Őszi Kanca Díj és a keretprogram névadói

Őszi Kanca Díj

A többi nagyversenyeinkhez képest nem számít nagy múltú nagydíjnak az Őszi Kanca Díj. 1990-ben a pozitív külföldi tapasztalatokat figyelembe véve döntött úgy Hesp József akkori versenytitkár, hogy ősszel, amikor már a legnagyobb versenyek lezajlottak, mérkőzzenek meg a hároméves és idősebb kancák, lehetőséget adva ezzel az évjáratok összehasonlítására, így képet kaphatunk arról, hogy a hazai idomításban lévő kancáink mennyit fejlődtek az év során. A háromévesek érettségi szintjüknek megfelelően negyven méter előnyt kapnak a négyévesektől és hatvanat az ötéves és idősebb kancatársaktól.

A verseny története

A verseny történetében eddig inkább a „serdülő hölgyek” domináltak, tizenkilencszer győztek a háromévesek, utoljára 2022-ben My Dyla LV (Kolozsi László). A verseny első győztese a hatéves Murza (Basco-Gilda) volt Istók Ferenccel, aki a 2160 méteres távot 23,1-es kilométerátlaggal teljesítette. Az első hazai tenyésztésű hároméves győztes pedig Virágos (Surefire Lobell-Flower) volt Árokszállási Pállal, aki 22.8-ban ért haza. A nagydíj történetében mindössze három duplázó akadt, Rothschild Höjgard (Buckfinder-Tina Bogo), aki 1993-1994-ben Árokszállási Pállal, Naná pedig 2010-2011-ben Fazekas Imrével, végül Poetica Saf 2012-2013-ban Dejan Katanic illetve Joze Sagaj hajtásával arattak győzelmet. A versenyrekordot Rinette Streamline (Kashner Hanover-Keys Praise) tartja, miután nyolcévesen, 2015-ben fantasztikus 15,8-as idővel diadalmaskodott Lakatos Csabával. A hajtók rangsorában Fazekas Imre vezet toronymagasan, miután hétszer is behúzta ezt a kiemelt versenyt. Az Őszi Kanca Díj eddigi történetének legeredményesebb ügetője a magyar tenyésztésű Naná, mivel két győzelme mellett kétszer harmadik is volt.

 

Névadó ügetők

A szombati napon Jessie James kivételével az Őszi Kanca Díj korábbi nyerőiről neveztük el a futamokat.

Dorottya stpk. (Endless Sands-Szeréna) – 1987-ben született, a Kabala Ménes Kft. tenyésztette Rádiházán. Az apai oldallal már többször foglalkoztunk, elég annyit megemlítenünk, hogy a tenyésztésben és a versenyzésben számos kitűnő ügetőt köszönhetünk neki. A teljesség igénye nélkül: Vas Lady (pk), Utalványozó (stpk), Izaville (pk), Golden Lady (pk), Derengő (pk), Kentish Boy (pm), Zádor (pm) és Zöld Király (pm). Szeréna közepes képességű 21.2-es rekordú, de remek származású anyakanca, akinek anyai nagyapja City, apja pedig a kitűnő örökítő svéd származású Mill H (pm. 17.0 rekord). Szeréna szinte minden csikója hasznos ügető lett, kiemelkedik közülük Gésa (stpk), Franciska (pk) és Dorottya. Utóbbi háromévesen rendkívül eredményes volt, ekkor nyerte meg a Nemzeti Díjat, a Kanca Díjat és a Derby Kísérleti Versenyt Fazekas Sándor hivatásos hajtóval és az Őszi Kanca Díjat Huszár Lászlóval, továbbá ebben az évben volt második a Hungária Díjban is. Egyszer lett még harmadik, 2002-ben, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díjában. Dorottya 2002-ig versenyzett, mely idő alatt 71 startjából 8-at tudott megnyerni, ebből a fentebb említett 4 volt nagyverseny, legjobbja 17.4 volt, idomárja pedig végéig Huszár László volt. Pályafutása befejeztével a tenyésztésben is maradandót alkotott a Derby-nyerő, Wall Street Banker apaságú Oguz (sm) révén.

