/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Vitaminkisokos

A cikk a teljesség igénye nélkül veszi sorra a kiegészítőket versenyagarak számára. Észrevehető, hogy a felsorolás korántsem véges, a “mit” és “milyen arányban” kérdéseket pedig a trénereknek maguknak kell megválaszolniuk, mely feladat sokszor jóval nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk. Azt azonban fontos leszögezni, hogy kiegészítők nélkül egészséges sportolót nevelni nem lehet. Az alábbi bekezdésekben tehát vegyük sorra, hogy mikkel tudjuk támogatni agaraink teljesítményét.

Multivitaminok

Az agár szervei és szövetei versenyzés közben hatalmas stressznek van kitéve. Ha nem gondoskodunk a megfelelő vitaminok adagolásáról és pótlásáról, az extrán nagy terhelés következtében ingadozó vagy gyengébb teljesítmény, esetleg sérülés, szervi probléma jelentkezhet. Sok esetben egy tartalmas multivitamin készítmény fedezheti a kutya teljes szükségletét, de ez természetesen a munka mennyiségétől és a megerőltetés mértékétől is függ, az agár egyéni igényeiről nem is beszélve. Az elmélet meglehetősen egyszerű: a vitaminok és ásványi anyagok szinte minden anyagcsere-folyamatban részt vesznek az agár testében, amelyek közül sok nagyon fontos a teljesítmény szempontjából. Koenzimként vagy más, a teljesítmény szempontjából fontos anyagcsere-szerepben működve nélkülözhetetlenek az energiarendszerek optimális működéséhez, a vörösvérsejtek és az izomfehérje képzésére, különféle neurotranszmitterek képződéséhez, és az antioxidánsok aktiválódásához.

Használata folyamatosan ajánlott.

Elektrolitok

Melegebb napokon sokkal megerőltetőbb lehet az utazás és a versenyzés az agarak számára. Az így elveszített sókat és ásványi anyagokat pedig elektrolit készítményekkel tudjuk pótolni. Ezen felül azoknak a kutyáknak, amelyek szeretik ‘túlpörögni’ magukat, nem szükséges forróság ahhoz, hogy jelentős sóveszteséget produkáljanak, ezért nekik is érdemes minden ilyen alkalommal adni, hogy könnyebb legyen a regenerálódás és ne alakuljon ki savasodás. Noha az elektrolitok túlzott használata éppen kiszáradáshoz vezet, a kálium különösen fontos a normál izomműködéshez.

Használata alkalmanként ajánlott.

Kreatin

Ez egy relatíve új kiegészítőnek számít az agarak világában, noha emberi használata már évek óta ismert. A kreatin egy energiapótló vegyület, amelyet a szervezet természetesen is előállít, külső bevitellel azonban javítja az energiaszintet és pufferként is működik a tejsav számára. Vizsgálatok szerint egyszerre növeli az erőszintet és a teljesítményt, és segíti az izom felépülését. Egy másik, leginkább elterjedt hatása a sejttérfogat növelés. A kreatin képes arra, hogy hidralizálja a sejteket, azaz képes a sejtekbe vizet vonzani, így növelve a térfogatukat. Ez a térfogat növekedés azt eredményezi, hogy a sejtek nagyobbak és erősebbek lesznek. Ezáltal javul a fehérjeszintetizálás, mely segít a könnyebb izomtömeg növelésben (sokan emiatt hiszik tévesen azt, hogy vizesít).

Használata folyamatosan ajánlott.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak egy speciális osztálya, amelyek természetesen megtalálhatóak mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben, de elsősorban a halolajokban. Számos módon javítják a teljesítményt; beépülnek a vörösvérsejt membránba, így az kevésbé lesz viszkózus, és gyorsabban tud a vér áramolni az erekben. Értágító hatást váltanak ki, növelik az izmokat ellátó erek méretét, és gyorsabban juttatják el az oxigént oda, ahol szükség van rá. A másik fontos hatás a gyulladásos válaszok szabályozása, ami lehetővé teszi a gyorsabb felépülést a kemény edzés vagy versenyzés okozta sérülésekből.

Használata alkalmanként ajánlott.

E-vitamin

Rendkívül pozitív hatást fejt ki az E-vitamin az idegesebb kutyákra, illetve akik hajlamosak görcsre vagy savasodásra. Használata maximalizálja a versenyteljesítményt, nyugtató hatású, javítja az étvágyat, valamint segít könnyebben kilábalni a verseny utáni fáradtságból.

Használata folyamatosan ajánlott.

Kalcium

A kalcium esszenciális ásványi anyag, amely leginkább a csontvázban betöltött szerepéről ismert. Az agár szervezetében található kalcium szinte teljes mennyisége (99%) a csontokban és a fogakban raktározódik. A szövetekben fennmaradó 1% nagyon fontos számos anyagcsere-funkció szempontjából, valamint létfontosságú az izmok összehúzódásában, így hiánya ronthatja a teljesítményt. A legtöbb multivitamin tartalmazza, de igény szerint lehet külön is adni.

Használata alkalmanként ajánlott.

Vas

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, megfelelő pótlása növeli az atlétikai teljesítményt. A vörösvértestekben található hemoglobin, az izomsejtekben a mioglobin és a mitokondriumokban található oxidatív enzimek egy részét képezi. A hemoglobin oxigént szállít, míg a vas alapú oxidatív enzimek nélkülözhetetlenek az ATP képződésében az oxigén energiarendszerben. A vaspótlás az oxigén energiarendszer működésének maximalizálására és a teljesítmény javítására szolgál. A teljesítményt vesztett agarak állatorvosi elemzésekor gyakran kerül ki a vas fő okozóként.

Használata alkalmanként ajánlott.

Karnitin

A karnitin vitaminszerű anyag, és számos enzim kofaktoraként (aktiválójaként) ismert az izomsejtekben. Befolyásolja a zsírsavak anyagcseréjét, és elősegíti bizonyos zsírsavak átvitelét a mitokondriumokba energiatermelés céljából. Elméletileg szerepe van a tejsav felhalmozódásának csökkentésében és a görcsök kialakulásának késleltetésében is, bár ez elég elenyésző.

Használata alkalmanként ajánlott.

Egyéb kiegészítők

Van néhány nagyon specifikus kiegészítő, amely a táplálkozásbeli hiányokat kezeli. A kalcium, foszfor, vas és kálium esetenként indokolt lehet. Kimutatták, hogy a kalcium túladagolása ugyanolyan veszélyes a fejlődő csontvázra, mint annak hiánya, ezért ne felejtsük el szigorúan betartani az adagolási utasításokat. A kalciumot foszforral együtt olyan arányban kell kiegészíteni, amely hasonló a csontban levő kalcium-foszfor arányhoz. Ez a két elem működésében összefügg, az egyikből a másik nélkül túl sok ártalmas, ezért mindig ügyelni kell a kalcium és a foszfor megfelelő arányára.

Forrás: Darren Morris – Training and racing the greyhound, Greyhoundstar, Greyhoundcare

https://www.meglioracing.hu/vitaminkisokos/

SHARE THIS