97. Magyar Derby

A 96. Magyar Derby győztese Esti Fény, nyergében Nagy Tamás

Túl az Alagi Díjon, a Bárdosi György Emlékversenyen, az Erzsébet Királyné Díjon és Turf Gálán, azaz a legjelentősebb Derby előfutamokon, azt gondoltuk sokkal tisztábban láthatunk az idei Derby-t illetően. Sokat megtudunk ugyan az idei évjárat képességéről és távbírásáról, ugyanakkor a kép még mindig nem kristályos, hiszen az említett futamok alapján még mindig nyitott kérdés az idei Derby győztes kilétét illetően. Több eredményes versenyló ért el halványabb eredményt a vártnál, mások pedig sokat javultak az elmúlt néhány hétben, így még mindig több forgatókönyv elképzelhető. A Derby sikerhez a képesség és a remek teljesítmény mellett egy hatalmas adag szerencsére is szükség van, könnyen lehet, hogy ebben az évben pont ez a faktor emeli majd ki a győztest, aki akár a szebbik nem képviselői közül is kikerülhet.

Enigma bátyja, Esti Fény révén komoly „családi nyomás alatt áll”. Németországban egy rendkívül erős egyenes pályás versenyben is futott, később a Nemzetiben próbált bizonyítani, de akkor még nem volt teljesen kész a feladatra. Utoljára már sokkal közelebb volt a nyerőhöz 1800 méteren, majd a Pünkösdi Hendikepben fantasztikus teljesítményt nyújtva start-cél győzelmet szerzett 2000 méteren, ráadásul pályarekordban. A lefutási idővel (2:00,9) a Magyar Hármas Korona nyerő Quelindo rekordját sikerült megdöntenie. A Derbyre még erősebb lehet és döntős futásra lehet képes.

Nagy Tamás

A 96. Magyar Derby győztes lovasa, a hazai crack lovas gárda oszlopos tagja, karrierje során Esti Fény játszott meghatározó szerepet, akivel a Derby után a Szent István Díjban, a Kincsem Díjban és a Magyar St. Legerben is győzelmet szereztek.

Enigma származása

For You az évjárat egyik legtöbbet bizonyított lova, kiváló kétéves szezonban sikerrel vett nyeretlen verseny után győzött a Szent László Díjban, majd idei visszatérésekor a Májusi Hendikepben is elsőséget szerzett. Látványos stílusa, hatalmas végsebessége és küzdeni akarása néhány hete az Alagi Díj győztesévé tette. A szép eredményt követően ő az elsőszámú mén a Derby mezőnyében, a fogadók egyik kedvence lehet a legfontosabb versenyben.

Kovács Sándor

Sokszoros zsoké-, és trénerchampion, kétszeres Derby-győztes lovas és tréner 2019-ben tért vissza a lovagláshoz 12 év szünet után. Azóta szép számmal nyeri a versenyeket, lovával For You-val idén az Alagi Díjban is sikerrel jártak.

For You származása

Kirgiz egy kiváló magyar tenyésztésű telivér, aki halványabb kétéves szezont követően idén egyre jobban teljesít, negyedik helye után erősebb zsokéval sikerrel járt az Arqana Hendikepben 2000 méteren, később pedig a 2200 méteres Ostinato Díjban duplázni tudott. Ezzel letette névjegyét a távbíró lovak közt, egyben pedig bejelentkezett egy jobb, Derby-helyezésért.

Goran Mesetovic

Szerb származású fiatal zsoké, aki rendszeres szereplője a magyar lóversenysportnak. Évek óta minden télen a Közel-Keleten, Meydanban is előszeretettel lovasítják, emellett a régió meghatározó zsokéjaként Horvátországban, Szerbiában, Szlovákiában is lovagol. 2014-ben harmadik helyen zárt a Magyar Derbyben Red Hot Calypso-val.

Kirgiz származása

La Luka kiemelkedően indult kétévesen, korai volt és sorra szerezte a helyezéseket. Idén sikerrel járt Zágrábban, később pedig a Nemzeti Díj ötödik helyén zárt, azonban 15 hosszal a nyerő Golden Sea mögött. Az Alagi Díjban is viszonylag messze végzett, a Derby-ben azonban elcsíphet egy pénzes helyezést, amennyiben megfutja legjobbját.

Tomas Lukásek

Európa egyik meghatározó zsokéja, a cseh lóversenyzés ikonja. Sokszoros nagydíjnyerő, illetve cseh champion, stílusa világszinten ismert.

