/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Kovács Mihály és Hegedűs Zsolt – rájuk emlékezünk vasárnap

Kovács Mihály (1934-2011)

A 2011-ben életre hívott nagydíj, a 2012-es évtől Kovács Mihály Emlékversenyként szerepel a propozícióban. Mindenki Miska bácsija ereje teljében, 77 évesen, 2011 októberében egy szerencsétlen balesetben hunyt el.

Ő volt az első magántenyésztő a második világháborút követően hazánkban, akinek lova győzni tudott a Magyar Derbyben. Alfonz, 1992-es sikere után, fedezőménként is meghatározó szerepet játszott a dömsödi Kovács Ménesben. Póker, Jupiter és Lady Sophie nagyversenyek és klasszikus versenyek sorát nyerték meg.

Alkotó és tevékeny életet élt. Őszintén hitt a magyar ló és a magyar telivértenyésztés felemelkedésében.

Hegedűs Zsolt (1974-2023)

A kilencvenes évek közepén a Kentaurs Farm sikereinek a csúcsán került a Kincsem Park és a magyar galoppsport vérkeringésébe. Lenyűgözte a sport tradíciója, eleganciája, az angol telivérek világa és a pedigrisztika, melynek később nagy ismerője lett.

A Magyar Lovaregylet elnökét, Farkas Ferenc istállótulajdonost szinte apjaként rajongva szerette és tisztelte. A sportról mindent tőle tanult. Kellemes megjelenésével, francia és angol nyelvtudásával rövid idő alatt hatalmas nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki. Szívesen látott vendég volt a legnagyobb angol és francia árveréseken, versenypályákon és trénereknél.

Példaképe biztatására lovat vásárolt és futatott a kétezres évek elején. Az elmúlt negyed évszázadban emblematikus magyar versenyló tulajdonossá vált hazánkban. Itthon és Franciaországban tartott fenn istállót, két országban nyert versenyt magyar és francia tréningből futva. Elector of Saxony elhozta számára a nagy áttörést, az ő metodikájával itthon felkészített telivér Franciaországban nyert versenyt Maxime Guyonnal. Erre sem előtte, sem utána nem volt képes a rendszerváltozás óta senki. Neki köszönhetjük Pigeon Catchert is, akit futtatott, majd később fedezőménként Magyar Derby és Magyar Kancadíj győztest adott Esti Fény és Lili személyében. Kapcsolatrendszerének köszönhetően most is ígéretes mének ropogtatják a zabot Dióspusztán. A most működő hazai lóversenyfogadási rendszer is az ő nevéhez fűződik. A PMU és a PMC hazai meghonosításában elévülhetetlen szerepe volt. A komoly szakmai sikerei révén a francia fogadásszervező cégnél is évekig dolgozott Párizsban.

Élete utolsó szakaszában álmai lehetőségéhez jutott, felkérték a dióspusztai angol telivér ménes vezetésére. Víziójában szakmai és anyagi támogatást kapott a bábolnai vezetéstől. Nemzetközi szinten is jegyzett származású vemhes kancákat vásárolt több szezonon keresztül, melynek a gyümölcse a következő években fog beérni és amit már nem tudott megvárni. Szakítva a konvenciókkal, a ménes négy ígéretes yearlingjét a baden-badeni elit árverésen kívánta értékesíteni. Ennek az előkészítésén dolgozott haláláig. Nagyon hitt abban, hogy nálunk is lehet minőségi lovat tenyészteni, amivel megkezdheti a magyar telivértenyésztés a felzárkózást.

SHARE THIS