Vasárnap 8 izgalmas versennyel várjuk a galopp szerelmeseit

Morita Menantie győzelme a Pestmegyei Hendikepben, nyergében Stanislav Georgiev, aki aznap már a 3. sikerét aratta

Április első hétvégéjén nyolc remek futammal várjuk az érdeklődőket a Kincsem Parkba. A versenynap 14:00-kor kezdődik, de érdemes már hamarabb elindulni hozzánk, hiszen a szomszédos HUNGEXPO-n zajló Construma kiállítás miatt megnövekedett forgalomra lehet majd számítani. A Magyar Turf vásárlók ingyenes parkolási bónt kapnak a rendezvény idejére.

Nosztalgiával kezdődik a vasárnapi versenynap, hiszen az elmúlt évek sprinter királya, Meteorit továbbra is versenyezne, ezért a protokoll szerint próbafutamban mutatkozik majd be a közönség előtt. Amennyiben sikerül az 1:06,0-s szintidő, hamarosan ismét láthatjuk majd hivatalos versenyben.

A vasárnapi versenynap első futamával a magyar lótenyésztés Európa-szerte elismert szaktekintélyére, a Sütvényi Ménes alapítójára, Döry Józsefre Emlékezünk. A híres tenyésztő tiszteletére 1400 méteren állnak majd starthoz a hatlovas mezőny tagjai. Az esélyesek közt, mindenki kedvence, Greenpeace és Stanislav Georgiev, a hűség bajnoka, Rebellis és Jozef Parigál, valamint a kiváló mérleggel rendelkező Used To Be és Kovács Sándor is jelen lesznek.

Újoncok és már ismert háromévesek csatáját hozza majd az első Nyeretlenek Versenye, ahol a 11 indulónak egymással és a már távbírást igénylő 1900 méterrel is meg kell majd küzdenie. A Magyar Turf elsődlegesen Esti Fény apai testvérében, Megfogóban és Bakos Gáborban bízik, ugyanakkor nagy várakozással figyelünk Like The Sea-re is (Kovács Sándor), aki fantasztikus pedigréje révén már elsőre remek lehet. A nagy társaságban persze valamennyien esélynél vannak, a kiegyenlített csapat bármely tagja okozhat meglepetést, így érdemes jó alaposan végigolvasni a korábbi teljesítményeket.

A Háromévesek Versenyében hét reményteljes indulóra számítunk, hiszen az idei Derby aspiránsok egy része ebben a futamban csap majd össze először. Kiemelkedő teljesítménye révén Rikoleta (Stanislav Georgiev) és Tizedes (Milos Milojevic) nagy csatájára számítunk. Érdemes figyelnünk Overdose csikójára, Fit to Fly-ra is (Nagy Tamás), valamint a másodjára futó Thai Rock-ra (Bakos Gábor) is, mindketten ígéretes teljesítményt nyújtottak kétévesen.

Kis képességű lovaink a Sütvénypusztai Hendikepben kapnak esélyt a bizonyításra, a táv 1200 méter lesz, népes mezőnyünket érdemes alaposan megkeverni, hiszen itt gyakorlatilag bármilyen forgatókönyv elképzelhető. Ridik (Suták Csenge) formatartó lóként az első tippünk. Illendő magas súlya ellenére is számíthat, a szélvészgyors Papírsárkány (Májer Cintia) pedig mindenkit megviccelhet.

A reményteljes háromévesek közül sokan az Ódalmandi Hendikepben próbálkoznak, ők az idősebb lovakkal is fel kívánják venni a kesztyűt. Komoly figyelmet érdemel a kétszeres győztes Rakfi Victorious (Suták Csenge), a már másodjára győzelmet szerző Boisyvon (Stanislav Georgiev), valamint a München-t is megjárt Zorro (Jozef Parigál). Nem szabad figyelmen kívül hagyni az „öregeket” sem, hiszen Futuris Fashion (Sárfy Kitti) mindig kiegyensúlyozottan teljesít, és Just Mine (Nagy Polett) is elsőséggel zárta a 2018-as szezont.

Nagy boldogsággal fogadják Morita Menantie-t a győztesek körében

A nap legrangosabb versenye a II. kategóriába sorolt Sütvényi Díj lesz. A mini mezőnyben az idén hibátlan Morita Menantie (Stanislav Georgiev), a Franciaországban több sprintben is látott Mister Five Euros (ifj. Fejes Lajos) és Tie Em Up Tel (Kriskó Norbert) is remekelhet, míg Pokolfajzat (Suták Csenge) a múltkori csorbát próbálhatja meg kiköszörülni.

A Döri Hendikep-ben új zsokéjelöltünk, Morvai Előd debütál Kostjukov nyergében, a beállításuk és az engedmény alapján még remekelhetnek is. A Magyar Turf tippjei alapján Runbezy (Murakami Shu), a legutóbb bronzérmet szerző Pókerarc (Suták Csenge) és a tavalyi évet második hellyel búcsúztató Méta (Mészáros Zsolt) képviselik a legjobb esélyeket.

A nap zárófutamában, a Jobaháza Hendikepben egy minden szempontból összetett társaság méri össze aktuális felkészültségi állapotát. Első tippünk Fox Catcher (Ismail Karani) tavaly igen rosszul, ágaskodással kezdte évzáró versenyét, mellyel az akkori sprintben már nem tudott értékelhető formát futni. Most itt a lehetőség a korrigálásra. Jó gondolat lehet továbbá kiegyenlített teljesítménye révén Bírónő (Jeles Eszter) mellett voksolni, hiszen a hűséges hatéves rendkívül otthon érzi magát az ehhez hasonló versenyekben. Pető Sándor remek háromévese, Mahagóni (Homoki Norbert) tavaly győzelemmel zárt, így őt tartjuk 3. sansznak, mellette a hasonló mérlegű Lady Zsu (Milos Milojevic) és She Moves (Suták Csenge) is meglephetik a favoritokat.

Varga Áron

fotók: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS