/ by /   Kiemelt egyéb hír, Uncategorized @hu / 0 comments

Tour to Paris megőrizte veretlenségét

TOUR TO PARIS MEGŐRIZTE VERETLENSÉGÉT
A SPRINTEREKRŐL

Az idei derbynap iránti érdeklődést a végletekig fokozta a keretprogram egyik futamában az öt futás után veretlen Tour to Paris indulása. A hároméves eddig csak klasszisokat nélkülöző, nem sokat bizonyított évjárattársai ellen lépett pályára, először mérkőzött gyors idősebbekkel. Az esélyek latolgatásánál figyelembe vettük, hogy egyenespályán rutintalan, és a korteher beszámításával a mezőnynek 1 1/2 kg-tól 10 kg- ig súlyt ad. Ezzel együtt győzelmét vártuk, reméltük, hogy hosszakkal nyer, ismét van egy kiemelkedő lovunk.
Kétévesen július 2-án mutatkozott be, és igen sokat ígérő stílusban lelépte a többieket. Másodszor az esőzés miatt a szintetikus talajra áttett 1300 méteres körpályán indult, és célfotós ítélettel győzött 4 1/2 kg-mal kisebb terhű ellenfél előtt. Befejezésül a Szent László Díj, végig az élen galoppozva 1 1/2 hosszas nyerő.
Idén az Erdődy Rudolf Emlékversenyben szokása szerint a legjobban ugrott el, a fordulótól előnyét 12 hosszra növelte. A Nemzeti Díjban, ahogy megszoktuk, villámgyors kezdés, végig legelöl, a bírói ítélet 10 hossz. Abból, hogy a befutóban erősen kifelé húzott, amit eddig nem láttunk tőle, sokan arra következtettek, hogy elfáradt, sokallja az 1600 métert. Való igaz, hogy a fáradt ló gyakran oldalt szalad. Viszont nézzük meg a részidőket: (22.9 – 23.3 – 24.1 -24.3).
Az utolsó 400 az előzőnél 0.2 mp-vel gyengébb. Csalóka, lovasa ekkor már nem küldte, a felvételen látszik, amint erősen fogva, tátott szájjal halad át a célvonalon. Tehát tartotta sebességét, véleményem szerint nem volt hosszú a mérföld. Az időmérő óra 1.34.6 – ot mutatott, a kb. két órával előbb lefutott Batthyány- Hunyady Díj (Gd-2) lefutási ideje 1.36.5. Ennyit az összehasonlítás kedvéért. A Derby délutánján említett versenyében nyert ahogy akart, 14 hosszal. 1200-on erős társaságban hihetetlen fölény. Ezúttal is kifelé tört, azután, hogy jobb lábára cserélt tartotta az irányt. Mindenesetre az idomárra váró szakmai feladat, hogy jöjjön rá a kitörés kiváltó okára, és lovát erről sürgősen szoktassa le. Fölényes győzelemből a ló képessége nem állapítható meg. Akkor derül ki mit tud, ha ellenfelekkel találkozik, akik ellen küzdeni kell, mindent bele kell adni. Itt mutatott becsült 87 1/2 -es képességszámát az utolsó két évtizedben csak Overdose és hosszúra Quelindo múlta felül, mindkettő külföldön elit mezőnyben. Nagy érdeklődéssel várjuk sportélményt nyújtó indulását az augusztus 12- i Kozma Ferenc Emlékversenyben. Innen- onnan hallható, hogy ilyen lovat külföldön kellene kipróbálni. Tudomásunk szerint a menedzsment októberben tervezi a külföldi megmérettetést.

A LEGJOBB SPRINTEREKRŐL
Tekintsük át dióhéjban egykori legendás rövidtávú lovaink pályafutását.
Avance (1966) 1200-tól 1600-ig nemzetközi klasszis. Köztársasági Díj, Káposztásmegyeri Díj (2x), 12 hosszal Szabadság Díj (ma Imperiál Díj), az NSZK-ban Schwarzwald Rennen (1200 m), Badener Meile (1600 m), Lipcsében és Wroclawban 1600-ra nyerő, a budapesti meetingen 7 hosszal győztes szovjet és csehszlovák telivérek ellen. 5é koráig a pályán, 14 győzelem, GH. szám 84 1/2.

