/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Miért pont Írország? 2. rész

Miért pont Írország 2. rész?

A hétén 24 kitűnő származású telivér csikót vásároltak a hazai futtatók Írországban. Utánajártunk, hogy mi volt ennek a nagy vásárlási kedvnek az oka. Ezúttal Ribárszki Sándor galopp trénerrel beszélgettünk.

A hazai trénerek közül talán neked van a legnagyobb rálátásod az árverési trendekre. Sok jó lovat vettél már korábban. Mi az ír titok? 
– Nincs titok úgy gondolom. A kelet-európai piac eddig valamiért nem fedezte fel magának Írországot. Ezt annak ellenére mondom, hogy meghatározó lovakat adnak a világnak és a régiónak is. Nagyon jó lovak vannak még a nem prémium árveréseken is, és ami nekünk a legjobb, hogy erősen túlkínálat van. Ez látszik az árakon, rendkívül jó lovakat lehet megszerezni igencsak alacsony összegért. Ár-érték arányban jelenleg az írek verhetetlenek, nagyon jó származás és küllem, nagyon mérsékelt áron. Tavaly 14, idén 24 ló került kint megvételre hazai vásárlóknak köszönhetően. Jövőre, ha az itt vásárolt lovak meghatározói lesznek a versenyzésünknek, akkor 2019 novemberében még nagyobb számú vásárlásra lehet számítani. Alag és a Kincsem Park is fejlődik, megyünk előre!
Amit még ki szeretnék emelni az az ír vendéglátás. Hihetetlenül figyelmesek és kedvesek voltak mindenben segítettek nekünk.

Mit vársz az új, ír import lovaktól? 
– Természetesen nagyon jó futásokat, mint minden lótól. Nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki a szervezők és köztünk, örülnek, hogy sok ló került hozzánk, mert így valós képet kaphatnak ők is ezekről a lovakról. Azt tudom mondani, hogy ők még jobban bíznak bennük.

Sikerült-e azokat a lovakat megvenni, amiket kinéztél? 
– Általában nem, mert minden nagyon gyorsan történik, kevés idő van rendesen áttanulmányozni a származási lapokat, általában a felvezetés előtt szoktam még egyszer átfutni a listát. Egyszerre kell a csarnokban és az előjártatóban lenni. Fontos, hogy a vevő tisztában legyen vele, hogy mennyi pénzt szán rá, és mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy a lovat évekig versenyeztetni tudja. Ennek tükrében kell dönteni.

Mi volt nálad a fő szempont a vásárláskor?
– Az én sorrendben: első benyomás, küllem, lábállás, szem, származás. Végül, de nem utolsó sorban pedig az ár, hogy hol tart a licit, meddig lehet elmenni árban és mikor kell szomorúan letenni a kezet.

Folytatjuk…

SHARE THIS