La Luka származása

Mont Master eddig tíz versenyben állt starthoz és eredményesen teljesít. A korai kétévesek közé tartozott, nyert is, majd sorozatos helyezéseket szerzett, eddig közel 1,4 millió forintot keresett. A Papp Sándor Emlékversenyben szerezte meg második győzelmét, a 2200 méteres versenyben mutatott látványos stílusa igazán emlékezetes volt, de ezt követően, az Alagi Díjban kevésbé volt szerencsés és csak hatodikként zárt.

ifj. Kozma István

Magyarország éllovas gárdájának tagja, generációk óta a galoppsportban tevékenykedő szakember édesapja után ő maga is korán zsokévá vált, sokszoros nagydíjgyőzelmek mellett az idomárkodásba is belekóstolt, a mindenkori örökranglista 16. helyezett lovasa.

Mont Master származása

Rakfi Victorious remek mutatókkal kezdte karrierjét, kétévesen két versenyt is nyert, majd további értékes helyezéseket gyűjtött. Ezek közül kiemelkedik a csikók leghosszabb távú futamának, a Zboray László Emlékverseny-Ürményi Díjnak a megnyerése. Idén két második helyezéssel kezdett, majd egy csalódást keltő futás következett. Legutóbb, az Alagi Díjban jött előre, negyedik helye jelzés lehet a favoritoknak, hogy figyelni kell rá is!

Paizs Gábor

A toplovas társaság meghatározó alakja, többszörös nagydíj győztes, aki az utóbbi években rendszeresen nagy küzdelemben áll a galopp lovas championátusért, tavaly az ezüstérmet sikerült megszereznie.

Rakfi Victorious származása

Szamba a Telivér Farm istálló legjobbja, pályafutása során komoly fejlődésen ment keresztül. Idén, azaz háromévesen veszítette el a nyeretlenségét, legutóbb pedig az Ostinato Díjban a negyedik helyen végzett. A futam utolsó méterein szépen újított, így vélhetően ő is a távbíró lovak táborát erősíti, de a kékszalagért jóval többet kellene nyújtania.

Piotr Krowicki

Közép-Európa nagy nevű lovasa, aki rendszeresen lovagol a régióban. Overdose nyergében Ebreichsdorfban, Baden-Baden-ben és Pozsonyban is győztesként üdvözölhettük. Nyert már Magyar Derbyt 2007-ben a 85-et Saldenzar nyergében, a verseny után még az egyik kísérő Shire-al is tiszteletkört tett a közönség előtt. Néhány évig nélkülöznünk kellett, 2019-ben viszont ismét rendszeresen láthatjuk a Kincsem Parkban.

Szamba származása 

Thunderstruck-ra kiváló eredményei révén komolyan figyelnünk kell vasárnap, hiszen a kis termetű szürke eddig magasan felülmúlta a várakozásokat. A Nemzetiben látottak alapján az Alagi Díj egyik esélyese volt, ami a helyezéseket illeti, a rangos futamban végül közeli ötödik helyezést szerzett. Némi javulással a Derbyben is reflektorfénybe kerülhet.

Jaroslav Línek

Szlovák származású lovas a régió egyik legjobbja, erős kezével, határozott stílusával minden évben szép győzelmekkel örvendezteti meg a hazai, a szlovák és a cseh közönséget. Négyszeres Magyar Derby-győztes, valamint 2018-ban a Szlovák Derbyben is sikerrel járt.

Thunderstruck származása 

Tizedes kétévesen egy nyeretlen versenyben tudott győzni, majd a Kerekes Gábor Emlékversenyben magas formával ért el harmadik helyezést. Idén először kicsit halványabb volt, másodjára viszont már egészen másképp versenyzett, az 1800 méteres Árpádhalmi Hendikepben ezüsttel zárt. A Pünkösdi Díjban vártunk tőle áttörést, itt sem mozgott rosszul, de a dobogóról lecsúszott, és pénzdíjas negyedikként fejezte be a versenyt. Stabil formáit tudja, de ezúttal meg kellene fejelnie, ha küzdelembe szeretne érni.

Zdenko Smida

Szintén szlovák származású lovas, a régió egyik legjobb könnyűterhű szakembere, aki minden évben elkápráztat bennünket fantasztikus finiseivel. Az idei szezonban nyerge alatt tért vissza Mágnás, akinek testvérével Eminenssel 2017-ben a 95. Magyar Derby-t is sikerült megnyernie. Ő az utolsó Magyar Derby győztes lovas, aki kancával (Shamal Sally) hódította el a kékszalagot.

Tizedes származása

Upper Rebel kétévesen még nem mutatott különösebben sokat, négy futása közül egyszer tudott dobogóra állni. Ebben a szezonban azonban két szép győzelemmel és komoly javulással tért vissza, így a favorit egyik legnagyobb ellenfelének tartottuk az idei Alagi Díjban, ahol végül a harmadik helyen ért célba. Folyamatosan jön előre, így a Derbyben is a főszereplők közé várható.

