/ by /   Interjúk-szakcikkek, Uncategorized @hu / 0 comments

Az egyenes pályától a Nemzeti Agár Stadionig

A Kincsem Parkban hamarosan megnyíló professzionális agár versenypálya új fejezetet nyit a magyarországi  – sőt, a közép-európai – agárversenyzés történetében is. – Tenczel Gábor trénert és versenyszervezőt kérdeztük.

Korábban már rendeztek agárversenyeket a Kincsem Parkban. Mikor és hogyan került ismét képbe az angol agár a pályán?
– Évtizedekkel ezelőtt már volt próbálkozás, majd utána sokáig semmi. Később, 2007-ben rendeztek egy úgynevezett radarversenyt, ami arról szólt, hogy az angol agár teljes sebességgel futott a pályán, a sebességét pedig egy rendőrségi traffipax mérte közben. A következő agaras esemény 2010-ben volt, amikor Sally, az angol agár és egy angol telivér, Franko mérte össze gyorsaságát 400 méteren – ahol természetesen az agár győzött. Majd 2015-ben Pécsi István ügyvezető igazgató felkért, hogy kezdjem el szervezni az egyenes pályás agárversenyeket. Ezek a futamok az úgynevezett „Lóverseny az Éjszakában” program keretein belül működtek, általában kéthetente.

Az elmúlt 5 év alatt miben és hogyan változott ez a szakág, mik a tapasztalataid?
– Elég kevés agárral indultunk, aztán szépen lassan nőtt a létszám, a főszezonban már 4 futamban, maximális 6-os mezőny tudtunk kiállítani egy-egy versenynapon. Nem mondom, hogy egyszerű volt meggyőzni a hagyományos, oválpályán versenyző agarasokat, de amikor látták és tapasztalták, hogy a Kincsem Parkban milyen magas színvonalú a versenyszervezés, milyen professzionálisak a feltételek, az nagyon vonzóvá tette mindenki számára.

Mi a különbség a hagyományos oválpályás és az egyenes pályás versenyek között?
– Az ovális pályán sokkal izgalmasabbak a versenyek, hiszen nem elég az agár puszta gyorsasága. A kanyarodásnak is megvan a maga technikája, sőt, az előzés is sok tényezőn múlik – rutin, akarat, bátorság. Az egyenes pályán viszont az agár ki tudja magából hozni a maximális sebességét, amit az oválpályán a kanyarok miatt nem. Az egyenes pályás versenyek sokkal jobban kiszámíthatók, csak a sebesség dönt.

A Kincsem Parkban megismert „sztár-agarak” közül voltak-e olyanok, akik hagyományos pályán is eredményesen versenyeztek?
– Természetesen, szinte mindegyik. Deep Night 2017-ben Isaszegen minden versenyét és az Európa Derbyt is megnyerte, Jaytee Milan bár friss résztvevő itthon, de szintén megnyerte az Európa Derbyt tavaly. Booksynak is több győztes futama volt Isaszegen, Deadshot pedig fiatal kora miatt, épphogy kipróbálta az oválpályát, utána az összes futamát a Kincsem Parkban futotta.

Mit várhatunk az új, Nemzeti Agár Stadiontól?
– Anglián és Írországon kívül ez a pálya lesz Európa egyetlen profi agárpályája. Emiatt főként a környező országokból – Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Horvátországból, Csehországból, de még Hollandiából is – nagy létszámú nemzetközi mezőnyre számíthatunk. Mindenképpen rendkívül izgalmas, magas színvonalú versenyek lesznek. A profik mellett pedig hazai, amatőr kluboknak is helyt ad majd a pálya.

Mit gondolsz, megjön-e majd a kedve az embereknek ahhoz, hogy versenyagarat tartsanak?
– Azt gondolom, hogy mindenképpen. Eleve az agarasok nagyon várják már az új létesítményt. Azok közül, akik magyar- vagy más agárfajtát tartottak, többen egy-egy angol kölyök beszerzésén gondolkoznak. A lóversenyes közösségből is többen jelezték már, hogy a ló mellett belevágnának ebbe a sportágba is, illetve biztosan lesznek teljesen új emberek is, hiszen kutyát tartani sokkal egyszerűbb, mint egy versenylovat.

Ha már itt tartunk, mit tanácsolnál azoknak, akik versenyagarat szeretnének vásárolni?
– Elsősorban azt, hogy nagyon jó helyről kell venni a kölyköt. Jó kennelből, jó genetikával. Ha komolyabb eredményeket szeretnének elérni, akkor elengedhetetlen egy jó tréner, hiszen akár századmásodperceken múlhat a győzelem. Versenyszezonon kívül pedig ideális házi kedvencek, nagyon könnyű őket tartani, egészséges, jó természetű társak. Akár egész nap elalszanak a lakásban és még kutyaszaguk sincsen.

 

SHARE THIS