/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Törölték a versenyeket Nagy-Britanniában

Írta: Lewis Porteous, Racing Pots, . Fordította és szerksztette: Kovács Botond.

Lóinfluenza miatt a British Horseracing Authority (BHA) Nagy Britannia összes futamát törölte február 7-én. – A BHA azonnali intézkedéseket tett, hogy kiderítse, mely istállókból indult ki a járvány, és mindent megtesz a fertőzés lokalizálása és elszigetelése érdekében – szól a testület rövid közleménye. Az intézkedésre azután került sor, hogy az Animal Helalth Trust (Állat Egészségügyi Felügyelet) három fertőzött telivért talált február 6-án. Aggasztó, hogy olyan lovak között, akik be voltak oltva a betegség ellen. Meg nem erősített hírek szerint a telivérek Donald McCain idomításában vannak. Szintén nyugtalanító, hogy mindez egy Ayr-ben rendezett versenyt követően derült ki, ahol számos brit és ír ló fertőződhetett meg. Januárban már érkeztek jelentések influenzás megbetegedésekről Franciaországból, de a betegség eddig nem terjedt át Nagy-Britanniára és Írországra.

A hír rendkívül kellemetlenül érinti a versenyüzemet, hiszen öt hét múlva veszi kezdetét a Cheltenham Fesztivál, az ugrószezon legkiemelkedőbb eseménye. Még nem tudni mennyi időre kényszerülnek a pályák felfüggeszteni tevékenységüket, de már most biztos, hogy több ezer rajongót és számos helyszínt érint, és félő, hogy az 1967-ben és 2001-ben tapasztalt száj- és körömfájás járványhoz hasonló méretű esetről van szó. Mindkét esetben két hónapos leállás volt, és a Cheltenham Fesztivált nem tudták megrendezni. Ausztráliában lóinfluenza járvány miatt 2007 augusztusa és decembere között szünetelt a lóversenyzés.

A BHA intézkedése egyelőre csak Huntigdon, Doncaster, Ffos Las és Chelmsford pályáit érinti, és csak február 7-én, de valószínű, hogy újabb napok és helyszínek kerülnek letiltásra. Hamarosan ismét közlemény várható a BHA részéről, amely veszélybe sodorhatja a Cheltenham Fesztivál kvalifikációs futamait Newburyben, Warwickban, Musselburgh-ban és Írországban. – A BHA rohamtempóban gyűjti az információt az idomároktól annak érdekében, hogy kiderítse, hol lesz szükség karanténra, és gyors állatorvosi kezelésre annak érdekében, hogy elkerülhessük a járvány terjedését. Még nem tudjuk pontosan mekkora problémával állunk szemben, de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ez a lehető leghamarabb kiderüljön.

A lóinfluenza rendkívül ragályos és veszélyes betegség, amely lovakat, öszvéreket és szamarakat fertőz meg, és emberek is átadhatják az állatoknak. Szimptómái a magas láz, a köhögés és az orrváladék.

A Kincsem Nemzeti Kft. felhívja a magyar tenyésztő, tulajdonos és idomár sporttársak figyelmét, hogy fokozott gonddal és éberséggel figyeljék neveltjeiket, és a gondjaikra bízott telivéreket.

SHARE THIS