Artist (1972) bár Nemzeti Díjat nyert, egyenespályás. 2évesen Ausztria Díj, Köztársasági Díj, 10 győzelem, 5é koráig futott. GH. szám három szezonban (2é- 4é) 80 1/2.

Midway (1983) kanca, minden távon perfekt, 1100 tól 2400- ig nyerő. Magyar Kanca Díj, Széchenyi István Emlékverseny, Káposztásmegyeri Díj (2x), Wesselényi Miklós Emlékverseny, Budapesti Díj (3x), 6 évesen ért a csúcsra, Ausztria Díj. GH. szám 88, 19 győzelem.

Beat Star (1988) kanca, 6évesen volt a legjobb, GH. szám 82 1/2, 15 győzelem.

Apple Star (1989) kanca, 6é koráig versenyzett, Kozma Ferenc Emlékverseny, Köztársasági Díj (1800 m), GH szám 81 1/2, 11 győzelem.

Majestic Light (1993), 7é koráig futott, Kozma Ferenc Emlékverseny, utolsó évében még mindig a leggyorsabb, Villám Díj. Pécsi István írta szezon végi értékelésében: ” Csakúgy búcsúzóul beállított egy matuzsálemi pályarekordot és örökre beírta nevét a lóversenysport aranykönyvébe.” GH szám 80 1/2, 25 győzelem.

Városbíró (2002) az egyetemes galoppsport egyik kuriózuma, 12 koráig versenyzett, végig az élvonalban. Káposztásmegyeri Díj (2x), Kozma Ferenc Emlékverseny (5x megszakítás nélkül zsinórban), Wesselényi Miklós Emlékverseny, Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj. GH szám 82 (5é és 6é), 31 győzelem. Tulajdonosa Siklósi Tamás úgy menedzselte, hogy 3é korától egy szezonban csak ötször futtatta, két évben hatszor.

Overdose (2005) az érdeklődő dicsőséges karrierjéről Farkasházy Tivadar: Overdose, és dr. Hecker Walter: Híres versenylovaink c. könyvéből mindent megtudhat. Csak annyit fűzök hozzá, hogy még többre lett volna képes, két legnagyobb versenyében a balszerencse üldözte, fosztotta meg Párizsban a győzelemtől, Ascotban a jobb helyezéstől, vagy ki tudja, a nyeréstől, hiszen a hátra csúszott nyereggel oly közel végzett a győzteshez. Dózi sokat tett a magyar lóverseny népszerűsítéséért úgy belföldön, mint külföldön. Ünnepnap volt minden hazai indulása.

Az egykori nagy sprinterek Avance és Midway kivételével képességükhöz mérten viszonylag kevés nagyversenyt nyertek, többnyire napi főversenyekben aratták a babérokat. A kipróbálás súlypontját évtizedekig a hosszútávra helyeztük, a 3éveseknek és idősebbeknek rövidre csak a Káposztásmegyeri Díjat rendeztük, a Köztársasági Díj és a Budapesti Díj kísérleti verseny volt. Arra ügyeltünk, hogy minden típusú ló lehetőséget kapjon, a változatos távú napi főversenyek arányosan, egymást követték. Az Ovedose Díj és jelenlegi formájában a Kozma Ferenc Emlékverseny a legújabb kor kínálata.
A rövidtávú ló, a sprinter alapvető tulajdonsága a robbanékonyság, a szervezet gyors reakciókészsége. Öröklött tulajdonság, csak igen kis mértékben fejleszthető. Elengedhetetlen az izomerő, amely legjobban rövid ideig tartó maximális terhelésekkel és ismétlésükkel fejleszthető. Itt lép képbe az idomár munkája, szakértelme.
A rövidtávú klasszisoknál több közös tulajdonságot fedezhetünk fel. Jellemző rájuk a korán érés, a koraiság, egészségüket, akaraterejüket, küzdőkedvüket, gyorsaságukat, és ezzel versenyképességüket idős korban is megtartják, sőt több esetben fokozzák. Az említett kancák, Midway, Beat Star és Apple Star pályafutásuk végén, öt, hatévesen értek a csúcsra. Minden elismerés teljesítményük előtt! Tisztelet a kivételnek, általában elmondható, a hosszútávúak, a steherek hamarabb kiégnek, versenykarrierjük hamarabb befejeződik. Nem kétséges, hogy a kipróbálás melyik formája megerőltetőbb a szervezetre.

SHARE THIS