/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

TAMO Kennel

1. Cserihegyi TAMO Bolt (Fridays Fortune x Black Kinloch)

Európa Derby Elődöntő – II. hely, ideje 29.39
Európa Derby Consolation – I. hely, ideje 28.97
Szeptemberi Trófea – I. hely, ideje 28.77
Lyreen Mover Díj – IV. hely, ideje 29.60
Novemberi Trófea – IV. hely, ideje 29.63
Decemberi Trófea – I. hely, ideje 29.71
Szilveszteri Nagydíj – I. hely, ideje 29.68
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.85
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.35

2. Cserihegyi TAMO Blake (Fridays Fortune x Black Kinloch)

Európa Derby Elődöntő – V. hely, ideje 29.66
Európa Derby Invitation – VI. hely, ideje 29.82
Szeptemberi Trófea – III. hely, ideje 29.30
Novemberi Trófea – V. hely, ideje 29.83
WGO Bajnokság – V. hely, ideje 29.36
Decemberi Trófea – I. hely, ideje 16.83
Szilveszteri Nagydíj Sprint – III. hely, ideje 17.70
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.83
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.25

3. Cserihegyi Another Johnny (Fridays Fortune x Csontrakéta Rapid Penge)

Derby Day Sprint Kvalifikáció – V. hely, ideje 17.61
Derby Day Sprint Elődöntő – II. hely, ideje 17.16
Royal Essences Derby Day Sprint Döntő – V. hely, ideje 17.50
Augusztusi Díj – IV. hely, ideje 17.34
Augusztusi Trófea – II. hely, ideje 29.90
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.92

4. Cserihegyi Another Little Help “Penge” (Fridays Fortune x Csontrakéta Rapid Penge)

Derby Day Sprint Kvalifikáció – V. hely, ideje 17.68
Derby Day Sprint Elődöntő – VI. hely, ideje 17.78
Derby Day Sprint Invitation – I. hely, ideje 17.09
Augusztusi Díj – VI. hely, ideje 17.83
Lyreen Mover Díj Sprint Open – V. hely, ideje 17.50
Novemberi Trófea – III. hely, ideje 17.02
WGO Bajnokság – IV. hely, ideje 17.41
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.71

5. Mashmad Bale (Ballymac Eugenie x Fernando Bale)

Derby Day Invitation – II. hely, ideje 17.04
WGO Nagydíj – II. hely, ideje 16.97
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.98

6. Pennys Slibhin “Rambo” (Deanridge Angel x Sh Avatar)

Augusztusi Díj – I. hely, ideje 16.83
Európa Derby Elődöntő – IV. hely, ideje 29.48
Európa Derby Invitation – V. hely, ideje 29.66
Szeptemberi Trófea – I. hely, ideje 28.81
Novemberi Trófea – V. hely, ideje 29.45
WGO Bajnokság – I. hely, ideje 29.07
Decemberi Trófea – III. hely, ideje 29.47
Szilveszteri Nagydíj – II. hely, ideje 29.33
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.05
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.95

7. Hasskona Odile (Droopys Thrill x Droopys Jet)

Sprint Bajnokság – II. hely, ideje 17.04
Derby Day Sprint Kvalifikáció – V. hely, ideje 19.30
Derby Day Sprint Elődöntő – VI. hely, ideje 17.78
Szuka Díj – I. hely, ideje 29.62
Augusztusi Trófea – V. hely, 29.84
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.89

2021-ben 7 agárral, összesen 40-szer álltatok starthoz, mellyel a második legtöbbször nevezett, és a harmadik legtöbb nyereményt nyert tréner vagy. Egy pár mondatban beszéljünk mindenkiről külön. Mashmad Bale “Jerry” 2020-ban 8-szor állt starthoz, melyből nem egyszer végzett dobogón, tavaly azonban csak 3-szor futott, mi ennek az oka?
Jerry kétszeres izomszakadást szenvedett az utolsó versenyén, és mivel már korábbról is volt egy izomszakadása egy harmadik lábán, ezért véglegesen nyugdíjazásra került. Ugyanezen a versenyen szakadt izma Pengének is, őt még később vissza tudtuk hozni a pályára, de természetesen már nem tudott korábbi önmagához képest jól teljesíteni.

