/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Hamarosan jön az év legjobban várt lóverseny eseménye, a Magyar Derby

A 96. Magyar Derby győztes csapata

Hétvégén Alagi Díj, Bárdosi György Emlékverseny, Erzsébet Királyné Díj és Turf Gála, a legjelentősebb Derby előtti futamok, melyek után már sokkal többet fogunk tudni az idei évjárat képességéről és távbírásáról. A Derby-be nevezett lovak listája viszont már most adott, így a hétfői törlések előtt még pár mondatban elemezzük az eddig látottakat.

Ace of Spades tavaly kétszer is pénzért futott, az idei szezonja viszont nem alakult jól, mindkét versenyében helyezetlenül ért célba. Vasárnap harmadszor is starthoz áll, ezúttal hosszabb távon a Bárdosi György Emlékversenyben, ez a szereplés mindent megmutat majd a jövőjét illetően.

Butch Boy Cassidy tavaly októberben egy magabiztos győzelemmel mutatkozott be, idén viszont ezt a formát nem tudta megismételni. 2019-es második futását még kérdések övezik, a mostani hétvégén még nem láthatjuk, de könnyen lehet, hogy legközelebb ismét régi önmagát idézi majd.

Cellem eddig egy kivétellel minden versenyében pénzért futott, kétszer is ezüstéremmel gazdagította istállóját. A táv növelésével nem volt gondja, legközelebb már ő is hosszúra bizonyíthat, azon a versenyén sok múlik majd.

Enigma bátyja, Esti Fény révén komoly „családi nyomás alatt áll”. Németországban egy rendkívül erős egyenes pályás versenyben is futott, később a Nemzetiben próbált bizonyítani, de még nem volt teljesen kész. Utoljára már sokkal közelebb volt a nyerőhöz 1800 méteren, kíváncsian várjuk következő futását.

For You az évjárat egyik legtöbbet bizonyított lova, kiváló kétéves szezonban sikeres nyeretlen után győzött a Szent László Díjban, majd idei visszatérésekor a Májusi Hendikepben is elsőséget szerzett. Látványos stílusa sokak szerint a szombati Alagi Díj favoritjává teheti.

Golden Sea az évjárat legjobb lova, a Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny győzelem után közeli második helyen zárt Varsóban, idén pedig közel hét hónapos kihagyás után lesétálta a legjobb méneket a Nemzeti Díjban. Következő szereplése a vasárnapi Turf Gála napján a Cena Arvy-ban lesz 1800 méteren. Távbírásáról ez a verseny többet elmond majd.

Kirgiz egy kiváló magyar tenyésztésű telivér, aki halványabb kétéves szezont követően kiemelkedően teljesít, negyedik helye után zsokéval sikerrel járt az ARQANA hendikepben 2000 méteren, később pedig a 2200 méteres Osinato Díjban duplázott, mellyel letette névjegyét a távbíró lovak közt, nyergében Nagy Tamással.

La Luka kiemelkedően indult kétévesen, idén sikerrel járt Zágrábban, később pedig a Nemzeti Díj 5. helyén zárt 15 hosszal a nyerő mögött. Szombaton az Alagi Díjban fut, ahol a helyezettek közé várjuk.

Landkaiser eddigi karrierjét, mindig nagy elvárások jellemezték folyamatosan harcolt a legjobbakkal, és legtöbbször dobogón is végzett. A győzelem eddig még váratott magára. Hosszabb távon még jobb lehet, így az Alagi Díjban őt is helyre várjuk.

Like The Sea ebben a szezonban mutatkozott be egy rendkívül könnyű győzelemmel, másodszor már “öreg” lovakkal is felvette a kesztyűt és 1900 méteren lett közeli második. A hétvégén ismét Kovács Sándor kuporog majd a nyergében a Bárdosi György Emlékversenyben.

Lili nem tud hibázni, eddig még minden versenyében dobogóra állt. Téli sérülése révén hosszú kihagyás után egy rendkívül nehéz feladatot kapott a Hazafi Díjban, melyet várakozáson felüli győzelemmel oldott meg. A kancák közt őt is a legjobbak közt tartjuk számon.

Marcell kétévesen még nem vette komolyan a versenyzést, viszont azóta elkezdett belejönni, hiszen áprilisban már sikerrel járt az V/b-s Bakonyi Hendikepben. Májusi futásakor nem tudott ismételni, viszont pénzért futott 2200 méteren. Sokat fejlődhet még.

