/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Nemzeti Díj, 100 Telivér, 7 Jackpotos futam a Food Truck Show-n!

Golden Sea (Stanislav Georgiev) tavalyi fölényes győzelme a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben

14:00-kor startol a vasárnapi első futamunk, vagyis a Ceglédberceli Gátverseny. Az év első ugróversenyében hét indulóra számíthatunk, köztük a gát szakágban újonc Babilonia, már tapasztalt Radio Ga Ga és Voodoo Master képviselik a legjobb esélyeket.

A nap második futamában Csekonics Józsefre emlékezünk a nemzetközi Kőbányai Díjjal, ahol a pálya leggyorsabb sprinterei mérik össze tudásukat. Az elit osztályba sorolt 1200 méteres verseny sok kiváló „flyer-ünk” tavaszi karrierjének fontos mérföldköve, köztük a sokszoros győztes Városbíró(4), Makaam (2), Spinning Crystal, Dr Guru, Meteorit, Báthory és a címvédő Duce is letette itt a névjegyét. A hatlovas társaságban jelen lesz Overdose lánya, Night for Overdose is, aki igencsak nehéz feladatot kapott, hiszen Fire For Goga, Duce és Morita Menantie is komoly veszélyt jelentenek, valamint a szlovák Miss Trout is itt fut majd.

Szép nagy mezőnyre számíthatunk a 2000 méteres ARQANA Hendikepben. A francia árverési csarnok nevével fémjelzett 13 lovas társaságban az igencsak esedékes Holdviola képviseli a legjobb esélyt. Nyergében sokszoros champion zsokénk, Kovács Sándor ül majd, aki idén négy elsőséggel 10 év kihagyás után is a legjobb öt lovas közt áll a ranglistán. Egy ekkora mezőnyben persze bármilyen forgatókönyv elképzelhető, a Magyar Turf Nagykobra és Flawless Flower-t véleményezi.

Szintén a „stayerek-ről” azaz a hosszútávú lovakról fog szólni a 15:30-kor startoló Bábolnai Díj is, ahol az 1,5 millió forintos összdíjazás mellett, gyönyörű tiszteletdíjakra is jogosultak lesznek majd a főszereplők, melyeket a névadó, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok-Magyarország egyetlen állami angol telivér ménese- ajánlott fel. Az elit kategóriás versenyben a Szlovákiát is megjárt Contesse, a Kancadíj győztes Köln és Royal Gino hármasából kerülhet ki a favorit.

A nap ötödik futamában a hároméves évjárat legkiválóbb kancái mutatják meg tudásukat a mérföldes Hazafi Díjban. A szebbik nem képviselői pályafutásuk eddigi legnehezebb versenyére készülnek, hiszen a Derby előtt ez az első olyan komoly évjárat összehasonlító, melyben egál súly mellett találkoznak egymással a nagy reménységek. A rangos nagydíj egy igen erős csapatot verbuvált össze, a hazai tenyésztésű lovak mellett francia, német, ír, lengyel és angol import lovakat is találunk. Sagana a Szlovákiában látottak alapján az egyik kedvenc lehet, mindössze néhány hete futott igazán magas formát egy meglehetősen peches versenyben, az ottani hendikeperek 70-es számmal díjazták 4. helyezését. Debütálásakor bemutatott sikere után hasonlóan jó gondolat lehet She’s Mine-ra voksolni, valamint Sea My Soul tavalyi teljesítménye is felkeltheti a fogadók érdeklődését, egy biztos, igazán színvonalas versenyre van kilátás.

Sagana (Martin Laube) a győztesek körében

2200 méteren hét telivér harcát láthatjuk majd a Papp Sándor Emlékverseny Hendikepben. A sokesélyes versenyben a kiváló mérlegű Rakfi Victorious, az esedékes Mont Master és a szintén remek eredményekkel rendelkező Aurora Borealis is minden versenyében küzd a legjobbakkal, így egyikük győzelme sem lenne meglepetés.

Minden évben útjára indul a Németh Ferenc Emlékkupa, melyben a kezdő lovasok csillogtathatják meg tudásukat, ezúttal 13-an lesznek ott a startnál. Az esélyesek latolgatásakor Medica és Huszár Korinna, Louleli és Varga Mátyás, valamint Lujza és Makoviczki Ákos párosaiban láttuk a legtöbb fantáziát, ugyanakkor a súlyok közti különbségek révén a könnyű terhű lovasok is meglepetést okozhatnak.

A Nemzeti Galopp Liga egyik kiemelt állomása a minden évben rangos Batthyány-Hunyady Díj lesz majd, melynek startjára 18:10-kor lehet majd számítani. A komoly mérföldes ütközetben kilenc már többször bizonyított telivér feszül egymásnak, köztük jelen lesz a tavalyi év címvédője Sárkányfű is, aki tavaly óriási küzdelemben emelkedett felül ellenfelein. A Magyar Turf Medyna jó futását reméli, pozsonyi szereplése ellenére is, hiszen képességét nem egyszer mutatta meg már a Kincsem Park gyepén. Magas formáival ezúttal ismét győzhetne is, így övé a főszerep a tippelt lovak között. Természetesen kiemelt figyelemmel gondoltunk nagy visszatérőnkre a veretlen Mágnás-ra is, aki sérüléséből felgyógyulva egy hete futotta meg a kötelező szintidőt, korábbi szereplései révén pedig akár ott is folytathatná, ahol abbahagyta.

A nap legjelentősebb versenye a Hármas Korona első ága, egyben a Nemzeti Galopp Liga fontos pontszerző „Checkpoint-ja” a Nemzeti Díj, ahol először mutatja meg rátermettségét a Derby évjárat színe-java. A klasszikus nagydíj győztesei között szép számmal találunk Derby-nyerőket is, a közelmúltban April Sun-nak (1999), King’s Honor-nak (2004), Saldenzar-nak (2007), Latin Lover-nek (2012) és Quelindo-nak (2015) sikerült ez a bravúr. A fantasztikus múltú versenyről mélyen tisztelt kollégám Hesp József értekezett a Magyar Turfban, írása itt olvasható. A 2019-es esélyesek közt egy csodás kancát, Golden Sea-t emelnénk ki elsőként, aki hazai és varsói szereplései után vívta ki mindannyiunk tetszését. A szépséges sárga rendkívül nehéz feladatot kapott, hiszen csakis kiváltságos képességű kancák nyerhetnek az erősebb mének között a Nemzeti Díjban. Több, mint tíz éve nem láttunk már ilyen képességű kancát, utoljára 2008-ban Possibellino-, 2006-ban pedig Crimson tudott felülemelkedni a csődörökön. Az erősebb nem táborából a mérföldre termett Dante’s Peak és a zsinórgyőztes Red Treasure tűnik ki, véleményünk szerint ők játszhatnak majd főszerepet a vasárnapi főversenyben.

A versenynap tehát 14:00-kor kezdődik, az izgalmas futamok mellett az ország legjobb Food Truck kocsijaival és remek nyerési esélyekkel várunk minden kedves érdeklődőt!

Jegyek továbbra is elérhetőek a https://kincsempark.jegy.hu/ -n.

A részletes versenyprogram az alábbi linken érhető el, Turf Magazinunkat pedig keressék a TURF árusító helyeken a Kincsem Parkban!

Varga Áron

fotó: Dr Kovács Gábor

SHARE THIS