Nikita pk. (Crown Sweep-Naugthy Lobell) – A Csákány család tenyésztette, 2006-ban született és mindvégig Veljko Mazsity idomította és hajtotta. Kitűnő származású amerikai apja 11.1-es rekorddal bírt, aki a nagydíjakban is helyt állt No Not Me (stpm) és Dior (pk) apja is volt. Nikita német tenyésztésű anyja 17.6-os rekorddal rendelkezett és ő lett a legjobb csikója. Pályafutása 2013-ig tartott, ezalatt 51 versenyéből 12-őt nyert meg, amiből kettő volt kiemelt. Megnyerte 2009-ben a Kanca Díjat és az Őszi Kanca Díjat, legjobb ideje pedig 15.6 volt. A tenyésztésben ő adta a klasszis Bonaparte Boss-t, de Elizabeth Boss és Celerina Boss is remek versenylovak lettek.

Naná pk. (Tony Oaks-C’est la guerre) – A népszerű színész, Kaszás Gergő tenyésztette, 2007-ben született. Amerikai, 11.6-os rekordú apjáról ejtettünk már szót régebbi számunkban, most csak pár klasszis utódját említenénk meg újra: Night Lady (pk), Nemesúr (stpm) és Masterpiece (pm). C’est la guerre szintén Kaszás Gergő tenyésztése, 16.3-as rekorddal bírt és egy kiemelt versenyt nyert, továbbá többször volt helyezett. Az ő fia volt a szintén klasszis Ollyan nincs (pher) is. Naná pályafutása alatt mindvégig Fazekas Imre tréningjében állt, vele is aratta győzelmeit. Kétévesen még nem látszott, hogy igazi klasszis lakozik benne, mivel két futásából egyszer helyezetlen lett, egyszer pedig galoppozott. Háromévesen viszont kicserélt lóként jelentkezett és 16 futásából 6-ot nyert meg, amiből 5 volt nagyverseny. Győzött a Ferge László Emlékversenyben, a Kanca Díjban, a 96. Magyar Ügetőderby-ben, a Ménesek Díjában és az Őszi Kanca Díjban, amit a rákövetkező évben ismét be tudott húzni. 2011-ben még megnyerte az Őszi Kísérleti Versenyt is, amivel a nagyverseny győzelmeinek a végére ért. Kiemelt versenyekben elért második helyezései: 2011 Szent István Díj, 2012 Pulay Kornél Emlékverseny, Ötévesek Nagydíja és Pannónia Díj, 2013 dr. Vecseklőy József Emlékverseny (Nagyváry Andrea). Harmadik helyezései: 2010 Szent István Díj, 2011 Négyévesek Nagydíja, 2012 Őszi Kanca Díj, 2013 Pulay Kornél Emlékverseny. Még ebben az évben utolsó, búcsú versenyében az Őszi Kanca Díjban Nagyváry Andreával elért harmadik helyezésével vonult vissza a versenyzéstől. Pályafutása során 58 futásából 14-et nyert meg, melyekből a fenti 7 volt nagyverseny, legjobbja 15.2 lett. A tenyésztésben eddig már adott egy klasszist, a Derby-t is nyert Csak a szél-t (pk), de most bontogatja szárnyait Ginevra pk. (apja Owen CR) is, aki már megnyerte a Szalay János Emlékversenyt.

Flinga stpk. (Copiad-Yrwädret) – 1999-ben született, Schütt József tenyésztette, mindkét szülő svéd születésű. Anyja mindössze 22.1-es rekordú, viszont kitűnő amerikai felmenőkkel rendelkezett, egyetlen csikója lett hazánkban Flinga, akinek az apja 10.7-es rekorddal bírt és nyolc utódjából három kiváló ügető lett. Lucky Luke (stph) két nagyverseny nyerője és többszörös helyezettje, 15.0-ás legjobbal rendelkezett. El Nino (pm) több napi főfutam nyerője, 15.7-es rekorddal bírt. A harmadik és egyben a legeredményesebb csikója lett Flinga a maga hat kiemelt verseny győzelmével. Több idomárral is rendkívül eredményes volt, kétévesen Huszár Lászlónál állt, ahol megnyerte a Kétévesek Nagydíját, majd Dénes Áronhoz került, akivel 2003-ban Pannónia Díjat, Őszi Kanca Díjat és Köztársasági Díjat nyert, majd 2004-ben Pulay Kornél Emlékversenyt. Később már Tóth László idomítottjaként 2005-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszer Díjában (Szabó Krisztina) is elsőként haladt át a célvonalon. Klasszisát mutatja, hogy további nyolc kiemelt versenyben ért fel a dobogó valamelyik fokára. 10 éves koráig versenyzett, mely idő alatt 70 futásából 20-at nyert meg, amiből a fenti 6 volt nagyverseny. Legjobb ideje 15.9 volt, ami némileg elmarad ugyan fenti két testvérétől, de eredményesség szempontjából kimondható, hogy apja legjobb csikója lett.

Poetica Saf pk. (Frullino Yet-Augusta Bi) – 2009-ben született ez az olasz import kanca, akit Hajnal Tibor hozott be még csikó korában. Olasz tenyésztésű anyja mindössze 19.8-as rekorddal bírt, viszont a szintén olasz apja 10.5-ös rekordja igencsak figyelemre méltónak volt mondható. Hazánkban Poetica Saf volt az első csikója, amit számos követett később a Kabala Ménes Kft jóvoltából, akik nagyrésze kitűnő ügetőkké váltak. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat: Adriana Asti pk., Zidane ph., Valentino stph., Zente ph., Zapato és Zséda pk. Poetica Saf kezdetben nehezen találta meg a „lábait”, csak negyedszerre tudott kvalifikálni, ekkor már hároméves volt, viszont első versenyét egyből megnyerte. Még ebben az évben, háromévesen behúzta az Őszi Kancadíjat (Dejan Katanic), majd az Őszi Kísérleti Versenyt (Hajnal Tibor). 2013-ban ismét megnyerte az Őszi Kanca Díjat (Joze Sagaj) és második lett az Őszi Kísérleti Versenyben (Joze Sagaj). Viszonylag rövid pályafutása alatt 24 versenyéből 11-et nyert meg, amiből a fenti három volt nagyverseny, és mindössze ötször volt helyezetlen galoppozás miatt. Négyévesen fejezte be pályafutását, a legjobbja 16.5 volt.

Jessie James pm. (Taurard-Zaba) – 2003-ban született Kunos Gyula tenyésztelepén, Orosházán, ifj. Döme Imre és Orosz Krisztina tulajdonában, és szinte pontosan egy éve pusztult el 20 évesen. Amerikai apja 16.1-es rekorddal bírt és mindössze két évjáratot kapott a tenyésztésben, melyből Jassie James lett magasan a legjobb. Zaba magyar tenyésztés és szinte minden csikója versenyló lett, legjobbja 18.8 volt, ifj. Döme Imre és Orosz Krisztina tulajdonában fejezte be pályafutását. Csikói közül két lovat emelhetünk ki, az egyik Naomi (17.1-es rekord) a másik Jessie James. Zaba apai és anyai oldala is rendkívül eredményes lovakból áll. Apja Yankee Class több nagydíjnyerőt nemzett, mint például Andy Yankee pk. és Football pm., míg anyja Menza, a klasszis Zápolyán (pm) keresztül a tenyésztésünknek nagy fellendülést hozó fedező ménre, Talent Scout-ra (pm) vezethető vissza. Jessie James könnyen kezelhető, jó fejű, igazi „amatőrló” volt. 10 éves koráig versenyzett, mely idő alatt 105 futásából 14-et nyert meg, 18-szor lett második és 21-szer harmadik. Kiemelt versenyben háromszor volt helyezve, 2008-ban a Baka Hendikepben második ifj. Döme Imrével, 2010-ben a Tavaszi Hendikepben harmadik Lakatos Csabával, végül ugyanebben az évben a Májusi Nagydíjban másodikként végzett tulajdonosával. Versenyben elért legjobb ideje 16.4 volt. A mai napon a kedvenc lováról elnevezett futamban, ifj. Döme Imre ajánlott fel tiszteletdíjat a győztes ló hajtójának.

-FL-

SHARE THIS