/ by /   Gyász / 0 comments

Horváth József (1947 – 2017)

Hosszan tartó betegség után, 70 esztendős korában elment a magyar galopp sport híve és krónikása Horváth József. Az Ország Világ magazin munkatársaként kapcsolódott be „hivatalosan” a médiumok vasárnapi tippversenyén keresztül a lóversenysportba. Szakértelmét jól jelzi, hogy ezt a rangos versenyt 15 alkalommal tudta megnyerni.

A rendszerváltás után lett ténylegesen is tagja a lóversenycsaládnak. 1991-ben üzletrészt vásárolt az akkor alakult Turf Kft.-ben. Teljesült az álma, társtulajdonosként és a galopp rovat vezetőjeként szeretett sportjával foglalkozhatott munka és szabadidejében.

Nyugdíjba vonulását követően is aktív maradt, magán könyvkiadóvá vált. Több nélkülözhetetlen könyvet írt és szerkesztet, melyet maga adott ki és árult a versenynapokon. Kiemelkedő alkotása a Magyar Lóverseny és Turf Krónika (1921 – 2000), valamint a Telivér kancacsalád és a Telivér mének című könyve, melyben a versenyeredményeken és a generál hendikepszámokon keresztül elemzi a telivérek javító vagy rontó hatását.

Legjelentősebb műve a 2007-ben kiadott Turf lexikon. Barátai és pályatársai biztatására, a több évtizede gyűjtött gazdag fotóanyagát és dokumentumait rendszerezve, megírta a hazai galoppsport első lexikonját. A 200 oldalas, fényképes kiadványban közel 400 lóversenysportban tevékenykedő szakembert mutat be. Írásán keresztül megismerhetjük a 190 esztendős lóversenysportunk legfontosabb eseményeit és annak hátterét.

Személyében egy végtelenül tisztességes, a lóversenyt hivatásának tekintő embert veszítettünk el. Emlékét megőrizzük!

SHARE THIS