/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Májer Cinita holtversenyben győzött Hágában

Ismét egy újabb tehetséges magyar hölgy mutatta meg mire is képes, ha egy remek képességű lovat kap társul. Májer Cinita ezúttal a Sheikha Fatima Bint Mubarak IFARH versenysorozat európai állomásán Hágában lovagolt, a szokásos arab lovaknak kiírt futamban. A verseny során sokáig úgy gondolhatta a külső szemlélő, hogy Cinita lova bizony nem a legerősebb, végig a mezőny végén követték az ellenfeleket, de amit a befutóban véghez vittek, az bizony lélegzetelállító volt. A hajránál Cinita összekapta lovát egy utolsó erőbedobás erejéig, amellyel olyan lendületbe kerültek, mellyel a nagy hátrány ellenére is folyamatosan tudtak újítani.  Ezzel az erőbedobással pedig holtversenyben pont a célban sikerült elkapniuk az olasz hölgyet és lovát. Igenám, de a célbírák még csak nüansznyi különbséget sem találtak, így végül megosztott győzelmet hirdettek.

Az eseményről és az élményekről gyors interjúban kérdeztük Cintiát, aki épp most száll fel a Magyarországra tartó repülőgépre.

Hogy érezted magad? Milyen volt a fogadtatás? Mit kell tudni az IFARH sorozat utolsó állomásáról?

Életem egyik legszebb élménye volt. A város csodaszép és tiszta, a pálya is szuper volt, az emberek pedig rendkívül kedvesek és segítőkészek. A pályán derült ki, hogy a lovam az általam vélt súlyhoz képest további két kg büntetést kap a legutóbbi nyerés miatt, nálam pedig nem volt elegendő ólom, többen azonnal ugrottak és kiegészítették a szükséges teherkülönbséget, még ólomtáskát is kerítettek, hogy optimálisabb legyen a súly.

A sorozatról csak annyit, hogy arab lovaknak kiírt futamokat szerveznek a résztvevő országok és minden egyes forduló győztes lovasai képviselhetik országaikat a novemberben megrendezésre kerülő döntőben. A vasárnapi holtverseny ennél fogva különleges, hiszen a sorozat 11 éves története során még egyszer sem volt hasonló, így ebből a fordulóból ketten is bekerültünk a döntőbe.

Mit kell tudni a lovadról Jaahez-ről?

Jaahez egy fantasztikus versenyló, aki Newmarket-ből érkezett erre a futamra, a tréner három istállótársát is elhozta és nagyon boldog volt, hogy sikerült nyernünk, még ha holtversenyben is. Jaahez egyébként egy hete futott és nyert is, ezért kicsit féltem tőle, hogy milyen formában lesz, hiszen sokat is utaztak, de szerencsére minden jól alakult.

Milyen lovaglás volt, nagyon messziről zárkóztatok, de rendkívül eredményesen. Ez volt az eredeti terv, illetve az utasítás?

Rendkívül egyszerű lovaglás, a tréner annyit mondott róla előzetesen, hogy Jaahez egy nagyon boldog ló és úgy szeret menni, ahogy ő akar. Arra kért ne fogjam vissza, vagy siettessem, csak hagyjam, hogy úgy menjen ahogy ő szeretne. Nagyon jó élmény volt. A befutóra fordulva elkezdtem kicsit megindítani és éreztem, hogy milyen jól veszi a mozdulataimat, aztán kerülnünk is kellett, mert belül nem maradt volna helyünk. Végül pedig úgy jött, mint a „repülő”. Talán, ha egy kicsit hamarabb indítom jobb lett volna, de elég „szerencsétlenül” jött ki a lépés, hogy a végén lovat is kellett kerülnünk a helyhiány miatt. Mindezek ellenére sikerült! Nyertünk, Jaahez hatalmas szívének köszönhetően. A tréner boldogságában azt mondta, hogy nem gondolta volna, hogy ekkora finishre leszünk képesek.

Óriási volt, ahogy zárkóztatok, nagyon ügyesen segítetted Jaahez-t, jó döntés volt, hogy a külső spúron hoztad, hiszen belül barrier sem volt, ami segíthetett volna benneteket.

Most tényleg azt éreztem, hogy segítem a lovat, úgy vélem ugyanannyira akarta ezt a nyerést mint én.

Milyen volt a pálya felülete, kialakítása?

Az az igazság, hogy nem a legbiztonságosabb, az egyik lányt ki is vitte a lova, szerencsére épp pont két cölöp között. Elég rémisztő volt látni is, nemhogy az ő szemszögükből. Később őket pályaelhagyás miatt diszkvalifikálták is, de szerencsére nagyobb baj nem történt. A hangulat remek volt, minden szempontból, épp ügető Derby nap volt a helyszínen, nagyon sokan voltak kint. A futam előtt is remekül éreztem magam, de a győzelem után már szerintem semmi sem szeghette volna kedvem. Ráadásul ott lehetek az Abu Dhabi-ban megrendezésre kerülő döntőben, így a duindigt-i élmény szebb nem is lehetne.

Gratulálunk a győzelemhez és sok sikert a döntőben!

A futam itt visszanézhető.

Varga Áron

fotó: Huybers.com

SHARE THIS