/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

A kiemeltek korábbi névadó nyerői

A mai napon a három kiemelt verseny régebbi győztesei mellett az egykori kitűnő idomárhajtóról, Konta Dezsőről és legjobb lováról, Kabaláról is megemlékezünk.

Úrilány R. pk. (Maximus Lindy-Elegant Lady) – 2013-ban Rádiházán született. Már a származása is arra predesztinálta, hogy klasszis legyen belőle. Apja kitűnő fedezőménnek bizonyult hazánkban, elég, ha csak Urán Lady-t, Újrázz!-t, Time To Say Goodbye-t, Eternal Flame-t vagy a friss Pannónia Díj-nyerő Dolomit Boy-t említjük. Az anyai oldal a versenyeiben és a tenyésztésben is maradandót alkotott, nagyszerű City-ig vezethető vissza. Úrilány R. már csikókorában Veljko Mazsity idomításába került, ahonnan háromévesen egyből győzelemmel kezdett. Mindössze ötéves koráig versenyzett, mely idő alatt 14 futásából 10-et nyert meg, kétszer-kétszer volt második és harmadik, ami igencsak figyelemre méltó pályafutás. Legsikeresebb éve a 2017-es volt, ekkor három nagyversenyben győzött, kettőben pedig helyezést szerzett. Ez utóbbiak a 103. Hungária Díj második helye, és a dobogó alsó foka a 108. Nemzeti Díjban. A három kiemelt versenyben elért győzelme ebben az évben, a 103. Magyar Ügetőderby, a ma is lefutásra kerülő Kanca Díj, továbbá az Őszi Kancadíj. Versenykarrierje utolsó futamában 2018-ban még egy nagydíjat behúzva, az Ötévesek Nagydíjában aratott győzelme után került vissza szülőhelyére anyakancának. Első csikója, az Owen CR apaságú Funny Girl szintén Veljko Mazsity idomításából fog bemutatkozni. Második csikója a Chelsea Boko-tól származó, nemrég kvalifikált Gyöngyhajú Lány, aki várhatóan Kolozsi László tréningjéből fogja megkezdeni pályafutását.

Kabala fm. (Uli-Babona) – 1960-ban Rádiházán született. Anyja a Bródy-féle importokkal hazánkba érkező kitűnő fedezőméntől, The Skippertől származik, egy kiemelt versenyben nyert és 25.6-os rekorddal bírt. Apja a francia import Uli, 57 csikójából messze Kabala lett a legjobb. Pályafutása során 58 versenyéből 30 győzelmet aratott, ezekből 13 volt nagyverseny. Bécsben kétszer nyerte meg a Preis der Stadt Wien-t (1964,1965) és Németországban is győzni tudott a Karlshorster Pokal-ban (1965).                                                                                Ha valaki, akkor Kabala ideális versenyló volt, a magyar tenyésztés büszkesége. Örökölte apja csodálatos küzdőképességét és anyja szépségét, összesen nyolcszor javította meg a korosztályos pálya- illetve verseny rekordokat, de beszéljenek a tények: Elly után a második volt, aki 20-on belül futott. Az 1964-ben, a Villám Díjban aratott 19.8-as győzelmével, megdöntötte Gala Peter 1942-ben futott (21.1) abszolút pályarekordját. 1965-ben, a bécsi második győzelmekor (igaz holtversenyben az osztrák Qu’as tu Dit-tel) megdöntötte a szintén Elly által 32 éve tartott (19.6) abszolút magyar rekordot, 19.3-ban. Kabala a Hungária Díj és a Baka Hendikep kivételével, természetesen minden klasszikust és tenyészversenyt megnyert állandó idomárhajtójával, Konta Dezsővel. Éveken át, hullámvölgy nélkül tartotta első helyét a pálya legjobb lovaival, így kortársával és legnagyobb ellenfelével a hajtófenomén Marschall József által trenírozott Karvallyal szemben, akitől mindössze háromszor szenvedett vereséget. Kabala hatévesen fejezte be versenykarrierjét és vonult vissza születési helyére, Rádiházára, ahol több kiváló utódot nemzett. Méncsikói közül a három nagyversenyt, köztük Derby-t  is nyert Vak Bottyán  kívánkozik előre, de szintén hármat nyert Vendéglős is. Mégis azt mondhatjuk, hogy a Derby második, rendkívül gyors Fickó volt a leghasznosabb utódja, a maga kilenc nagyverseny győzelmével. Kanca ivadékai közül a három kiemeltet nyerő Undine kívánkozik előre, bár ő a tenyésztésben nem tudott maradandót alkotni. További két kiváló kancát érdemes még megemlíteni, Edzőt és Ábrándot, többek között a tenyésztésben elért sikereik miatt, mindkettő két-két klasszist is adott. Edző Rendfőnököt és Nebulót, Ábránd ellette Talányt és Látszatot, de az elnyűhetetlen Milliomos is számtalan győzelmet szerzett.
Kabala az egyetlen olyan ügetőnk, akiről egy ménes kapta a nevét. 1994 október 24-én a Rádiházi Ménest a magyar tulajdonú Kabala Ménes Kft. vásárolta meg, és azóta is ezen a néven folyik a kitűnő tenyész munka a Zala Vármegyei dombságon.

Brown Lady pk. (Rugged Lobell-Lady Flame) – 1995-ben Rádiházán született. Amerikai apja 12.2-es rekorddal bírt, anyai apja a klasszis City. Lady Flame a versenyeiben egészségügyi okok miatt „csak” a Kétévesek Nagydíját tudta behúzni, de tenyészkancaként remek csikóknak adott életet (Elegant Lady, Vas Lady, Detroit), így Brown Lady-nek is, aki egy kitűnő évjárat, legjobb kancája volt, pechére viszont a nagyversenyekben olyan klasszis ménekkel kellett versenyeznie, mint Bob do it, Belami és Butterfly, akikkel nehezen tudta felvenni a versenyt. Pályafutása során 15 kiemelt versenyben ért a dobogó valamelyik fokára, melyekből négyszer a legmagasabbra „állhatott fel”. Győzelmei: 1998 Kanca Díj és Őszi Kanca Díj, 1999 és 2000 Pannónia Díj. Második helyezései: 1997 Kétévesek Nagydíja, 1998 Derby Kísérleti Verseny, Hungária Díj és Ménesek Díja, 1999 Nemzeti Díj. Harmadik helyezései: 1997 Őszi Kísérleti Verseny, 1998 Magyar Ügetőderby, 1999 Négyévesek Nagydíja, Szent István Díj, Őszi Kísérleti Verseny és Ménesek Díja. Az eredményeiből is látszik, hogy minden távon lehetett rá számítani. Versenykarrierjét hatévesen fejezte be, mely idő alatt 73-szor futott és 6-szor tudott nyerni, ebből kettőt még kétévesen, a maradék négy győzelme a fentebb már említett nagyversenyek voltak. Meg kell említenünk a kitűnő idomárhajtó, Moravcsik Ernő nevét, aki 1997-ben az Őszi Kanca Díjban elért harmadik helyezése óta, végig gondozta, ápolta és minden versenyében hajtotta ezt a kitűnő kancát. Brown Lady a tenyésztésben sajnos nem tudott maradandót alkotni, de hendikepszinten több verseny nyerőt is adott.

SHARE THIS