/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Szuna Szabolcs

Hogyan értékeli a 2021-es szezont?Mi volt a fő célkitűzése? Sikerült elérnie ezt?

Mindösszesen négy idősebb és gyengébb képességű lóval vágtunk neki a szezonnak. Ezek alapján nem vártam túl sokat a versenyszezontól.

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb?

Az előzőek fényében nem egyszerű kérdés, de Seventh Sense nyeretlenségének elvesztése mégis örömet okozott.

Van-e olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?

Kellemes meglepetést saját tenyésztésű kétéves kancánk, Tiger Lilly (Anabaa Blue x Three Robins) okozott. Egy második és egy harmadik helyezéssel mutatkozott be. Talán eredményei az első jelei annak, hogy a tenyésztésben véghez vitt szelekciónak előbb-utóbb eredménye is lesz. Persze ezt a munkát kőkeményen tovább kell folytatni.

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?

A négy tavaly versenyzett idősebb lovak közül egyedül Keszkenő marad tréningben. Oxford Thespian, Funny Girl és Seventh Sense nem folytatja a galoppot.

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősíti ennyi év után a mindennapokban?

Gyerekkorom óta lovakkal foglalkozom, a galopp sporttal is már több, mint 20 éve. A csikók és az újoncok felé mindig nagy izgalommal tekintek. Olyanok Ők, mint egy-egy kitöltött lottószelvény. Sosem lehet tudni melyik lesz a nyerő. Ráadásul itt nem csak a szerencsén múlik minden.

Mi a legfontosabb dolog egy idomár számára?

A legfontosabb, hogy álljon mellette egy jó csapat.

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

Jó lovak, jó csapat, megfelelő munkakörülmények. Plusz egy nagy adag szerencse.

Hogyan választja ki a csapatot, akivel dolgozni szeretne? Jelenleg kik erősítik csapatát?

A munkaerőhiány miatt nagyon korlátozottak az idomárok lehetőségei a munkaerő megválasztásánál. Nagyon kevés a lovagolni tudó, tehetséges fiatal. Olyan pedig akinek mindemellett tapasztalata is van a galopp szakmában, szinte nincs is mifelénk.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

Az idomárnak is haladni kell a korral. Folyamatosan képeznie kell magát, követnie kell a világ legfontosabb lóverseny eseményeit.

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?

Minden híres idomárt figyelek. Tanulni csak mellettük lehet igazán. Ellesni tőlük a tudást. Nekem ez Amerikában adatott meg Bobby Frankel mellett.

Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek? Várhatóak még új lovak?

13 lovam van tréninglistán. Ebből hat csikó, hat hároméves, egy idősebb. Zömében saját tenyésztésűek, de sikerült új lovakat is vásárolni. Egy csikót és két háromévest.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította? Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?

A plusz juttatás nagyon jól jött. Igyekszünk a lehető legjobb körülményeket kialakítani.

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese, aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?

Nagy várakozással tekintek Miss Turpan első csikója, Merci Star felé, akinek a papája Tai Chi. Valamint az új kiskancánkra, Decorated Knight-tól.

Mi a fő cél 2022-ben?

Az elmúlt gyenge éveink után nagyon szeretnénk már egy eredményes évet produkálni. Szeretnénk a derbyt megnyerni és külföldön is versenyeztetni.

SHARE THIS