/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Tour To Paris a Group 3-as Prix du Palais-Royalban fut

Pályafutása legjelentősebb versenyére készül hazánk legjobb sprintere, Tour To Paris, hiszen egy világ szinten jegyzett Group 3-as versenyben mutatja meg tudását, túlzás nélkül a világ élvonalában. A hároméveseknek és idősebbeknek kiírt 1400 méteres nagydíjban 80.000 eurós összdíjazás mellett versenyeznek a hároméves és idősebb telivérek, a fiatal lovak 54 kg-ot, az idősebbek 59 kg-ot visznek, emellett az augusztus 1-óta Group 3-at nyert indulók további 1 kg-, két Group 3, vagy Group 2 nyerés után 2 kg-, két Group 2 vagy Group 1 nyerés után pedig 3 kg külön többlettel vehetnek részt a futamban. A versenyben 16 ló indulhat. A 32 nevezett ló közül idén 9-en maradtak állva, köztük a magyar klasszis Tour To Paris is. Egy ilyen kaliberű versenyben persze mindenki tisztában van vele, hogy az ellenfelek közül valamennyien bizonyítottak már, így érdemes minden egyes indulót kicsit bemutatnunk.

A mezőny legerősebb tagja a Wertheimer & Frere istálló lova, Polydream, Fready Head idomárnál készül, eddig négy versenyt nyert, köztük három Group sikere van azon belül egy Királykategóriás (G1) nagydíj is van már a tarsolyában. Tavaly a L’Arc által szponzorált Prix Maurice de Gheest egyenes pályás klasszikusát is megoldotta, rendkívüli végsebességére támaszkodhat majd, ráadásul ő a verseny címvédője. Nyergében állandó lovasa, Maxime Guyon.

2-es programszámmal indul Tornibush, a világbajnok futballista Antoine Griezman lova, Pierre Decouz idomításából. A négyéves hat sikerrel rendelkezik, nyert már Group 3-at Longchampban, valamint májusban a Prix du Muget mérföldes Group 2-esében is helyezett volt. Nyergében Stephane Pasquier.

3-assal indul Fas, Tour To Paris tréningtársa, aki egy hármas szindikátus: Alain Jathiere (20%), Ballylinch Stud (60%) és Zalim Bifov (20%) tulajdonában áll. Az ötéves mén Franciaország, Írország és az Egyesült Arab Emirátusok pályáin is járt már, utóbbi esetben kicsit formán kívül volt, vélhetően a klíma miatt. Korábbi teljesítménye révén akár meglepetést is okozhatna, hiszen Group 2 szinten is szerzett már érmet, ezt a kategóriát pedig 2017-ben már kipipálta a Prix Sigy-ben. Lovasa Aurelien Lemaitre.

4-es programszámot kapott a másik nagy ellenfél, Hey Gaman, aki rettenetes erejét és gyorsaságát kihasználva komoly veszélyt jelenthet mindenkire. James Tate idomítottja Sultan Ali tulajdonában áll és bizony 1200 métertől mérföldig rettenetesen erős. Legutóbb Leicesterben nyert Dettori-val 189 napos szünet után! Lovasának még maradt is egy kicsi a kezében, így rendkívüli potenciált látunk benne, nyergében Patrick Joseph McDonald ül majd.

5-össel indul hazánk nagy reménysége, a fantasztikus, kilenc versenyben veretlen Tour To Paris. A francia újságírók is hosszas elemzéssel írtak a  bemutatkozó futásáról, az Equidia televízió pedig még napokkal később is kitüntetett figyelemmel foglalkozott a magyar lóval, kivételes intelligenciáját és könnyed nyerését még egy kis videó-bejátszóban is feldolgozták. Trénere nagyon meg van elégedve a lóval, Pia Brandt elmondása szerint: „Nagyon jól sikerült Tour To Paris felkészítése, nagyon erős, jó kedvű és kiegyensúlyozott, ragyogó formával várja a startot – küllemét pedig a Nap ragyogásához hasonlította. –  Tisztában vagyok az ellenfelek képességével, Group 1-et nyerő ló is van a mezőnyben. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a győzelemért.” Lovasa ismét Gregory Benoist lesz.

King Malpic rendszeres szereplője volt a közelmúlt I-II. osztályos versenyeinek, 1100 métertől mérföldig, idén remek formában van, két versenyt is nyert zsinórban. Az eredményeinél meg kell jegyezzük, hogy sosem futott még ezen a szinten, így javulással számíthat csak, ugyanakkor érthető a menedzsment döntése, kipróbálják felnőhet-e a feladathoz. Lovasa Olivier Peslier lesz.

Marianafoot zsinórgyőztesként folytatta tavalyi szezonját Doha-ban, eddig Listed-ben próbáltak vele szerencsét, és hozta az elvárásokat, trénere Jérome Reynier pedig további javulást láthat benne. Hatalmas szíve és küzdeni akarása sok nehézségen átsegítette már, tavaly Deauville-ben 400 méteren keresztül csatázott ellenfelével és végül ő jött ki győztesen a heroikus harcból. Nagy gondot fordítottak a lovasításra is, hiszen most is a nagy tehetségű Pierre-Charles Budot-val fog indulni.

A négyéves kancák közt az egyik legkevesebb versenyben látott ló Spinning Memories lesz, mérlege így is pazar, háromból két alkalommal járt sikerrel, ráadásul kétszer Listed szinten is, komoly figyelmet érdemel ő is! Pascal Bary idomítottjában komoly fejlődési lehetőséget látni, ráadásul a belga zsokéfenomén, Christophe Soumillon fogja lovagolni, ami szintén komoly fegyvertény lehet.

A mezőny 9-es számú lova a brit tenyésztésű Urwald André Fabre mester kezei alatt készül, első Group 3-as versenyében még nem volt elég erős, három héttel később viszont korrigált, Paris-Longchampban, ahol sikerrel ért haza Listed szinten. Az eddigi teljesítmény révén ő viszi a legkisebb terhet, 54 kg-ot, lovasa a szintén világelitbe tartozó Mickäel Barzalona lesz, aki többek között a 2017-es Breeders’ Cup Turf (Talismanic) bajnoka.

Tour To Paris tehát egy rendkívül acélos társaság tagjaként, ugyanakkor abszolút kiérdemelt helyen várhatja a holnapi verseny indítását. Az erőpróba rendkívüli vízválasztó lesz a magyar ló jövőjét illetően, egy szép helyezés esetén sem szabadna szomorkodnunk, hiszen kemény ellenfelei nem adják majd ingyen a sikert. Természetesen bármilyen nehéznek tűnik a feladat a győzelemre is jó esélyt látunk, persze minden erőre és szurkolásra szükség lesz majd, biztassuk hát együtt kedvencünket! A versenyt online felületünkön és a Sport 1 Televíziónak köszönhetően élőben átélhetik a hivatalos fogadási ajánlat részeként, így természetesen fogadhatnak is! Start 17:55-kor.

Mindent bele Tour To Paris!

A startlista elérhető az alábbi linken

Varga Áron

fotó: Jour de GalopScoopDyga

SHARE THIS