/ by /   Hazai galopp hírek / 0 comments

Négy évtized a csúcson – Nicky Henderson idomár

Írta: Peter Thomas, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A brit lóversenyzés nagyjai közül magasan kiemelkedik Nicky Henderson, aki immár több mint négy évtizede dolgozik idomárként. Nicholas John Henderson 1950-ben született. Apja, John Ronald Henderson őrnagy Bernard Montgomery tábornagy szárnysegédje volt a II. világháborúban. A jómódú család a híres Eton College-ben taníttatta gyermekét. Nicky világ életében vonzódott a lóversenyhez. Amatőr lovasként hetvennyolc győzelmet aratott, és háromszor végzett az úrlovas championátus második helyén miközben 1974-től négy esztendőn át a világhírű Fred Winter tréner-asszisztense is volt egyben. Lovasként megnyerte a St. James’ Palace Foxhunters’ Chase-t Aintreeben (Happy Warrior), és az Imperial Cupot Sandownban (Acquaint) 1977-ben. Egy évvel e sikerek után összeszedte kurázsiját, és a lambourni Windsor House Stables-ben trenírozni kezdett. Első sikerét az Uttoxeterben futó Dukery nevű lovának köszönhette. Az azóta eltelt negyven év alatt Henderson hatvan nagydíj győzelmet és öt championi címet gyűjtött be. Kemény ellenfelei voltak, hiszen olyan óriásokkal kellett megküzdeni, mint Martin Pipe és Paul Nicholls, és újabban az ír kihívók Willie Mullins és Gordon Elliott, a mester azonban a mai napig állja a sarat, és az egyik legmeghatározóbb szereplője a sportnak.

1980-as évek
Manapság úgy tűnhet, hogy a Cheltenhami Fesztivált csak azért találták ki, hogy Nicky Henderson egymás után vehesse át a tiszteletdíjakat, de nem volt ez mindig így. Hét évnek kellett eltelnie a licenc kiváltása és az első siker között. Amikor azonban ez megtörtént, hamar jött a többi is. A jeget See You Then törte meg 1985-ben a Champion Hurdle-ben. A győzelem óriási meglepetésnek számított. A favorit Browne’s Gazette állva maradt a startnál, és az előző futamban megsérült, addigra már hétszeres champion John Francome helyett kényszerből felültetett Steve Smith Eccles megragadta a kínálkozó lehetőséget, és kihozta See You Thenből a maximumot. Annak ellenére, hogy egy hónappal korábban már majdnem elküldték tulajdonosához a napfényes Itáliába a lábproblémákkal küszködő heréltet, fényes sikert aratott. Sőt ezt két újabb követte a következő években. Természetesen mindkétszer Smith Eccles-szel. Henderson csodát művelt a rendkívül rossz természetű, nehezen kezelhető lóval, akinek gyakori lábproblémái gyakran kényszerítették arra az idomárt, hogy az utolsó pillanatban lejelentse egy-egy versenyből. A kor vitriolba mártott tollú újságírói ekkor ragasztották a telivérre a See You When gúnynevet (See You Then – Viszlát később, See You When – Viszlát, de mikor?). Szintén Cheltenhamben örülhetett Henderson First Bout sikerének a Triumph Hurde-ben, és The Tsarevich első díjának a Mildmay of Fletes Challenge Cupban. Egy évvel később emlékezetes maradt River Ceiriog tizenöt hosszas diadala a Supreme Novices’ Hurdle-ben. Már csak azért is mert a mester számított rá a legkevésbé. Csak azért ment lovával Cheltenhambe, mert nem tudta lebeszélni a herélt tulajdonosát, a remek politikai kapcsolatokkal rendelkező üzletembert, Bobby McAlpine-t, hogy egy jóval alacsonyabb kategóriájú wolverhamptoni futamban induljanak. Amikor az odafelé vezető úton Sir Peter O’Sullevan szpíker megkérdezte az idomárt, hogyan kell ejteni lova nevét. Henderson csak ennyit válaszolt: – Ne is törődj vele, öregem. Úgy sem lesz rá szükség, hogy megemlítsd a nevét. (River Ceiriog – Ceiriog-folyó, egy walesi folyó, ejtsd: keirjog.) A kezdeti sikereket újabbak követték. Alone Success Triumph Hurdle-t nyert 1987-ben, Rustle Stayers’ Hurdle-t 1989-ben Robert Waley-Cohennek, aki ma a Cheltenham Racecourse igazgatója. Az évtized mérlegéhez hozzátartozik két champion idomári cím is. Az első 1985/1986-ban, a második rögtön utána, 1986/1987-ben. Ezután köszöntött be Martin Pipe idomári egyeduralma a szakágban.

1990-es évek
Henderson az évtized elején a szintén lambourni Seven Barrows-ba költözött, és magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Remittance Man megnyerte neki az Arkle Chase-t, és a Queen Mother Champion Chase-t Cheltenhamben és a Melling Chase-t Aintreeben. Amikor már Remittance Mannek kezdett bealkonyodni, megjelent Travado. Henderson sikereinek titka mindig abban rejtőzött, hogy soha nem volt egyszerre több kiemelkedő képességű idomítottja. Győzelmeit és hírnevét mindig egy lónak köszönhette. Mintha mindig mindent egy lapra tett volna fel. Ismert lovai voltak még Flown, aki Supreme Novices’ Hurdle-t nyert, és Katarino, aki Triumph Hurdle-t.

A 2000-es évek
Az 1988-tól kezdődően két idomár dominálta a brit trénerek ugró championátusát. 1988-tól 1993-ig Martin Pipe öt alkalommal volt champion, 1993 és 1995 között David Nicholson kétszer. Ezután ismét Pipe mester következett, 1995-től 2005-ig tíz alkalommal lett a legjobb, hogy 2005-től 2012-ig ismét Nicholls uralhassa a ranglistát. Nemcsak a címeket gyűjtötték be, de a legtöbb nagydíjat is. Ennek ellenére csurrant-cseppent Hendersonnak is. Tiutchev Arkle Chase-t nyert 2000-ben, Punjabi Champion Hurdle-t 2009-ben. A nagy sikerek ugyan elmaradtak, de mivel sok kicsi sokra megy 2002/2003-ban 1 millió font feletti összeget könyvelt el pénzdíjakban, sőt ez summa 2008/2009-re 2 millió felé emelkedett, és ott is maradt. Említésre méltó lovak még az évezred első évtizedéből Binocular, Trabolgan és Fondmort. A töretlenül folyó munkában a mester legnagyobb segítsége Albert „Corky” Browne abrakmester volt.

2010-es évek
A negyedik munkával eltöltött évtized elején már a szakma legnagyobbjai közé emelkedett Henderson. Becsületére váljék, hogy tulajdonosaival mindig rendkívül korrekül bánt, és ha jobban szemügyre vesszük a listát kijelenthetjük, hogy szinte végig egy futtatói körre támaszkodhatott, akik hosszú évtizedeken át hűségesek maradtak hozzá. Csodálatos érzékkel bánik az emberekkel, akik jóban-rosszban követik őt, és akkor is kitartanak mellette, ha nem jönnek az eredmények. 2011-ben Charlie Morlock tréner-asszisztensként csatlakozott a csapathoz, így a már hatvanas éveiben járó szakember válláról sok teher lekerült. Ettől annyira felszabadult lett, hogy megnősült, megszerezte háromezredik idomári győzelmét, és begyűjtött három újabb championi címet. Karrierjének csúcspontja, bár lehet, hogy tartogat még számunkra meglepetéseket, Sprinter Sacre nevű lova lett. A tizenhárom éves herélt huszonegy futásából tizennyolcat megnyert, háromszor lett második, egyszer harmadik, és 1.13 millió fontot (402 millió forint) keresett.

A legjobb lovasok állnak sorban, hogy Henderson foglalkoztassa őket. Közülük is kiemelkedik Mick Fitzgerald és Barry Geraghty. Így van ez a tulajdonosokkal is. John Patrick McManus számos lova áll nála tréningben. Az elmúlt szezonban a megnyert pénzdíjak összege meghaladta a 3 millió fontot (1.06 milliárd forint). Ha az energikus, folyton viccelődő Nicky Hendersonra pillantunk könnyen el tudjuk képzelni, hogy még ezt is felül tudja múlni.

Mint a legkiválóbb trénerek mindegyike, Henderson is foglalkozik síkversenyekkel. Legjobb lova Caracciola volt, akit Németországból kapott 2002-ben. A Lando apaságú remek telivér 2008-ban Cesarewitch Handicapet nyert Newmarketben, 2009-ben pedig Queen Alexandra Stakes-et Ascotban tizenkét évesen. Mindezeket azután, hogy az ugrások felett is bizonyított, négy kisebb gát, és két akadályversenyt nyert előtte.

Érdemei elismeréseként II. Erzsébet királynő a Viktória Rend tisztkeresztjét adományozta Nicky Hendersonnak. A kitüntetést azok kapják meg, akik személyes szolgálatot tesznek az uralkodónak, vagy a királyi család bármely tagjának. A mester azzal érdemelte ki a magas elismerést, hogy II. Erzsébet számos lovát ő idomította.

Emlékezetes sikerek
Henderson cheltenhami mérlege a legcsodálatosabb. Hét alkalommal nyert Champion Hurdle-t hatszor Triumph Hurdle-t, ugyanennyiszer Arkle Chase-t, öt Queen Mother Champion Chase-t, két Cheltenham Gold Cupot és két Stayers’ Hurdle-t. Érdekesség, hogy a Grand National trófeáját soha nem sikerült megszereznie.

Grade 1-es győzelmek

1985 – Champion Hurdle (See You Then), Triumph Hurdle (First Bout)

1986 – Supreme Novices’ Hurdle (River Ceiriog), Champion Hurdle (See You Then)

1987 – Champion Hurdle (See You Then), Triumph Hurdle (Alone Success)

1989 – Stayers’ Hurdle (Rustle)

1991 – Arkle Chase (Remittance Man)

1992 – Supreme Novices’ Hurdle (1992 Flown), Queen Mother Champion Chase (Remittance Man)

1993 – Arkle Chase (Travado)

1999 – Triumph Hurdle (Katarino)

2000 – Arkle Chase (Tiutchev), Stayers’ Hurdle (Bacchanal)

2005 – RSA Chase (Trabolgan)

2009 – Champion Hurdle (Punjabi), Triumph Hurdle (Zaynar)

2010 – Champion Hurdle (Binocular), Triumph Hurdle (Soldatino)

2011 – Albert Bartlett Novices’ Hurdle (Bobs Worth), Gold Cup (Long Run)

2012 – Arkle Chase (Sprinter Sacre), Neptune Novices’ Hurdle (Simonsig), RSA Chase (Bobs Worth), Queen Mother Champion Chase (Finian’s Rainbow), Ryanair Chase (Riverside Theatre)

2013 – Arkle Chase (Simonsig), Champion Chase (Sprinter Sacre), Gold Cup (Bobs Worth)

2015 – Triumph Hurdle (Peace And Co)

2016 – Queen Mother Champion Chase (Sprinter Sacre), Supreme Novices’ Hurdle (Altior)

2017 – Arkle Chase (Altior), Champion Hurdle (Buveur D’Air), RSA Chase (Might Bite)

2018 – Champion Hurdle (Buveur D’Air), Queen Mother Champion Chase (Altior)

Champion idomár

1985/1986, 1986/1987, 2012/2013, 2016/2017, 2017/2018

SHARE THIS