/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Az olasz sikerek háttere

Fantasztikus eredményt ért el két magyar tenyésztésű, tulajdonú és idomítású telivér Olaszországban. Overdose utódja, a hároméves Cirfandli az előkelő harmadik helyen zárt a Listed besorolású Premio Chiusura futamban. Ebben a versenyben néhány évvel korábban az ötödik helyen zárt Steady As a Rock (a futamot akkor Group 3-as szinten futották). Másik lovunk, a kétéves Thai Rock a nyeretlen kétévesek versenyében lett ezüstérmes. Idomárjukkal, Fézer Róberttel beszélgettünk.

Itthon az utóbbi időben nem volt ellenfele, mik voltak az előzetes megérzéseid a túrával kapcsolatban? Miért vállalkoztatok erre a nehéz versenyre?
– Cirfandli mióta nálam áll idomításban minden versenyét megnyerte, igaz a harmadikat küzdelemben. Úgy ítéltük meg, hogy olyan formában van, mikor ha nem most próbáljuk ki külföldön és jelentős versenyben. Nehéz versenyt vártam természetesen, ilyen erős mezőnyben még nem futott, ilyen sokat még nem utazott és azt is tudtuk, hogy mély lesz a pálya, amit nem kedvel. Legutóbb amikor mély pályán futott, nem tudta kiadni azt, ami benne volt. Mindent összevetve bíztam a lóban, amit lehetett megtettünk és elindultunk a hosszú útra.

Milyen volt a verseny, a többi ló?
– Nagyon erős, nemzetközi mezőny gyűlt össze, nem csak olaszok. Több olyan ló is starthoz állt, akik ezen a szinten bizonyítottak már, sok jó öreg ló, listed futamok nyerői.

Aztán jött a verseny, egy remek közdelem és a harmadik hely.
– Fantasztikus érzés volt látni, ahogyan fut és ahogy küzd az utolsó métereken. Georgiev nagyon jól lovagolta, higgadt volt, ami kellett is, hiszen 1400 méter egyenes pályán egy nagyon komoly feladat minden ló számára. Szinte megkönnyeztem a sikerét. Csak két éve vagyok tréner, de nyertem már Magyar Kancadíjat és sok más szép futamot, úgy érzem ez eddigi csúcsa pályafutásomnak.

Milyen természetű ló Cirfandli?
– Nyár óta dolgozunk együtt, nagyon jó fejű lónak tartom, könnyű lovaglású. Állandó munkalovasával összeszokott párost alkotnak.

Evés közben jön meg az étvágy, milyen versenyprogramja lehet jövőre?
– Igen, tervben van külföld is, csak legyen egészséges. Milánó, Róma, vagy akár Franciaország is szóba jöhet. Minden attól függ persze, hogy a ló hogy telel és milyen formában lesz. Idén már biztosan nem fog futni, jelentős pihenőt kap, aztán pedig jönnek a téli alapozó munkák.

Cirfandli sikere kicsit elhomályosítja a kétéves Thai Rock eredményét. Ő miért futott és miért pont itt?
– Őt már idén pihentetni akartam, mert egész évben voltak vele kisebb-nagyobb problémák, hol a patkóját lépte le, hol más, kisebb bajok történtek vele. Az szólt az indulása mellett, hogy volt ez a csikó verseny, nyeretlen lovak számára kiírva. Az utolsó munkái meggyőztek az indulásáról.

Őt milyen esélynek tartottad?
– Jó esélynek tartottam annak ellenére hogy újonc, csupán egy olyan lótól kapott ki, aki már 4-5ször futott hasonló versenyben.

Ezek után mit vársz tőle?
– Természetesen sikeres futásokat várok jövőre, cél a Magyar Derby.

SHARE THIS