/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

58 éve született Imperiál, a XX. század legjobb magyar lova

A kor kimagasló képességű versenylova 1960. február 14-én született a kisbéri ménesben, tenyésztője Rádoki József. A nagytermetű sárga, hókás mén igazán büszke lehetett őseire. Kiváló nagyszülei mellett apja Imi a Szocialista Országok Nagydíjában győzött 1956-ben. A ménesben ahhoz a Hurry-hoz osztották be, akit a magyar telivértenyésztés minőségi fejlesztése érdelében vásároltak meg Olaszországban.

Imperiál már csikóként kitűnt, szépen fejlődött és erősödött, az akkor alkalmazott csikójáratásnak is köszönhetően.

A nagy reménység a Kincsem Parkba került a fiatal Aperianov Zakariás istállójába. Sorra nyerte a versenyeket rendkívüli térölelő galoppjával. Mellette minden más ló vágtája eltörpült. Nem csak sebességével, de nagy fehér jegyeivel is kitűnt.

Eredményei önmagukért beszélnek. Itthon veretlen maradt, 25 versenyéből 25-ször győzött, két Derbyt nyert, második volt a Baden-Badeni nagydíjban, eredményei láttán a keleti tömb képviselőjeként meghívták 1963 őszén Washingtonba a kor egyik legerősebb versenyébe futni.

A tenyésztésben is letette névjegyét, számos kitűnő képességű utódot nemzett, sokszoros champion apamén. Szobra a Kincsem Parkban megtekinthető.

SHARE THIS