TAMO Johnny, Blake, Bolt és Penge saját tenyésztésű agaraitok, velük elég sokat jártatok. Hogy szerepeltek tavaly, mennyire vagytok elégedettek velük?
Pengéről már volt szó, Bolt kimagaslóan teljesített, Blake az elején folyamatosan szerencsétlenül járt a futamaiban, de a végére ő is belejött, míg TAMO Johnny-nál azt láttuk, hogy nem az élre kerülni törekszik, hanem csak élvezi a futást az ellenfelek mellett. Nem vártuk meg nála, hogy ez esetleg odanyúlásban vagy verekedésben csúcsosodjon ki, mint ahogy ez pár agárnál elő szokott fordulni, ezért nyugdíjaztuk, és ma már Szegeden „tengődik” egy remek családnál, szinte luxuskörülmények között, a séták alkalmával pedig gond nélkül játszhat más agarakkal.

Az eddig nyilatkozók közül volt, aki azt mondta fontos neki, hogy az agár, akivel dolgozik saját tenyésztésű és nevelésű legyen, és volt, akinek nem. Ti hogy álltok ehhez a kérdéshez, mennyire fontos a folyamat teljes végig vitele számotokra?
Egyáltalán nem csinálunk ebből presztízskérdést, ugyanolyan szívesen dolgozunk az „idegen”, mint a saját tenyésztésű és/vagy nevelésű agarakkal. Utóbbiaknál ugyanakkor megvan az az előny, hogy sokkal jobban ismerjük már őket, a természetüket, a motiválhatóságukat, esetleges rigolyáikat, míg egy felnőttként a kennelünkbe érkező agárnál ezeket mind ki kell tapasztalni, és össze is kell csiszolódnunk, hogy kihozhassuk belőlük a maximumot.

Rambo és Odile tréningezésre volt nálatok tavaly, az egyikük román, másikuk angol/cseh tulajdonban van. Odile megnyerte a Szuka Díjat 480m-en, Rambo pedig háromszor is dobogóra tudott állni. Milyen volt velük a közös munka?
Rambo egy nagyon jóindulatú, kedves, nagy mafla agár. Az egyetlen hibája, hogy túlságosan is lelkesedik a baromfiudvarunk lakói iránt. Nagyon belopta magát István szívébe, mert könnyű vele dolgozni, igyekszik megtenni, amit kér tőle az ember. A testtömegével volt problémánk, nehezen találtuk meg az ideális versenysúlyát. A versenystílusa a külsősnél is külsősebb, hisz amíg a legtöbb külsős agár (5-6-os box) a kanyarokban igyekszik a legkisebb ívre, belülre behúzódni, addig Rambo még a kanyarokat is külső íven futja. Ez egyrészt hosszabb távot és így idő- és energiaveszteséget jelent, másrészt viszont jó eséllyel kimarad az esetleges ütközésekből a kanyarokban, ami természetesen nagy előny. Szerencsére mind tulajdonosa, román barátunk Sandel, mind Rambo angliai extrénere bőven elláttak információval a természetét, specialitásait illetően, hogy mire érdemes odafigyelni nála. Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy az egyik legeredményesebb agarunk lett 2021-ben.
Odile viszont az én kedvencem, munkamániás agár, tele energiával. Neki hosszabb idő kell ahhoz, hogy kötődni kezdjen az új emberekhez, mint Rambonak. Angliai múltjáról annyit tudtunk, hogy egy csúnya verekedés miatt kis híján elpusztult (tévedésből 2 pár agarat engedtek ki a galoppra, ráadásul szájkosár nélkül). Összefércelték, felgyógyult, majd Csehországban élő angol tulajdonosához utazott, később pedig egy csehországi agarashoz került tréningbe, de első futása előtt betüzelt. Ezután a COVID-helyzet miatt jött hozzánk, mert Csehországból nem volt megoldható, hogy versenyezzen. Nála nem sok információnk volt a természetéről, így magunktól kellett rájönnünk, hogy sokkal jobban „működik”, ha teljesen külön foglalkozunk vele, például nem 3-4 másik agarunkkal együtt sétáltatjuk, hanem szólóban.

Marad valamelyikük idén is nálatok?
Mindketten nálunk vannak, illetve maradnak. Rambo eredetileg hazament volna Romániába, de mivel a vírushelyzet, illetve a munkája miatt Sandel még mindig nem tud rendszeresen Magyarországra utazni, hogy versenyeztesse őt, így idén is a mi kennelünket erősíti majd.
Odile pedig anyai örömök elé nézett, tavaly novemberben született meg az első alma a 2020-as Magyar Derby győztesétől, Pride of Hungary „Johnny”-tól. Hogy idén visszatér-e a versenyzésbe, az még megbeszélés tárgyát képezi, hiszen tavaly csak árnyéka volt önmagának angliai szintjéhez képest, ugyanakkor én bízom benne, hogy most már tényleg ismerem annyira, hogy tudjam, hogy lehetne a legjobbat kihozni belőle. Ha tévednék, és a korábbi sérülése végérvényesen befolyásolja a futását, akkor viszont nem erőltetjük a versenyzést, hiszen már ki van nézve hozzá a következő párja is.

A saját tenyésztésű agaraitok közül, akikről fentebb volt szó, marad versenyben még valaki az idei évre?
Saját tenyésztésű agaraink, akik idén is versenyezni fognak, TAMO Bolt és TAMO Blake, illetve, bár nem mi tenyésztettük, de a mi „Jerry”-nk lánya, Zserbó, szintén fog futni.

Az idei szezonra kikkel készültök rajtuk kívül, vannak nálatok fiatalok, akik kezdenek már idén, illetve lesz tréningezésre hozzátok kerülő agár?
Ide sorolnám Zserbót, neki egy debütáló versenye volt még csak tavaly Szilveszterkor, és nagyon biztató volt, amit láttunk tőle. Van két szintén saját tenyésztésű, fiatal kanunk is, Liam és Puskás, ők Angliába és Írországba fognak utazni, de a felnevelésüket és a kezdő lépéseket a pályán még itthon fogják megtenni. Lesznek új, tréningezésre kapott agaraink is, ráadásul három lánytestvér, ők Romániából érkeznek hozzánk tavasszal. Bár már 2 évesek, de az alapoktól kell kezdeni náluk szinte mindent a pályaversenyzéshez.

Ahogy fentebb említetted van most nálatok egy alom kiskutya, mondanál róluk kérlek pár mondatot?
November 11-én születtek Odile és Johnny babái. Odile pedigréje a legjobbak közé tartozik Európában, ami a tenyésztésbe vont angol agár szukákat illeti, így nagyobb kíváncsi vagyok, hogy mit produkálnak majd a pályán. Az már most egészen biztos, hogy az anyjukhoz hasonlóan nagyon értelmes, gyorsan tanuló agarak.

Ti is a sok kutyás agarasok közé tartoztok, ezért tőletek is megkérdezem, a leversenyzett, úgymond kiöregedett agarakkal nálatok mi történik, hova kerülnek, hogy találtok nekik gazdit? Gondolom nem tartotok meg mindenkit ti sem.
Zömében a hazai Agár Fajtamentésen keresztül, Nagy Henni segítségével találunk hozzájuk passzoló új gazdikra, de van, amikor mi magunk találtunk a nyugdíjasoknak új otthont. És természetesen vannak, akik nálunk öregednek meg. A legöregebb agarunk 15 éves lesz idén.

A tenyésztésről is beszéljünk egy pár szót, milyen elv alapján tenyésztetek, ha van ilyen? Dia te rendkívül sokat foglalkozol a külföldi agaras élettel is és abszolút update vagy a történéseket illetően, befolyásolja ez a tenyésztéseteket bármilyen módon? Úgy értem vásároltok külföldről agarat/spermát tenyésztési szándékkal, vagy magyarországi vonalakat visztek tovább?
Úgy gondolom, hogy a hazai állománynak egyelőre mindenképpen támaszkodnia kell az importokra a tenyésztés tekintetében. Eddig 4 angol agár alom született nálunk, az elsőnél a saját kanunkhoz kerestünk hozzá passzoló, felnőtt tenyészszukát Írországból, másodszor ugyanezzel a szukával ír tenyésztésű, Belgiumban élő kanhoz látogattunk el. A harmadik almunk szintén ír import szukától született, fagyasztott sperma segítségével, míg a negyedik a már említett Odile alom (ő is ír tenyésztésű). Úgy látom, általánosságban kijelenthető, hogy a legkiemelkedőbb eredményeket, legjobb időket még mindig importok vagy azok kölykei futják.

Mi a legfontosabb számotokra a tenyésztésben?
Az, hogy nekünk legyen 1-2 jó kölykünk belőle. És természetesen a kiemelkedő anyai vonal a tenyészszukánál.

Amikor születik nálatok egy alom mennyit tartotok meg belőle, hova kerülnek a többiek, adtok el hobbi célra is kiskutyát, vagy fontos, hogy mindenkit viszont lássatok a pályán?
Általában az az elképzelés, hogy kettőt tartunk meg, ha lehet, akkor egy szukát és egy kant. De sokszor másképp alakul, sőt, eddig mindig, ha nem más miatt, akkor a nemek aránya miatt.
Igen, kifejezetten adunk hobbi célra is kiskutyát, és megpróbáljuk felkelteni az új gazdik érdeklődését a sport iránt. Ebben természetesen annak a „veszélye” is benne van, hogy egy kezdő versenyeztető nyilván nem olyan rutinosan neveli fel, tréningezi agarát, és az agár esetleg nem tudja megmutatni a maximális képességeit – ami esetleg a párosítás, a szülők minőségét kérdőjelezi meg a felületes szemlélőben -, de ezzel együtt tudunk élni. Azzal már kevésbé, ha egy kölykünk ide-oda lenne passzolgatva csak azért, mert nem futott 14 hónaposan pályacsúcsot.

A megtartani kívánt kölyköket mi alapján választjátok ki, megérzés, viselkedés, forma..?
Általában megérzés, szín, vagy egyéb, abszolút tudománytalan alapon választjuk ki a sajátokat.

Évek óta együtt dolgoztok Racsek Károly barátotokkal és sokszor adtok oda hozzá agarat tréningezésre. 2020-as Derby előtti interjúban István azt mondta, hogy a munka beosztása nem mindig teszi lehetővé számára, hogy úgy foglalkozzon az agarakkal, ahogy szeretne és hogy ez is oka annak, hogy időről időre adtok Karcsihoz saját agarat tréningezésre, úgy fogalmazott akkor, hogy “a legjobbnak gondolt agaraimat adom hozzá”. De mégis, mi alapján döntitek el ki maradjon Dia keze alatt és ki menjen át Karcsihoz, hisz gondolom nincs enyém-tied, hanem minden agár közös?
De, kifejezetten van enyém-tiéd, rendszeresen István orra alá is dörgölöm, hány agár van az ő nevén és hány az enyémen… 🙂 De valójában persze közösen hozzuk meg a fontos döntéseket. Az, hogy ki kerül Karcsihoz, elsősorban Karcsin múlik. Igazából bármelyik agarunkat rá merjük bízni, de nála más szempontok is fontosak, például a szomszédok miatt nem lenne ideális egy hangos, beszédes agár és természetesen nagyon korlátozott a létszám, amit jó lelkiismerettel vállalni tud.

Ha valakit elvállaltok tréningezésre az is mindig közös megegyezés, vagy van olyan, hogy egyedül döntesz, hogy el szeretnél vállalni valakit?
Természetesen megbeszéljük, hisz a munka is közös lesz velük.

Hogy zajlik az otthoni munkamegosztás köztetek, mindenkinek megvan a maga feladata, vagy ahogy épp esik?
Jellemzően Istváné a sétáltatás, enyém az etetés, de semmi sincs kőbe vésve, kivéve a papírügyeket, azt garantáltan nekem kell intéznem, akár törzskönyvezés, akár az oltások naprakészsége vagy a kullancs elleni szerek beadása a téma.

A ’21-es évben melyik eredményetekre voltatok a legbüszkébbek?
Ha a Kincsem Parkban futott versenyekről van szó, akkor igazából nem is a legbüszkébb szó lenne a jó, hanem néhány igazán izgalmas élményt elevenítenék fel. Odile fantasztikus küzdelme a Szuka Díjon, talán az év legszorosabb befutója volt, aztán Rambo elképesztően dinamikus hajrája Fernando Jet ellen a célegyenesben. A legnagyobb büszkeséget viszont kétségtelenül a Németországban rendezett FCI Európa-Bajnokságon éreztük. Bár kimenni idén nem tudtunk, de élőben láthattuk a futamokat. TAMO Frater (tul. Fung Róbert) és TAMO Carter (tul. Proksa Antal), Bolt és Blake alomtestvérei a második angol agár almomból, mindketten csodálatosan futottak és döntőbe is kerültek, végül Carter megszerezte az FCI Európa-bajnok címet is, amire már több, mint 10 éve nem volt példa magyar tulajdonú angol agárnál. Még most is bepárásodik a szemem, ahogy ezeket a sorokat írom. Frater később az isaszegi CGRC Európa Derby-n visszavágott a testvérének, ott ő diadalmaskodott, míg Carter a Consolation győzelmet húzta be. Tenyésztőként a legjobb érzés, amikor azt látod, hogy abból, ami egykor csak egy gondolat, egy terv volt, végül sok-sok munka után sikerek és hatalmas örömök realizálódnak. Azt hiszem, ezek a csodálatos élmények azok, amik miatt agárverseny-függők vagyunk és amik miatt tenyésztünk.

40 starthoz állás nagyon szép teljesítmény és nagyon sok munka van mögötte. Összességében elégedettek vagytok a tavalyi évvel?
Igen, ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy Penge és Jerry végül sajnos nem tudták végig versenyezni a szezont, mert lett volna bennük még potenciál.

Mindketten Istvánnal “öreg motorosnak” számítotok a sportban, nem csak versenyzőként, hanem versenyszervezőként is sok tapasztalatotok van. Hogy érzitek magatokat a Kincsem Parkban, miért szerettek ide járni?
Nagyon tetszik, hogy péntek este vannak a versenyek, így a hétvége tulajdonképpen szabad marad, bár tudom, hogy mások más napot tartanának ideálisnak. Nagyon nagy pozitívum ezzel összefüggésben az is, hogy nyári kánikula idején sem napközben kell futniuk a versenyzőknek. Illetve az az alapvető dolog, ami a profi versenyek rendszerét jellemzi, hogy egy agár egy nap egyszer futhat csak. Hasznos lehetne ugyanakkor bevezetni az adott napi pályagyorsaság alapján a „going allovance”-t, vagyis egy időkorrekciót, aminek a segítségével a különböző napokon elért időeredmények jobban összehasonlíthatóak lennének.

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS