Az olasz meló

 

Szeptember 23-án, egészen pontosan szombaton újabb nagy olasz erőpróbán vesz részt nemzetközileg is magasan jegyzett ugrólovunk, a nagyszerű Diplomata. Székely Károly idomítottja pályafutása egyik legnehezebb feladata előtt áll a 4000 méteres, Gran Corsa Siepi di Merano futamában, bár mellette szól, hogy nyolc ellenfele közül többekkel találkozott már. Az ötéves és idősebb telivéreknek kiírt, 70.000 euró összdíjazású csörtén így tehát a bombaerős társaság ellenére is az esélyesek között lesz számon tartva az Egerton ivadék. Nézzük, kik jelenthetik a legnagyobb veszélyt a The Lonely Stepherd istálló büszkeségére.

Természetesen több cseh ló is érkezik, mégis talán a francia Francois-Marie Cottin tréningjében álló Champ de Bataille (Jirí Kousek) lehet a legfőbb rivális. A hatéves az év első felében rendre Auteuil-ben állt starthoz, többek között 175.000 eurós versenyben is. Ugyan két éve nyeretlen, korábban gall Group 1-es párbajokon is helyezve volt, hibázni pedig nem tud, mind a 33 fellépésén célba ért, ezért vélhetően ő rendelkezhet majd a legrövidebb szorzóval. A legendás Josef Vana is delegál két roppant tehetséges lovat. A nyolcéves Chicago (Jan Kratochvil) tavaly ősszel a Velka Pardubice hétvégéjén megverte a magyar aspiránst, ám azóta egyszer sem sikerült diadalmaskodnia, így a jelenlegi formákat nézve őt tarthatja a Bakos Gáborral induló mén. A másik Vana idomítás Notti Magiche (ifj. Josef Vana) erősebbnek tűnik, ugyanakkor júliusban ugyanezen a pályán csak hatodik lett Meny Bay és Diplomata mögött a Gran Corsa Siepi d’Italia-ban. Ezt követően azonban két nagydíjban sem talált legyőzőre Merano gyepén, ráadásul utolsó sikerét szeptember elején gyűjtötte. A brit import Kifaaya (Lukas Matusky) is jól melegített, de két és fél hónappal ezelőtt ő sem tudta igazán megközelíteni a hétévest. A megbízható Chiaromonte (Josef Bartos) hasonló képességű, mint a fentebb már említett Notti Magiche, ugyanis kétszer is megküzdött vele a győzelemért. Mellettük még a szintén francia Taupin Rochelais (Thomas Beaurain) emelhető ki, aki visszatérése alkalmával Belgiumban győzött egy nagy akadályversenyben. A további két induló Cariray (Sertash Ferhanov) és a lengyel Terapena (Jan Faltejsek) valamelyest halványabb sanszoknak tűnnek -legalábbis olasz számukkal-, de utóbbi szeptember elején egy auteuil-i Kincsem+ futamban viszonylag jól mozgott, melynek okán képes lehet a meglepetésre.

Mindezek tükrében megállapítható, remek telivérekkel kell megküzdenie Diplomatának, de látva a cseh tenyésztés eddigi menetelését és brillírozását, az erős konkurencia ellenére is a győzelemért lehet harcban. Egy esetleges diadallal az első magyar színekben versenyző ló lehetne, aki nyerni tud a királykategóriában. Bízzunk benne, hogy ez összejön neki, ami biztos, a Group 1-es besorolású ütközet 17.25-kor rajtol.

SHARE THIS