/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Az ügető új sztárja: Longines – 10 start, 10 győzelem

 

Talán nincs már olyan lóverseny-rajongó, aki ne hallotta volna a négyéves ügető, Longines nevét. A veretlen kanca szombaton megszerezte pályafutásának tizedik győzelmét is a Kincsem Parkban. Tulajdonosát és hajtóját, Horváth Györgyöt kérdeztük.

Mikor találkoztatok először a lóval és hogyan került hozzátok?
– Tavaly ősszel vásároltuk Josef Franzl német idomár ajánlásával. Nagyon jó a kapcsolatunk vele, megbízunk benne, hiszen korábban is sikerült az istállójából egy csodálatos lovat venni, Sultana Jet személyében. Egy újabb, hasonló lovat kerestünk, rátaláltunk Longines-re és végül Székely Klárával felesben megvásároltuk.

Milyen volt az első benyomás róla? Már akkor lehetett sejteni, hogy micsoda tehetség lakik benne?
– Mikor megvettük Longines-t, csak egy kvalifikációja volt, még soha nem futott versenyben.
Nagyon ígéretes kanca volt, szenzációs származással. Korábbi tulajdonosa a berlini árverésen 1 éves korában 28,000EUR-ért vásárolta. Kisebb patkolási problémája volt, amit Pimri nagyon hamar megoldott. Az első gyorsmunkáknál viszont már olyan elképesztő teljesítmény nyújtott, amire nincsenek szavak, egyszerűen nem hittünk a szemünknek. Gyorsabb és erősebb volt mint a legjobb lovunk az istállóban!

Milyen természetű ló? Milyen hajtás?
– Nagyon különleges, érdekes természete van. Az istállóban, az emberekkel rendkívül barátságos, lányom Tamara is bátran bemegy hozzá a boxba, kifejezetten szeretetre vágyó, bújós kanca. Imádja, ha répát vagy almát kap. (Székely Ferenc –Klári édesapja- nem hagy ki napot, hogy meg ne látogassa, ne kényeztesse)
Munkában már nem olyan egyszerű eset, hisztis, néha elég mérges kanca. Emiatt óvatos munkákkal készülünk vele, elsősorban próbáljuk mindig csak csitítgatni. Mindent a ló érdekében teszünk, elsősorban olyan tréningeket végzünk vele és úgy, ahogy ő szereti, ahogy neki komfortos. Szinte mindig ló mögött megyünk vele munkában, amit kifejezetten szeret így viszonylag nyugodt, kezelhető. Verseny előtti percekben meglehetősen túlfűtött és kicsit hisztis is, de ahogy közelít a startautó felé, már semmi másra nem koncentrál, csak arra, hogy minél gyorsabban fusson. Hihetetlen erő és győzni akarás is van benne.

Mik az erősségei a lónak?
– Leginkább az az őserő, ami benne lakozik, egy igazi versenyló. A genetikája, a felépítése és az a hihetetlen sebesség, ami vele született.

Milyen lónak tartja őt Fazeka Mester?
– Nagyon jó lónak tartja őt és biztosra veszi, hogy nagyobb feladatokat is meg fog tudni később oldani. Az első versenyében Vele nyert, azóta Andival hajtjuk őt felváltva. Eddig már tízszer győzött, egyre jobb teljesítményt nyújt, de persze tudjuk, hogy Pimrivel még jobb lenne a kanca. 🙂

Mi alapján hajtjátok felváltva Andreával?
– Andinak éppen akkor nem volt saját lova, nekem pedig reggelente már nincs időm 3-4 lónál többel foglalkozni, ezért megbeszéltük, hogy ha megvesszük, Andi sokat fog vele törődni, és versenyekben is sokszor hajthatja. Néha persze bepróbálkozom, hogy hátha egymás után kétszer is én ülhessek a sulkyba, de erről természetesen szó sem lehet. 🙂
A tréningmunkáját, a versenytaktikát is mindig megbeszéljük, a lóval kapcsolatos távolabbi terveket illetően is szerencsére teljesen egyetértünk.

Következő versenye mikor lehet?
– Terveink szerint szeptember 8-án, a VIII. Food Truck Show Budapest rendezvény szombati versenynapján fog futni egy kisebb díjban. Szeretnénk, ha újra nyerne, és persze azt is, hogy sokan lássák majd. Ráadásul korábbi trénere is itt lesz, hiszen ismét hoznak lovakat a nemzetközi hétvégére. Ezután talán még egyszer starthoz áll idén, majd egy kisebb pihenőt kap.

Távolabbi tervek esetleg külföld, Németország?
– Egyelőre nincsen ilyen gondolat, két okból sem. Az egyik, hogy az utóbbi időben elég rossz tapasztalatokkal jöttünk haza a külföldi fellépések után, a másik pedig a ló természete és az idegrendszere. Nem gondolom, hogy egy hosszabb külföldi túra jót tenne a neki. A külföldi versenyek, a környezetváltozás nagyon megterhelné őt, nem szeretnénk ilyen stressznek kitenni. Inkább szeretnénk sok versenyt nyerni vele itthon, vagy ahogy Andi mondja mindig, ne vigyük sehova, inkább csomagoljuk pukkanós papírba és csak nézzük, úgy vigyázzunk rá! 🙂

SHARE THIS