Bakos Gábor

Orosházi születésű élgárdabeli lovas, aki látványos stílusával párját ritkítja a régióban. Az utóbbi évek során valamennyi nagy istállónál megfordult elsőszámú lovasként, jelenleg Fézer Róbert lotját erősíti, akinél számos nagydíjat sikerült már elhódítania.

Upper Rebel származása

Zorro karrierje jól indult, két helyezést szállított tavaly nyáron. Ősszel Münchenben nem futott zavartalan versenyt, ezzel be is fejezte kétéves szezonját. Két visszatérő versenyében lemaradt, majd kellemes meglepetést okozott a Bárdosi György Emlékversenyben, ahol 2200 méteren végig vezetve sikerült elsőként áthaladnia a célvonalon. A tavalyi sérüléséből a látottak alapján mostanra teljesen sikerült felépülnie, javulására lehet számítani, reményekkel telve várhatja a 97. Magyar Derbyt.

Václav Janácek

Cseh champion lovas, országa büszkesége, aki a világ nagy versenyterein is tiszteletét tette már. Évek óta rendszeresen lovagol Spanyolországban is, ahol tavaly a Derbyt is sikerült megnyernie Don Sancho nyergében.

Zorro származása

Golden Sea a legjobb kanca, sőt a teljes mezőny kiemelkedő képességű lova. Tavaly, a Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny győzelem után közeli második helyen zárt Varsóban, idén pedig közel hét hónapos kihagyás után lesétálta a legjobb méneket a Nemzeti Díjban. Néhány héttel később Pozsonyban is sikerrel járt a Turf Gála napján a Cena Arvy-ban, 1800 méteren. Kanca létére Golden Sea a legjobb papíresélyt képviselő telivér a mezőnyben, amennyiben a távbírással sem lesz gondja, megszerezheti a győzelmet.

Stanislav Georgiev

A bolgár származású lovas évek óta Magyarországon lovagol, eredményei közt a Derby kivételével az összes nagydíj szerepel már, több ezek között már sokszorosan. A szakma tiszteletbeli magyarként tartja számon, remekül beszéli nyelvünket, egy éve pedig már az idomárságba is belekezdett, évek óta ő gyűjti be az Év Zsokéja elismerést.

Golden Sea származása

Lili nem tud hibázni, eddig minden versenyében dobogóra állt. Ősszel három helyezés után tudott nyerni, majd téli sérülése után egy rendkívül nehéz feladatot kapott a Hazafi Díjban, melyet várakozáson felüli győzelemmel oldott meg. A Bárdosi György Emlékversenyben szerencsésebb helyezkedéssel a győzelmet is megszerezhette volna, ezüstérme révén azonban a kancák közt őt is a legjobbak közt tartjuk számon.

Gönczi Rebeka

A fiatal nyíregyházi születésű lovashölgy immár második Magyar Derby-jére készül. Évek óta szorgalmasan dolgozik azon, hogy egyre jobb és jobb legyen, tehetsége, stílusa és kitartása példaértékű. Nemrégiben ő lett Magyarország legfiatalabb zsokéja, pár hónappal később pedig az idei Hazafi Díjat is sikerült megnyernie.

Lili származása

Rajsamatazz remek versenyeken van túl, a győzelem eddig viszont elkerülte. Idáig csak sprintben és mérföldön láthattuk versenyezni majd a Pünkösdi Hendikepben már távbírást is igazolt, közeli harmadik helyen zárt 2000 méteren. Sorozatos helyezéseit követően, vajon képes lesz nagyot javulni és éppen a Derby-ben győzni?

Jozef Parigál

A szlovák származású fiatalember, évek óta hazánkban versenyez,méghozzá igen eredményesen. Folyamatosan egyre több nagyversenyben is láthatjuk lovagolni, pályafutása legjelentősebb sikere a Vatinius Díj győzelme Sárkányfűvel.

Rajsamatazz származása

Sagana győzelemmel kezdte pályafutását kétévesen, majd közel volt a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben is. Háromévesen egy magas formájú szlovák verseny óta komolyak az elvárások irányába, utoljára a Hazafi Díjban sem volt messze a nyerőtől. A menedzsment őt is a Turf Gálára vitte el, ahol ismét peches versenyt futott, így nem tudta igazán megmutatni képessége javát. Amennyiben kijön neki a lépés a Derby-ben, képes lehet arra, hogy felálljon a dobogóra.

Michal Demo

Cseh származású fiatal zsoké, aki évek óta lovagol hazájában és a régióban, így rendszeresen láthatjuk hazánkban is versenyezni.

Sagana származása

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS