/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

A legfiatalabb női zsoké

Gönczi Rebeka neve fiatal kora ellenére ismerősen cseng a hazai galoppsportban. A most vasárnapi győzelmével egy újabb mérföldkőhöz ért el pályafutása, Blokád nyergében megszerezte 40. győzelmét, így zsoké státuszba lépett. Ráadásul tette mindezt 20 évesen, mely rekordnak számít Magyarországon. A kezdetekről, a céljairól és a terveiről kérdeztük.

Mikor döntötted el, hogy lovas, galopp lovas leszel?
– 2012-ben indultam a Nemzeti Vágtán a Kishuszár Vágtán először és bár ott nem sikerült túl fényesen a szereplésem, de a galopp lovak és az egész légkör teljesen magával ragadtak.

A Kishuszár vágtán tűntél fel a Nyírségi Vágtán, Hogy emlékszel arra vissza?
– 2013-ban két kategóriában is indultam a Nyírségi Vágta Kishuszár Vágta futamaiban, a Póni futamban és a Kamaszfutamban is, utóbbit sikerült megnyernem. Ekkor már Gajdos Zsolt istállójában edződtem, sokat lovagoltam már ekkor munkában.

Mik az első emlékeid és élményeid a telivérekről?
– Gajdos Zsoltnál kezdtem el telivéreket lovagolni, a szerelem azóta tart a lovakkal. Sőt ez a vonzalom, csak fokozódott. Teljesen lenyűgöz az angol telivérek természete, a gyorsasága és az intelligenciája.

Mikor lovagoltál először a Kincsem Parkban? Mikor volt az első győzelmed?
– Az első lovaglásom a Kincsem Parkban 2014-ben volt, ekkor kaptam meg az engedélyt és amatőr státuszban lovagoltam versenyekben az iskola mellett. Az első győzelmem még ebben az évben össze is jött.

Te vagy a legfiatalabb női zsoké, mennyire volt nehéz kinyerni a 40 győzelmet?
– Azt nézzük, hogy korábban hány női lovas volt és azok mennyi lehetőséget kaptak, akkor azt mondhatom, hogy most könnyebb a helyzet. Németh Ildikó sok mindenben volt úttörő, ő volt az első magyar női zsoké. Az elmúlt két évtizedben több tehetséges női lovas tűnt fel, akik közül Suták Csenge kiemelkedik győzelmi számban és eredményességben, ő 23 évesen lett zsoké, idén már megnyerte a 100. sikerét, sőt most kedden született meg a kisbabája, amihez gratulálok!.
Én 20 éves koromban értem el a bűvös 40-es számot, ami öt év alatt összejött. A szezonok számát tekintve ez nem rossz, bár pont a 40. győzelmem egy kicsit nehezebben jött el. Nem sokat, de azért kellett várni rá. Természetesen nagyon örültem neki, amikor sikerült. Köszönöm Blokádnak és istállójának, csak úgy, mint az összes többi lehetőséget a tulajdonosoknak és trénereknek.

Ki a példaképed? Kitől tanultál a legtöbbet?
– A magyar példaképem Kállai Pál, akivel sajnos nem tudtam már találkozni. A külföldi zsokék közül a belga Christophe Soumillon, mindig nézem a videókat, tanulok abból, ahogyan lovagol.
Akitől a legtöbbet tanultam az a párom, Paizs Gábor, aki jelenleg a championátusért küzd. Mellette pedig több külföldi lovast is figyelek folyamatosan.

Miben fejlődtél a legtöbbet?
– Szerintem a helyzetfelismerésben. Minél több versenyen indul az ember, minél több lovat lovagol, annál nagyon rutinra tesz szert. Megtanultam nyugodtnak maradni bizonyos szituációkban, kezelni a nehezebb helyzeteket.

Miben kell még javulnod?
– Ó, rengeteget kell még tanulnom, hiszen még csak 40 versenyt nyertem, ez még csak a kezdet. Stílusban is kell még fejlődnöm, különböző fortélyokat és taktikákat kell ellesnem a kollégáktól.

Szerinted milyen az ideális zsoké? Hogy tudod magadat fitten tartani hétről-hétre?
– Az ideális zsoké, aki tudja tartani a súlyát. 🙂 Komolyra fordítva a szót, aki mentálisan rendben van, kitartó és türelmes, de ha kell – például a befutóban – akkor erőteljes is tud lenni.
Én, a napi több órás lovaglás mellett, napi szinten edzek és erősítek. Saját testsúllyal erőnléti edzést végzek. Benne vagyok a Gladiátor Csapatban, akik a testi-lelki egyensúlyra fektetnek nagy hangsúlyt és az egészséges táplálkozásra. Ennek a táplálkozásnak köszönhetően a testsúlyomat is teljesen kordában tudom tartani.

Melyik volt eddig a legkedvesebb lovaglásod és versenyélményed?
– Kedvenc lovaglásom La Liberté nevű telivérhez köthető, őt nyáron egy sprintfutamban lovagoltam. Legemlékezetesebb versenyem pedig az idei Magyar St. Leger volt Survivor nyergében, ez volt az első olyan kiemelt versenyem, ahol a dobogón végeztem.

Mik a következő terveid, céljaid?
– Nagyon örülnék, ha meglenne a dobogó alsó foka a championátusban az év végén, legnagyobb riválisom, Nagy Tamás hatalmas formában van hónapok óta, tartja stabilan a harmadik helyet, de ez a csata is nagyon motivál.
A céljaim között szerepel, hogy az utánpótlás lovas championátust megnyerjem, a jövőben pedig szeretnék minél több nagy versenyben lovagolni és jól szerepelni, nyerni. Az idei tervem a 40. győzelem teljesítése volt és szerencsére ez sikerült is. Megyek tovább, szeretném az álmaimat megvalósítani.

SHARE THIS