/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Magyar tulajdonban az Európa Derby nyerő agár

Az Ügetőszilveszter egyik új sztárja, az Európa Derby nyerő 2 éves kan agár, Jaytee Milan volt, aki az utolsó futamban nagy fölénnyel győzött, ráadásul maga mögé utasította a kétszeres szilveszteri bajnokot, Booksyt is. A verseny után néhány nappal fantasztikus hírt kaptunk, a tehetséges agarat az angol tulajdonosától Molnár Károly, ügető- és agártulajdonos vásárolta meg. Ami még jó hír, hogy a szilveszteri nyerő magyar színekben fog tovább versenyezni, marad Tenczel Gábor tréningjében. A vásárlás körülményeiről valljanak a főszereplők.

Miért vetted meg Jaytee Milant, hiszen már van több agarad is?
– Lenyűgözött a futása. Deadshot idei eredményeit látva, hogy mikre lehet képes egy agár, én is nagyobb sikerekre vágytam. Ezen kívül külföldi szerepléseken is gondolkoztam, hogy jót tenne a magyar ló- és agárversenyzésnek, ha öregbíthetnénk máshol is a hírnevünket – mondja Molnár Károly tulajdonos. – Jaytee Milant Tenczel Gábor tréner ajánlotta nekünk, hogy eladó és hogy van benne ráció. A tréner korábban nagyon jó eredményt ért el Drogba nevű agarával a legjobbak között az Angol Derbyben. Ebben a kutyában is látja a lehetőségeket, azt tanácsolta, hogy mindenképpen vegyem meg, ha sikereket szeretnék elérni.
Mit tetszett meg az agárban?
– Sok minden egyszerre. A kora, mert fiatal, a teljesítménye, mert a szemünk láttára bizonyította a remek híreket, az is előny, hogy kanról van szó. Lovakban is a méneket preferálom. A formája,a kisugárzása is megnyerő, a szilveszteri futása pedig lenyűgöző volt.
Mennyibe kerül egy ilyen kategóriás agár?
– Ez erősen változó, 5.000 – 30.000 euro között mozog az áruk a nemzetközi piacon, itthon persze olcsóbbak általában az agarak. Ez függ a korától, a nemétől, származásától és a teljesítményétől, hogy mit mutatott már eddig, milyen sikerei voltak előzőleg. Én úgy gondolom, hogy jó és reális áron tudtuk megvenni.
Mik a célok vele a jövőben?
– Nagyon várom a májusi Food Truck Show-t, ahol Baranyai Ádám barátom agarával, Deadshottal szeretném összemérni a gyorsaságát. A fő cél vele pedig mindenképpen külföld: az Ír Derby, az Angol Derby, itthon pedig az „Év Agara” cím.

Miért különleges agár Jaytee Milan?- ezt már Tenczel Gábor trénertől kérdeztük.
– Már küllemre is más, mint az átlag, különleges formája és alkata van. A feje is érdekes, egyáltalán nem átlagos, kifejezetten karakteres, száraz feje van. Olyan az egész agár, mintha egy régi festményről lépett volna le, azokon ábrázolták pont ilyennek őket.
Jellemre igazi versenyző, óriási benne a menni akarás, a munkakedv, a versenyszellem. Nagyon megy a zsákmányra, ha szájkosár nélkül fogja a műnyulat, akkor azt nem ereszti, nagyon nehezen lehet tőle elvenni.
Milyen a származása?
– Jayte Milan egy nagyon jó származású, kitűnő ősökkel rendelkező agár. Az apja egy amerikai tenyésztésű kan, kiemelkedő versenyző, kiválóan örökít. Anyja egy ír tenyésztésű szuka, aki nem indult sok versenyen, mert hamar tenyésztésbe került.
Hogyan kell őt felkészíteni a versenyekre?
– Nagyon nagy odafigyelést igényel a tréningje, mert hajlamos arra, hogy túlhajtsa magát. Lépésről lépésre lehet vele haladni, nem szabad túl hamar a mélyvízbe dobni.
Mi lehet majd belőle a későbbiekben?
– Eddig Angliában nyílt osztályban versenyzett. Megfelelő tréninggel és foglalkozással magasabb szintre lehet vele lépni, Derby-osztályos agarat lehet belőle csinálni. Ez is vele a jövőbeni terv.

dav

SHARE THIS