/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Új istállóban Köln és Nancho

Köln a Kancadíj győzelem előtt, nyergében Paizs Gábor

Egy sikeres adásvételnek köszönhetően Köln és Nancho 2019-ben már Maronka Gábor lotját erősítik. A tavalyi év két nagy felfedezettje 2018-ban még Fézer Róbert tréningjében álltak, a fiatal idomár pedig kiváló munkát végzett mindkét lovának menedzselésekor. Köln a teljes szezonban a legjobbakkal küzdött, két győzelme mellett “helyet bérelt” magának a dobogó fokaira. A Derby-ben kanca létére igen közeli második volt, a Kancadíjban pedig már ő volt a leggyorsabb, elsőként szakította át a képzeletbeli célszalagot. A Legerben szerencsétlenül járt, szerszámbaleset miatt nem tudta megmutatni valós tudását. Istállótársa Nancho a közönség egyik nagy kedvencévé nőtte ki magát, a gyengébb évkezdést feledtetve szeptembertől már senki sem tudta megelőzni. Egészen pontosan négyszeres zsinórgyőztesként búcsúztatta a 2018-as szezont, állandó társa Bakos Gábor segítségével.  2019-től tehát mindketten az INTERGAJ istállóhoz kerültek, Fireman Sam istállótársaként, hiszen a tulajdonosok új, már bizonyított hosszútávú lovat szerettek volna vásárolni. A megtekintéskor mindketten olyannyira szimpatikusak voltak, hogy noha eredetileg csak egy „újoncot” terveztek, az új tulajdonosok Kölnt és Nanchot is megvásárolták.

A vásárlással kapcsolatban Maronka Gábort kérdeztük:

Remek lovakat választottatok, milyen terveid vannak a két új reménységeddel? Kezdjük mondjuk Kölnnel!

Köln egy nagyon jó kis kanca, négy- és ötévesen pedig csak még érettebb lesz. Szerintem egy ilyen pedigréjű ló esetében a hároméves szezon után további komoly javulásra lehet számítani, egyelőre úgy tervezem, hogy a Nemzeti Díj napján hozom ki, a Bábolnai Díjban. A továbbiakról még kialakulóban vannak a tervek, de egy külföldi kitekintés is elképzelhető.

Merre vennétek az irányt?

Szerbiában a Memorijal Kralja Aleksandra-t már évek óta sorozatosan sikerül megnyernünk, így oda nagy valószínűséggel idén is megyünk, emellett Németország is a későbbi célok között szerepelhet.

Mi a véleményed Nancho-ról?

Nancho győzelme a Horák János Emlékversenyben, társa Bakos Gábor

Nancho szerintem még csak most fogja megmutatni magát igazán, hiszen egy herélés után a legtöbb lónak legalább egy évre szüksége van, mire a hormonháztartása ismét beáll, ezért az igazi átalakulás még csak most várható tőle. Komoly terveim vannak vele, szerintem egy nagyon jó képességű ló, így mindenképpen külföldön is szeretném megpróbálni, de először persze adunk még neki néhány hazai versenyt is. A Millenniumi Díjban szeretnék vele kezdeni, később pedig német versenyekbe is nevezni szeretném.

A két új reménységgel tehát várhatóan májusban találkozhatunk majd, ugyanakkor Maronka Gábor széles repertoárja révén minden bizonnyal már a Kapunyitón láthatjuk a felsőpakonyi tréningközpont „early birdjeit”.

Varga Áron

SHARE THIS