/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Esti Fény a ménesmester szemszögéből

Esti Fényt bemutató sorozatunk második részében a tenyésztővel, Balika Attilával, a Dióspuszati Ménes ménesmesterével beszélgettünk a lóról és a távolabbi tervekről.

Esti Fény a szemünk láttára vált a pálya egyik legjobb lovává, mit kell tudni a származásáról?
– Az anyja Ejtihaad, egy ír tenyésztésű kanca jó származással, de versenyben nem futott. Az apja Pigeon Catcher, szintén ír tenyésztésű, nagyon ígéretes pedigrével rendelkező mén. Sajnos egy sérülés miatt keveset tudott futni Franciaországban. Tulajdonosától ajándékba kaptuk, az első évjárata most három éves.

Milyen volt Esti Fény csikókorában, hogyan emlékszik rá?
– Igazából egy volt a többi között, jegyetlen pej ló, semmi olyan extra nem volt benne, ami kirívó lett volna. Szépen fejlődött, jó volt a mozgása és az idegrendszere, mindig minden teljesen rendben volt vele, így nagy bizalommal küldtük tréningbe.

Hogyan értékelné az idei évet?
– Nagyon elégedett vagyok, hiszen a ló mindig megmutatta, amit tud. Sőt már kétéves eredményeivel is elégedettek voltuk, látszott rajta, hogy egy komoly lehetőség, a Kerekes Gábor Emlékverseny megnyerésekor került a reflektorfénybe. Könnyen kezelhető, jól lovagolható, nyugodt telivér, amikor azonban menni kell, akkor viszont beindul.Megy mint a vonat, de nem olyan mint a benzines autó, tehát nem robban, nem vált tempót. Ő olyan, mint a diesel kocsi, idő kell neki, mire felpörög, de ha eléri az üzemi hőfokot és a sebességét, akkor aztán nagyon tud menni, hosszan egészen a célig. Éppen ezért még hatszázzal a vége előtt, nekik már a mezőny elején kell menni, a hosszabb egyenesek nagyon fekszenek neki.

Mik a jövőbeni tervek vele?
– Jövő évben is komoly feladatokat fog kapni, ehhez kell egy zavartalan felkészülés. Zala Csaba tréner és Nagy Tamás lovas nagyon jó munkát végzett, Esti Fénnyel nagyon jó csapatot alkotnak. A tervek szerint biztosan fut itthon a hosszabb távú Liga futamokban. Valószínű kipróbáljuk őt külföldön is, szerintem Németország és Olaszország jöhet szóba. Milánó hosszú befutóegyenese biztosan tetszene neki.
Később valószínűleg majd tenyésztésbe fog állni, hiszen amellett, hogy eredményes, egy rendkívül jó fejű ló.

SHARE THIS