/ by /   Kiemelt egyéb hír, Uncategorized @hu / 0 comments

A Kincsem Park- a Nemzet lovas programjának a zászlóshajója

A Nemzeti Lovarda megnyitója kapcsán Pécsi Istvánt, a Kincsem Park ügyvezető igazgatóját kérdeztük a lóversenysport és a Kincsem Park helyzetéről, a jövőbeni tervekről.

Kincsem, a csodakanca olyan hungarikum, akit Puskáshoz hasonlóan az egész világon ismernek és tisztelnek, s a lovas körökben máig a Hungarian Wonder névvel illetnek. Az 54 versenyében veretlen versenyló 130 éves világrekordját valószínűleg soha nem fogják megdönteni. A róla elnevezett pálya közel száz éve a versenysport otthona és zászlóshajója a Nemzet lovas programjának.

A Kincsem Parkban és a tréningbázist adó Dunakeszi Alagon nemcsak szavakban, de az elvégzett szisztematikus munkának köszönhetően tettekben is látványosan valósultak és valósulnak meg a Kincsem Nemzeti Lovas Program lóversenyzést érintő célkitűzései. A kormány 1,8 milliárdos pénzügyi támogatásával fél évszázad után megújultak a versenylovakat kiszolgáló létesítmények, az istállók, a tréning és versenypályák, amelyek ezzel a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is megfelelnek. Mára büszkén elmondhatjuk, hogy a Kincsem Park Közép- Európa lóverseny központja lett, ahol 2018-ban – a régióban elsőként – rendezhetünk olyan nemzetközileg is jegyzett galopp és ügető futamot, amellyel visszakerülünk Európa lóverseny térképére, ahova korábban csak Kincsem, Imperiál és Overdose tette fel a patáját.

Nemcsak a lovak, a nézők komfortérzete is rengeteget javult az elmúlt években az emblematikus helyszínen, a környezet megszépült, a műemlék épületek felújításra kerültek. Nem véletlen, hogy a versenyekre látogatók száma megduplázódott, a közönség megfiatalodott, újra divatba jött a lóverseny, a sportág legismertebb brand-je, az Ügetőszilveszter pedig a világ harmadik legnagyobb ügetőversenynapjává nőtte ki magát.

A Kincsem Park azonban a fejlesztéseknek köszönhetően mára sokkal több, mint a hazai lósport fellegvára, multifunkcionális sport és szórakoztató központ, amit tovább erősítenek a további tervezett beruházások, a Nemzeti Öttusa Központ és a Lovasrendőrség központi bázisának a kialakítása valamint a Kincsem kultuszra épülő, a kontinensen egyedülálló lovas élménypark és tudásközpont, ahol a lovat sokan csak fényképről ismerő, fővárosi gyerekek is bekapcsolódhatnak az iskolai lovaskultúra oktatásba.

A világszintű helyszínhez, világesemények is dukálnak, ezért a klasszis versenylovak mellett, 2019-ben a világ legjobb öttusázói, majd 2021-ben Európa legjobb lovas sportolói versenyeznek a Kincsem Parkban.

A Lovas Program talán legfontosabb célkitűzése: a magyar lóversenysport gazdasági helyzetének stabilitása és a lovassport jelentős pénzügyi támogatása is hamarosan megvalósul, a tervezettnek megfelelően, a hazai és a nemzetközi lóversenyjátékoknak köszönhetően. Ehhez kellett az állami tulajdonos felismerése és maximális támogatása, hogy tartós sikert csak a két állami fogadásszervező a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. szoros együttműködése hozhat. A több éves előkészület és egy eredményes bevezető időszak után, 2019-től az összes hazai lottózóban, az év minden napján, reggeltől- estig lehetőség nyílik lóverseny futamokra játszani. Ezzel a fejlesztéssel a nemzeti lottó társaság a kor gyorsuló igényeinek megfelelő, látványos és izgalmas termékcsoporttal színesítheti játék kínálatát, amely nem csak tökéletesen kiegészíti a jelenlegi palettát, de jövedelemtermelő képességénél fogva korábban soha nem tapasztalt lehetőséget biztosíthat az egész lovaságazatnak. Olyan stabil, kiszámítható gazdasági támogatást, amely újraélesztheti a Kincsem legendát, méltó a világ valaha élt legnagyobb versenylovához és a sportág 191 éves múltjához.

SHARE THIS