Melyson mindössze háromszor futott ebben a szezonban, utoljára sikerült is elveszítenie nyeretlenségét, ráadásul 1800 méteren, mellyel kivívta mindannyiunk figyelmét. Szombaton őt is a Bárdosiban láthatjuk majd.

Mont Master 9 versenyben állt starthoz, a korai kétévesek közé tartozott, nyert is, majd sorozatos helyezéseket szerzett, eddig közel 1,4 millió forintot keresett. Utolsó futásakor a Papp Sándor Emlékversenyben szerezte meg második győzelmét, a 2200 méteres versenyben mutatott látványos stílusa igazán emlékezetes volt. Ismét láthatjuk majd szombaton.

Rajsamatazz remek szerepléseken van túl, a győzelem eddig viszont elkerülte. Idáig csak sprintben és mérföldön láthattuk versenyezni, így még nem tudjuk a hosszabb távok mennyire fekszenek neki, kíváncsian várjuk legközelebbi futását.

Rakfi Victorious szombaton vízválasztó elé érkezik, eddig remek mutatókkal kezdte karrierjét, kétévesen két versenyt is nyert, majd további értékes helyezéseket gyűjtött, legutóbb Mont Master mögött 8,5 hosszra végzett, ha egy picit javulna még a favoritokra is veszélyes lehetne.

Red Treasure idén duplázott, így a Nemzetiben még kiemelt szerepet játszott, ott viszont az elvárásokhoz képest halványabban mozgott. Rendkívül gyors ló, aki szívesen megy helyből, kérdéses, hogy hosszabbra mit tud majd. Ő is a pozsonyi Turf Gálára készül, a Starohájske kritérium mezőnyében 2000 méteren versenyez majd vasárnap.

Rue Christine idén kezdte pályafutását, eddig sprinttől 1800 méterig próbálták, de nem hozta a várt eredményeket, egyelőre nehéz elbírálni.

Sagana győzelemmel kezdte pályafutását, majd közel volt a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben is. Háromévesen egy magas formájú szlovák verseny óta magasak az elvárások irányába, utoljára a Hazafi Díjban sem volt messze a nyerőtől. A menedzsment őt is a vasárnapi Turf Gálára viszi el, ahol össze kell majd mérnie magát többek között Golden Sea-vel, Crushing Power-el és Enaya-val is.

Sea My Soul három versenyét mindig pénzdíj ellenében teljesítette, kipipálta a nyeretlent, majd a Hazafi Díjban is közel volt a nyerőhöz, mindig számíthattunk rá. Szombaton az Alagi Díjban láthatjuk viszont.

Szamba a Telivér Farm istálló legjobbja, pályafutása során komoly fejlődésen ment keresztül, háromévesen már elveszítette nyeretlenségét is, legutóbb pedig az Ostinato Díjban a 4. helyen végzett. A futam utolsó méterein szépen újított, így vélhetően ő is a távbíró lovak táborát erősíti.

Thai Rock Olaszországban kezdte magasan ívelő karrerjét egy remek második hellyel, később a Nemzeti Djíban negyedik helyen zárt, majd a táv visszavételével első sikerét az Aréna Díjban aratta, nyergében Bakos Gáborral. A látottak alapján egy nagyon komoly sprinter lehet belőle, így ő jó eséllyel kihagyhatja majd a Derby-t.

Thunderstruck-ra kiváló eredményei révén komolyan figyelnünk kell szombaton, hiszen az apró termetű szürke eddig magasan felülmúlta a várakozásokat. A Nemzetiben látottak alapján könnyedén el is orozhatná a győzelmet a favoritok elől az Alagi Díjban.

Tizedes kétévesen nyert egy nyeretlent, majd a Kerekes Gábor Emlékversenyben magas formával ért el 3. helyezést. Idén először kicsit halványabb volt, másodjára viszont már egészen másképp versenyzett, az 1800 méteres Árpádhalmi Hendikepben ezüsttel zárt ifj. Kozma Istvánnal.

Upper Rebel a favorit egyik legnagyobb ellenfele lehet az idei Alagi Díjban, aki őrületes formába lendülve duplázni tudott ebben a szezonban. Az eddigiek alapján mérföldön nagyon megbízható volt, már csak az a kérdés, hogy a 400 méterrel hosszabb távon mire lesz képes.

Zorro karrierje jól indult, idén pedig versenyről versenyre jött előre, de még nem volt az igazi. A hétvégén őt is a Bárdosiban láthatjuk majd.

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS