tudja a kiválasztás titkát, az nem mond igazat. Érdekes, hogy versenypályára tenyésztek, mégis egyre több kölyköt adok el hobbistáknak. Az a tapasztalatom, hogy velük kevesebb gond lesz később. Ők minden esetben megtartják kedvencüket és gyakran meg is tudom őket fertőzni a versenyzés iránti lelkesedéssel.

A márciusi alomtervedről lehet már bővebben tudni valamit?
Január közepén fedeztettem Lil Honey-t (Daddys Lil Monster) Barsán Tibor agarát. Az apa az Ír Derby negyeddöntős Ropewalk Bhoy lesz, amennyiben sikerült a fedeztetés. Bhoy-t egy magyar szindikátus által tulajdonoljuk (Hungarian Bhoys Syndicate) és korábban Írországban és Angliában versenyeztettük. AA0-ás idők és nagy skalpok fűződnek kinti karrierjéhez. Már hazánkban van, idén nagy valószínűséggel itthon fog versenyezni, ha sérüléseit sikerül teljesen maga mögött hagynia. Ha minden jól megy tőle a lehetetlent is joggal várjuk majd el tulajdonostársaimmal.

Azon kevesek közé tartozol, akik felváltva járnak mindkét pályára. Van olyan agár a kezedben Skye-on kívül, akinek kifejezetten jobban fekszik egyik vagy másik pálya, egyik vagy másik rendszer?
Ezzel a létszámmal nagy valószínűséggel idén is felosztva fognak futni az agarak. Azt gondolom minden agár képes arra, hogy megtanulja mindkét pályát. Természetesen lehet, hogy az egyik pályán eredményesebb lesz valaki, mint a másikon. Egyedül Skye-nál láttam, hogy egyértelműen a hangos és belső nyúlon érdemesebb versenyeztetni. Valószínűleg neki belsőnyulas pályákon keressük majd idén is a kihívásokat.

Hogy érzed magad általánosságban a Kincsem Parkban, milyen volt számodra a 2021-es év, melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Bizonyára emlékszel, hogy a tavalyi interjúsorozatnál én voltam a legkritikusabb a nyilatkozók közül. Bár akkor sem „savazásnak” szántam, amiket mondtam, csak építő jellegű kritikának. Azonban úgy korrekt, ha most kimondom, hogy sok minden javult, több dolog is a helyére került a 2021-es szezonban. Nálam alapvetően a tulajdonosok dönthetnek, hogy melyik pályán és melyik szervezetnél kívánnak versenyezni, így már most biztosan tudom, hogy idén is lesz több versenyzőm a Kincsem Parkban.
Legbüszkébb egyértelműen Jet Mac sorozatára vagyok. Bár kapott ki néha 1-2 versenyt nyerni tudó ellenféltől, senki nem tudott egész szezonon át ilyen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Hasskona Skye-nál ugyanaz a helyzet, csak ugye nála ez kizárólag Isaszegre korlátozódva. Skye bármennyire is lehetetlennek tűnő helyzetből, bármilyen rossz start és 1-es kanyar után is nyerni tudott ott 2021-ben.
Mindemellett ott van Iron Lady is, aki bár már csak névleg az enyém, a 2021-es eredményei nagyon sok örömöt szereztek. Tudom, hogy sokaknak nem jelent plusz élményt, ha egy agár saját tenyésztés, vagy saját beiskolázás után hozza a remek eredményeket, de nekem ezek nagyon sok pluszt adnak. Azt gondolom, a mai világban gyors agárhoz jutni már „csak” pénz kérdése, míg egy jó agarat tenyészteni és/vagy beiskolázni már sokkal ritkább és sokkal bonyolultabb dolog. Ladykénél nagyon jó látni, hogy trénere, dr. Svoren Szilvia milyen ügyesen hozza ki belőle egy ellés után is az eredményeket. Köszönet érte!

Kiegészítenéd-e még valamivel a fentieket?
Egyrészt szeretném megköszönni a bizalmat a tulajdonosoknak, hogy ilyen minőségű agarakat bíztak rám idáig és még komolyabbakat terveznek a jövőben. Másrészt gratulálok a többi trénernek/tulajdonosnak, akik szép eredményeket értek el az előző évben. Mindenkinek szurkolok a sérülésmentes évhez! A versenyszervezőknek pedig sok nevező agarat és sok versenyre kilátogató nézőt és fogadót kívánok!

 

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS