/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

dr. Svoren Szilvia és dr. Svoren Ákos

Stemgrove Iron Lady (Perfect Runner Natiry x Jaxx on Fantasy)

Derby Day Invitation – I. hely, ideje 16.82
WGO Nagydíj A0 – I. hely, ideje 29.24
Szukadíj Open – III. hely, ideje 29.60
Augusztusi Trófea A0 – II. hely, ideje 29.55
Európa Derby Elődöntő – III. hely, ideje 29.14
Európa Derby Consolation – II. hely, ideje 29.17
Lyreen Mover Díj Open – II. hely, ideje 29.45
Novemberi Trófea A0 – I. hely, ideje 29.00
WGO Bajnokság Open – III. hely, 28.81
Decemberi Trófea A0 – V. hely, ideje 29.67
Szilveszteri Nagydíj – III. hely, ideje 29.66
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.98
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.81

Stemgrove Black Fantasy (Perfect Runner Natiry x Jaxx on Fantasy)

Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – VI. hely, ideje 30.48
WGO Nagydíj S0 – IV. hely, ideje 17.60
Augusztusi Díj S0 – V. hely, ideje 17.09
Európa Derby Elődöntő – III. hely, ideje 29.95
Európa Derby Invitation – II. hely, ideje 29.61
Szeptemberi Trófea A0 – I. hely, ideje 29.21
Lyreen Mover Díj A0 – II. hely, ideje 29.41
Novemberi Trófea A1 – I. hely, ideje 29.21
WGO Bajnokság A0 – I. hely, ideje 28.88
Decemberi Trófea A0 – II. hely, ideje 29.25
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.88
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.99

2020-ban egy agárral, Black Fantasy “Bolykkal” jártatok versenyezni. Akkor összesen 9-szer indultatok vele, melyből háromszor állt a dobogóra és egyszer végzett első helyen. Tavaly már a 10 futásából 7-szer végzett az első 3 között és 3-szor lett futamgyőztes. Minek tudjátok be az egyértelmű fejlődő tendenciát, főleg úgy, hogy versenyzési szempontból nem egy fiatal agárról van szó, hiszen tavaly ősszel töltötte be a negyedik életévét?
Bolyk egy viszonylag későn érő típus, illetve a különösen nagy mérete miatt, kezdő trénerként nehezen találtuk meg neki az ideális versenysúlyt. Időről időre mi is többet tapasztalunk, kísérletezünk, új dolgokat próbálunk ki, ami úgy látszik kezd jól működni. A 2020-as évben az őszi versenyekre kezdtük el megtalálni az ideális súlyt és formát, ami sajnos a COVID miatti rövidebb szezonban nem tudott eredményekben kiteljesedni. A 2021-es versenyszezon nehezen indult, mivel egy apró, de makacs sérülés miatt csak a szezon második felére tudtunk vele versenybe állni, viszont ez alatt a fél szezon alatt is óriási fejlődésen ment keresztül, open kategóriáig futotta magát.

’21-ben hozzátok került Iron Lady, Bolyk alomtestvére Ganyecz Mihálytól. Miért döntöttetek úgy, hogy bevállaltok még egy agarat? A hangsúly Lady személyén volt, vagy szerettetek volna még egy versenyzővel foglalkozni?
Szilvi: A gondolat nem úgy született meg, hogy „legyen még egy agarunk”, hanem hogy „mi lenne, ha Lady nálunk készülne az idei évre?”. Tehát az ő személye volt a konkrét ötlet, ami tőlem származik, a fiúk pedig azonnal áldásukat adtak rá, bár Ákos akkor még azt hitte, Lady a szezon végén hazamegy, a megállapodás ugyanis úgy szólt, hogy csak edzeni jön hozzánk… Nem kellett eltelnie sok időnek, hogy érezzem, ebből baj lesz. Óvatosan adagoltam be Ákosnak és Misinek, hogy szeretném, ha Lady nálunk öregedne meg. Misinek nem volt ellene kifogása, hiszen ismerjük már egymást annyira, hogy tudja, nagyon jó helye lesz nálunk élete végéig, így örömmel beleegyezett. Egyetlen kérése az volt, hogy szeretne még almot Ladykétől. Ákos már keményebb dió volt, de természetesen ő sem hagyta, hogy sokáig könyörögjek neki.

Black Fantasy-nak Ákos a trénere, Lady-é te vagy. Ez a gyakorlatban, a hétköznapok szintjén mit jelent, hogy osztjátok meg a feladatokat, döntéseket az agarakkal kapcsolatban, mindenki a sajátjával foglalkozik vagy közös a munka?
Ákos: Mindkét agarat közösen eddzük, nem teszünk köztük különbséget abban, hogy ki a trénere. Lady esetében Sziszi hozza meg a végső döntést, de minden alkalommal kikéri a véleményemet. Bolyk tréningezése már kicsit több vitát generál, mert ugyan hivatalosan én vagyok a trénere, de mivel együtt kezdtük el vele a munkát kölyök korában és közös tulajdonban is van, mindkettőnknek megvan a saját véleménye az edzéstervvel kapcsolatban, ami nem minden esetben egyezik.

Hogy tudjátok ilyen formán összeegyeztetni a munkát egymással, illetve a két agárral, hiszen nem feltétlenül ugyan arra van szükségük? 
Ákos: Természetesen van különbség az edzésükben, főleg az alapozásban. Általában előre megbeszéljük, hogy melyik agárral mennyit és mit szeretnénk edzeni az adott héten. Alapvetően összehangoljuk, hogy milyen edzésmunkát csináljunk velük az adott napon, de arra mindig odafigyelünk, hogy egyik agár se kapjon kevesebb, vagy több edzést amiatt mert a másiknak éppen arra van szüksége. Mindketten szem előtt tartjuk, hogy az adott agárnak mik az igényei, mennyire fáradt el, vagy éppen mennyire kéne fokoznunk az edzés intenzitását.

Mennyiben különbözik a két agár edzése?
Szilvi: Lady-n azt látjuk, hogy nagyon szeret sétálni, kocogni akár bringa mellett is, közben nagyon élénk, felfedez, vadászik. A sprintek annyiban nehezebbek nála, hogy pontosan tudja, hogy egy nyuszi bundával várom a „célban”, így hamar elveszti az érdeklődését iránta, ezért őt jobban kell motiválni. Bolyk ebben pont az ellentétje, nem szereti a monoton munkát, egy-egy kocogás alkalmával szinte húzni kell magunk után, mindig kullog. A sprinteket viszont nagy kedvvel csinálja és akárhányszor lefutná a távot. Mindezek ellenére tudják, mit várunk tőlük, már megvannak a bevált módszereink, szokásaink és többnyire zökkenőmentes is velük a munka.

Van egy magyar agaratok is, Regő. Hogy van el egymással a három agár?
Igazán szerencsések vagyunk, mert nagyon szeretik egymást, teljes az összhang az első naptól fogva. Ahogy megjött Lady, a srácok egyből befogadták, beszoktatásra sem volt szükség. Együtt is laknak, tehát – a tüzelést leszámítva – non stop együtt vannak. Én úgy gondolom, azért alakult ilyen jól, mert Bolyk kölyökként került hozzánk és Regő korán lefektette neki a játékszabályokat. Lady hamar megtanulta nálunk a rendszert, nagyon tűzről pattant, a fiúk pedig irtó türelmesek, mindhárman nagyon kiegyensúlyozottak, így könnyű az együttélés. Minden sétára együtt megyünk, sőt Regő edzeni is elkíséri őket.

Az érzelmi rész és a sok előny mellett az talán hátrányként jelenhet meg, hogy mindkét versenyagaratok egykorú, azaz nagyjából egy időben fognak nyugdíjba vonulni. Idén ősszel lesznek 5 évesek, de gondolom terveztek még jönni velük?
Idén még mindenképpen szeretnénk mindkettőjükkel versenyezni. A koruk ellenére nagyon jó formában vannak, egészségesek és szerencsére nem volt komoly sérülésük. Erőltetni persze nem fogunk semmit, addig hagyjuk őket futni, amíg jól esik nekik és örömmel csinálják. Terveink szerint Lady már a szezon elején futni fog, Bolyk felkészítését azonban óvatosabban csináljuk, mert a tapasztalatok azt mutatják, neki több időre és edzésre van szüksége formába lendülni.

Következzen be a nyugdíjba vonulás bármikor, év közben, vagy adja Isten, hogy csak szezon végén, a kérdés ugyan úgy releváns, mi lesz utána? Nem tudom elképzelni, hogy egyszer csak eltűnnétek a pályáról, viszont 4 agár már nem kis technikai hátteret és logisztikát igényel, hiszen nálatok az örökbe adás, ahogy fentebb ezt megbeszéltük ki van zárva.
Szilvi: Bolyk és Lady sem lesz soha gazdi kereső. A versenyzés szempontjából sajnos valóban hátrány, hogy egykorúak. Azt gondolom, és Ákos nevében is kijelenthetem, nem bántuk meg, hogy így alakult, hiszen mi is kipróbáltuk/kipróbáljuk milyen több agárral készülni egy szezonban, mik a határaink, hogyan tudunk tervezni a jövőre nézve. A pályáról semmiképpen sem szeretnénk eltűnni, ezt mi sem tudjuk elképzelni. Szerencsére a körülmények adottak ahhoz, hogy négy, vagy akár több agár is elférjen nálunk, viszont saját agár megvásárlása csak a hosszútávú terveink között szerepel.

Szóba jöhet esetleg olyan eset is, hogy másnak vállaltok tréningezésre agarat, vagy elsősorban saját kutyában gondolkoztok, akivel megosztjátok az életeteket?
Ákos: Ahogyan említettük, saját agár vásárlása a hosszútávú terveink között szerepel.
Ugyan Lady esetében nem sikerült betartani azt a szabályt, hogy visszaadjuk őt a tulajdonosának a versenyzést követően, de beláttuk, hogy a jövőben tréningezésbe csak úgy fogadhatunk agarat, ha azt nem tartjuk meg. Ha adott lesz a lehetőség, és bizalmat szavaznak nekünk, szeretnénk magunkat trénerként kipróbálni olyan szerepben is, ahol nem saját tulajdonú agarat edzünk. Ehhez minden feltétel adott nálunk és a kellő elszántság is megvan.

Mi az elképzelésetek a majdani saját agárral kapcsolatban, kölyköt szeretnétek, vagy felnőtt, verseny korú agarat?
Szilvi: Ákos egy fiatal kan importjában gondolkodik. Nekem nincs ellenvetésem, de én szeretek „kiskutyázni” és felnevelni a kölyköt a saját elképzelésem szerint. Úgy gondolom, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A hétköznapokban ugyan együtt végezzük majd az edzéseket, megosztjuk a munkát, azonban abban megállapodtunk, hogy mindketten magunk válaszunk agarat, természetesen a másik véleményét meghallgatva.

Melyik eredményetekre vagytok a legbüszkébbek velük, illetve melyek voltak a legemlékezetesebb versenyek számotokra?
Szilvi: A legbüszkébb arra vagyok, hogy hazai tenyésztésű agárként a legjobbak közé futották magukat mindketten. Volt olyan versenyünk, amikor Lady a pályarekordot futó Szöszit egészen a 4-es kanyarig maga mögött tudta tartani, Bolyk pedig az Év Agara Lucky „farka végét csipkedte” az utolsó versenyén. A legemlékezetesebb versenynap számomra a Magyar Derby Döntő napja marad, hiszen ekkor debütáltunk Ladyvel először és futamgyőztes is lett, illetve a Novemberi Trófea, mert ez volt az a versenynap, amikor mindketten remek idővel nyerték meg a saját futamukat. Talán ez volt az a pont, ahol úgy éreztük beérett a munkánk, hiszen mindketten open időt futottak.

Miért szerettek a Kincsembe járni, hogy érzitek magatokat a versenyeken, mi az, amit kiemelnétek?
Szilvi: Már akkor is kijártunk a Kincsembe, amikor még nem volt angol agarunk és egyenes pályán voltak a futamok. Szeretjük az ottani társaságot, hogy igényes a környezet és sokszor a versenynapok össze vannak kötve egyéb Kincsem Parkos rendezvénnyel, így a barátainkat is könnyebb kicsábítani. Nagyon szeretjük a kiemelt események – például a Magyar Derby vagy az Ügető Szilveszter – hangulatát, amikor több ezer ember összegyűlik a lelátón és az agarainkat buzdítják.

Van bármi egyéb észrevételetek a versenyekkel kapcsolatban?
Talán az, hogy jó lenne, ha a gyakoribb és precízebb doppingvizsgálatok megvalósulnának, és nem csak a kiemelt versenyeken és az open futamokban, hanem alacsonyabb kategóriában is, szúrópróba szerűen. A tiszta verseny mindannyiunk érdeke és nem utolsó sorban a kutyáké is, hogy egészségesek maradjanak.

Végezetül szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy vagytok nekünk és mindent megtesztek azért, hogy a Kincsemben sérülés- és problémamentesen versenyezhessünk!

Fotók: The Sighthound Photographer – Szilárd Simkó

SHARE THIS