/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Az évszázad összecsapása

Írta: Tony McFadden, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Komoly tervet forgat fejében William Derby, a York Racecourse igazgatója. Az augusztusban megrendezendő Ebor Fesztiválra szeretné csábítani a világ három legjobb kancáját, Almond Eye-t, Enable-t és Sea of Class-t. Valószínűleg az International Stakes (3 éves és idősebb lovaknak, 2061 m) lenne számukra a legalkalmasabb, esetleg a Yorskhire Oaks (3 éves és idősebb kancáknak, 2400 méter) de elképzelhető, hogy új versenyt írnak ki erre az alkalomra.

Almond Eye (2015 pk, Lord Kanaloa – Fusaichi Pandora, Sunday Silence) Japán új üdvöskéje. Nyolc futásából csak egyszer kapott ki, rögtön elsőre, azóta a többit megnyerte, köztük volt az Oka Sho (Japán 1000 Guineas), a Yushun Himba (Japán Kancadíj) és a Japan Cup, és élete első külföldi versenyét, a Dubai Turfot is biztosan behúzta március végén. A sikersorozatban Christophe Patrice Lemaire volt a társa, aki már egy ideje a szigetországban dolgozik. Ő a történelem első gájdzsin, azaz külföldi származású championja, ami szinte hihetetlen teljesítménynek számít a mai napig e tekintetben zárt országban. Talán ezért is lehetséges, hogy már japán neve is van: Kiriszutofu Rumeru. (A Kiriszutofu kis jóindulattal érthető, a Rumerun még törjük a fejünket.) Szakae Jonemoto idomár nem ellenzi, hogy a fenti két verseny valamelyikében indítja a Silk Racing Co. Ltd. lovát, és ha így lesz, utána meg sem állnának Longchamp-ig, ahol a Prix de l’Arc de Triomphe trófeája a cél.

Almond Eye

William Derby visszafogottan így nyilatkozott: – Régi, személyes kapcsolat fűz a tulajdonoshoz, és jó úton haladunk a megvalósítás felé. Volt már japán vendégünk Yorkban. 2005-ben Zenno Rob Roy nyakhosszal kapott ki Electrocutionisttől, a későbbi Dubai World Cup nyerőjétől az International Stakes-ben. Az eseményt nagyon komoly figyelemmel kísérte a világsajtó, és hatalmas sikert aratott. Az egyetlen kérdés az, hogy egyáltalán eljönnek-e Európába. A japán karantén-szabályok nagyon megszigorodtak arra az esetre ha hatvan napnál hosszabb ideig vannak távol egy ló az országból. Ez azért érzékeny kérdés, mert a novemberi Japan Cup, és a decemberi Arima Kinen veszélybe kerülhet a kanca számára. Mindkettő nagydíjban 2.4 millió eurónak megfelelő jen, üti az első helyezett ló tulajdonosának a markát. Az Arc de Triomphe-ban 2.8 millió az International Stakes-ben csak 700 ezer a fődíj. A számtan nem nekünk kedvez, de tudom, hogy vannak tulajdonosok, akik nem a pénzdíjakat nézik, a lóversenyzés sokak számára nem a megnyerhető összeg nagyságáról, hanem az élményről szól. Negyvenhat nap van York és Longchamp között. A yorki versenyt veszélyeztetné, ha közvetlenül előtt érkeznének, ha hamarabb, akkor az Arc de Triomphe lenne az utolsó versenye ebben a szezonban.

Kétségtelen, hogy nem csupán e szezon hanem az évszázad futama lehetne, ha Almond Eye, Enable és Sea Of Class összecsapna. Enable az epsomi Coronation Cupban lép először pályára idén június elején, és a 2019. évi kampány végén az Arc de Triomphe áll, amelyben kísérletet tesz a harmadik cím megszerzésére. Ez még sohasem sikerült senkinek. John Gosden dönti majd el mennyire kemény felhozóversenyt szeretne lovának, ennek függvényében az International Stakes és a Yorkshire Oaks is szóba jöhet. Sea Of Class tulajdonosa, a hongkongi Christopher Tsui már kétszer nyert Longchamp-ban (Urban Sea, Sea The Stars), és nagy valószínűséggel harmadszor is szeretne, így William Haggas is a francia kirándulásra készíti idomítottját.

Sea The Stars

Japán lovak Angliában

Három japán telivér kiemelkedik a tizennyolc klasszisból, akik e századba a ködös Albionban léptek pályára:

2016 – A Shin Hikari (Prince of Wales’s Stakes, Royal Ascot)

A bomba formában lévő mén tíz hosszas győzelmével megalázta a Prix d’Ispahan Group 1-es mezőnyét Longchamp-ban, és nagy hírverés közepette érkezett meg Ascotba. Take Jutaka mindent megtett, de a királyi mítingen csak hatodikak lettek.

2006 – Heart’s Cry (King George VI and Queen Elizabeth Stakes, Ascot)

A mén, aki véget vetett a nagy Deep Impact veretlenségének a 2005. évi Arima Kinenben, a legjobb hosszútávú japán ló, aki valaha Nagy-Britanniában járt. Az Ír Derbyt és Arc de Triomphe-ot nyerő Hurricane Run és Electrocutionist azonban jobbnak bizonyult nála, és hátborzongató finist követően harmadikként ért célba. Fél hosszal nyerve, egy hosszal harmadik. Így hangzott a bírói ítélet.

2000 – Agnes World (July Cup, Newmarket)

A legsikeresebb Agnes World volt, aki szintén Take Jutaka kezében a legjobbkor bólintott be a célba, és fejhosszal verte Lincoln Dancert a felázott, dagonyának is mondható July Racecourse-on. Igazolta a bukmékerek félelmét a favorit, ami azért sem volt meglepő, mert előző évben magabiztosan nyerte a Prix de l’Abbey-t. Ascotban is futott még egyet a King’s Stand Stakes-ben de ott kikapott Nuclear Debate-től.

SHARE THIS