/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Kedvez-e az új miniszterelnök a lóversenyzésnek?

Írta: Kovács Botond.

Alig száradt meg a királyi pecsét az Egyesült Királyság ötvenötödik miniszterelnöke, az Alexander Boris de Pfeffel Johnsont kinevező pátensen, máris megkezdődtek a spekulációk az új kormányfő és a lóversenyzés kapcsolata körül. Kedvez-e majd Mr. Johnson a brit, és közvetve az ír versenyüzemnek? Kiáll-e a királyság második legnépszerűbb sportja mellett? Lesz-e fordulat az elmúlt idők aggasztó fejleményeihez képest? Ezek a kérdések foglalkoztatják a briteket, miközben a felszínen teljes erővel dübörögnek a nyár csodálatos mítingjei, egyik világhírű esemény éri a másikat és patakokban folyik a pezsgő.

Az új kormányfőt komoly többséggel jelölte pártja a pozícióra, de mióta elfoglalta rezidenciáját a Downing Street 10-ben egyszer sem hozta szóba a lóversenyzés ügyét.

Ide most benézek…

Némi aggodalomra ad okot, hogy míg London Lord Mayorja volt, támogatta a fogadóirodákban elhelyezett nyerőgépek alaptétjének ötvened részre csökkentését, mert szerinte az addigi állapot „veszedelmes és komoly fenyegetést jelent a társadalomra”. (A 2019 áprilisa óta hatályban lévő brit szerencsejáték törvény száz fontról kettő fontra vágta az automatákban feltehető alaptét. A rendelkezésnek súlyos hatása lett a fogadóirodák forgalmára, és közvetve a lóversenyzésre is. Csökkentek a versenydíjak, és az év végéig több ezer ember veszíti el állását a brit és az ír bukiknál.)

Szintén aggodalomra ad okot, hogy Johnson kijelentette, kész megállapodás nélkül is kivezetni az államot az Európai Unióból, amely lépésnek kedvezőtlen hatásai lehetnek a versenylovak eddigi szabad kereskedelmére és szállítására. A British Horseracing Authority (BHA) és az Európai és Mediterrán Lóverseny Szövetség (amelynek hazánk is tagja) képviselői egy ideje már ki sem mozdulnak Brüsszelből, és amellett, hogy minden erejüket latba vetik egy kedvező megállapodás eléréséért, legfeljebb csak aggódhatnak, és az új kormányfő megfontoltságában bízhatnak.

Derűlátásra ad okot, hogy az új szerencsejáték törvény egyik élharcosa, Tracey Crouch helyett a lósport mellett elkötelezett Nigel Adams került a kultúráért, média ügyekért és sportért felelős tárca élére.

Crouch kisasszony távozott

Szintén pozitív jel, hogy Matt Hancock, akinek Newmarket a választókörzete, és ezer szállal fűződik a lóversenyzéshez megmaradt egészségügyi és szociális miniszternek, hogy Liz Truss, aki rendszeres látogatója a versenyeknek nemzetközi kereskedelmi miniszteri megbízást kapott, és egy másik turf-barát, Esther McVey az építési és önkormányzati minisztérium élére került. Talán kedvező, hogy az állatjóléti ügyeket, valamint a telivér kereskedelmet és szállítást irányító szakminisztériumot az eddigi Michael Gove helyett Theresa Villiers felügyeli majd.

Magyarországot a Brexit lókereskedelemmel összefüggő aspektusa érinti főként, hiszen évente több tucat ló érkezik a Csatornán túlról (2018-ban és 2019-ben közel száz telivér érkezett hazánkba). E pillanatban azonban számos kérdés nyitva áll még, a fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk Olvasóinkat.

SHARE THIS