/ by /   Derby Fesztivál, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Esti Fény mindent vitt – Nemzeti Galopp Liga győztes

Három részes interjú-sorozatunk első részében Balika Attilával, a Bábolna Nemzeti Ménes ménesvezetőjével beszélgettünk Esti Fény fantasztikus sikerei kapcsán.

Nagyszerű éven van túl a Bábolna Nemzeti Ménes. A sok szép siker mellett Esti Fény a Nemzeti Galopp Liga Győztese, az Év Lova a legjobb magyar tenyésztésű telivér. Mennyire volt ez nehéz év?
– Annyiban volt nehéz, hogy eddig még nem voltunk hozzászokva ennyi sikerhez egyszerre. Ez az első igazán átütő évünk. Voltak előtte is jó lovak, Megkapó és My Luck is hozták az eredményeket, de ez a szezon teljesen más, bele kell szokni ebbe a rengeteg sikerbe.

Mitől volt Esti Fény sokkal jobb hosszútávon, mint az összes többi ló az évjáratában?
– Jó karakter, nagy, erős, jó lábakon áll, jól eszik, nem viseli meg a munka. Tömeges, izmos, igazi mén, igazi versenyló. Nagyon jó fejű, jól lovagolható ló.

Szakmailag melyik verseny, melyik győzelme tetszett a legjobban?
– A Kincsem Díj természetesen. Az nemzetközi mezőny volt, nagy megmérettetés a régión belül. Szerintem az volt a legerősebb és legjobb versenye. Le tudtuk mérni, hogy hol tart a ló.

Mi lehet a legjobb távja, hiszen 2200 és 2800 méterre is győzött, 2400 méteren volt a legmagasabb formája, mi lesz vele négyévesen?
– A trénere, Zala Csaba szerint minél hosszabb, annál jobb, amit már bizonyított is. A 2400 méter is elég számára, de a 2800 méter is jó, a lényeg, hogy egy nagyon hosszú befutó kell neki. Ahogy már egy korábbi interjúban is említettem, nem benzinmotor van benne, hanem dízel, kell neki egy hosszú egyenes, ahol el tud indulni.

Esti Fény sikerei mennyire érződtek a mindennapokban Dióspusztán, több a vásárló, bérlő?
– Abszolút. Alig van lovunk, amit mi futtatunk. Vagy eladtuk őket vagy bérben vannak, talán 3-4 darab maradt a mostani yearling állományból. Esti Fény a legjobb reklám, a hívó szó. Minden szinten, jelentős összeget kaptunk neki köszönhetően a további fejlesztésre, vásárlásra. Jön a Gr1 nyerő és Gr1 ivadékkal rendelkező Silver Frost, akit jól ismernek idehaza, Liga és Derby nyerő ivadéka van nálunk. Külföldről is sok gratulációt kaptunk, és hoznak kancákat fedeztetésre is hozzánk.

Mi a helyzet az utánpótlással? Dióspusztán mindig nagy tervek vannak és egyre jobbak a dióspusztai csikók.
– Tavaly sikerült megvenni Anabaa Blue-t, idén pedig Silver Frostot. Van két jó ménünk és egyre több jól futó lovunk. Esti Fény mellett meg kell említenem Cirfandlit, aki Listed versenyben volt harmadik, ez óriási dolog! Megyünk előre, tesszük a dolgunkat.

SHARE THIS