/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Baka legendája

1918-at írunk. A negyedik éve tomboló világháború közepette az ügetőversenyzés viszonylag zavartalanul folyik. Ebben az évben lép pályára az addigi legjobb magyar évjárat, melynek élén az akkori idők legjobb magyar ügetője, Baka található.

Bakát (fekete mén, 1915, Bohun – Gáva) Sennyey Géza tenyésztette a Csörgői ménesben. Sajnos már hároméves korában külföldi tulajdonba került, a horvátországi rugovicai istálló vette meg horribilis összegért, 80.000 koronáért. 1918. március 27-én mutatkozott be Bécsben, egy jelentéktelen hendikepben, amit könnyen nyert meg. Több jól sikerült és egy-két peches versenyt követően a tulajdonos a lovat az amerikai Charles Mills idomításába adta. Éppen az utolsó percben, mert előző trénerének az „erős” keze, kíméletlen stílusa nem kedvezett Bakának, akit már a letörés, sérülés veszélye fenyegetett. Mills hosszabb kezelés és kíméletes felkészítés után szeptember 10-én állította újra starthoz Budapesten. Azt, hogy a ló rendbe jött, bizonyította könnyű győzelme, és hogy először lépte át az akkor még bűvös, 1.30-as időt. Az év folyamán még kétszer állt starthoz, és mindkétszer fölényesen győzött, és mint elsőszámú Derby-aspiráns vonult téli pihenőre.

1919 – egy év Magyarországon ügetőversenyek nélkül. Szerencsére Bécsben zavartalanul folytak a versenyek. Baka április 6-án, a Derby Kísérleti Versenyben mutatkozott be és könnyen nyert a szintén magyar Dalszi, valamint az osztrák Oberon ellen. Következett a Vito Díj, melyet 2575 méterre 1.28,8-ban nyert meg, ugyancsak Dalszi és Oberon előtt. Az Alexander Stöhr Preisben ismét nyer, és elsőszámú favoritként áll az Osztrák Ügetőderby startjához, ahol Baka hihetetlenül könnyen, feltartva győz. A második helyezett Dalszi 160 méterrel végzett mögötte. A Derby után, május 20-án, a Criteriumban állt starthoz és 100 méter előnyt adva évjárattársainak, 3100 méterre, 26,8 mp-es kitűnő idővel nyer. Később Badenben, egy nemzetközi meetingen is starthoz állt, és bár 25,9-cel rekordot ügetett, az Internationaler Preisben, ez csak a második helyhez volt elég. Ezt követően sikert sikerre halmozott és sorra szerezte a győzelmeket, valamint a helyezéseket. A magyar ügetősport berobbant az európai élvonalba, sőt felfigyelt ránk az amerikai üzem is, ami akkortájt hatalmas elismerésnek számított.

Baka a Derby győzelme után, hajtója Mills

1920 – nagy eseménye volt a tavaszi meetingnek, hogy itt mutatkozott be április 22-én az ötéves Baka. A Rákosi Díjban indult és azt 2140 m-re 26,5 mp-es időben könnyen nyerte, ezt követően tovább folytatta menetelését nyugaton. 13 verseny, 13 győzelem, köztük három Németországban, tarkítva rekordok sorozatával. Szeptember 8-án a Domherr Preisben 2380 méterre 1.22,2 mp-es abszolút magyar rekorddal győz. E verseny után alakult ki az általános vélemény, amit a Magyar Turf így kommentált: „Baka Badenben bebizonyította, amit úgy is tudtunk róla: azt, hogy ő a legjobb ügető ló, amely valaha Európa földjén termett.”

1921 – április 10-én, a Gloriette Rennenben állt starthoz Bécsben és azt 2380 méterre 1.23,2-ben nyerte. Következett a Preis der Stadt Wien, amelyben 2480 m-en 1.24,8-ban győzött. Május 19-én 2300 méteren a Frühjars Preisben új kategóriás rekordot futott (1.21,9), de ezzel is „csak” második. Július 31-én jött a legkomolyabb feladat, a Grosser Preis von Baden. Baka Európa-rekordjával ebben a versenyben tette fel a koronát addigi karrierjére és a magyar ügetősportra. A verseny két előfutamból és egy döntőből állt, melyet természetesen Baka nyert, 20,6-os – ahogy manapság mondani szokták – „űridővel”, ami új magyar és Európa rekord! A nagyszerű versenykarrier nyáron és ősszel még szép sikereket hozott, majd tulajdonképpen le is zárult, bár Bakával – amerikai kirándulása kapcsán – a következő év folyamán még találkozunk.

1922 – Baka tulajdonosa, híressé vált lovát az ügetőversenyzés őshazájában, Amerikában is ki akarta próbálni. 1922 tavaszán útnak indította lovát előbb vasúton Hamburgba, majd onnan hajón az Újvilágba. A kéthetes tengeri út nem tett jót Bakának, mert sem új amerikai idomárja kezében végzett első munkáiban, sem a későbbi amerikai versenyek alkalmával nem adta igazi tudását. Júliustól szeptemberig az USA négy államában lépett pályára, a 22 startjából harmadiknál előbb egy futamban sem végzett. Ma már nem lehet megállapítani, hogy a szokatlan körülmények, az új idomár és hajtó vagy a környezetváltozás számlájára írható-e Baka viszonylagos kudarca. A versenyek eredményeit nézve, a győztesek 1.19,7-ben, illetve 1.20-on felüli időben nyertek, ennyit pedig Baka sétálva is tudott.
Amerikából visszatérve a ló újra Charles Mills gondozásába került, de időközben szerzett sérülése olyan súlyos volt, hogy többé nem sikerült őt versenyképes állapotba hozni. Így a csodás versenykarrier nem zárult méltó véggel, ám Baka a ménesbe kerülve gondoskodott a dicső folytatásról: számos pesti és bécsi nagydíj nyerőjének adott életet, köztük egy osztrák derby-győztesnek és a Kerepesi úti ügetőpályán futott első Derby nyerőjének, Primaverának volt az apja.

A XX. század egyik legjobb lováról ma egy különleges verseny kapta a nevét. A Baka Hendikepet december elején futják a Kincsem Parkban azok az ügetők, akik keménységből és acélosságból is a legjobban vizsgáztak. A futam alaptávja egyedüliként a szezonban extra hosszú, 4200 méter, azaz három és fél kör, nem véletlenül nevezik ezt az összecsapást az „ügetők maratonjának”!

SHARE THIS