Államfő a Magyar St. Leger győztese

Államfő a Magyar St Leger-ben megtörte nyeretlenségi sorozatát, 8 pénzdíjas helyezés után pályafutása legfontosabb eseményén  bravúros versenyzéssel győzedelmeskedett.

A magyar tenyésztésű mén Gajdos Zsolt istállójában látta meg a napvilágot Nyíregyházán, ahol anyja Álomvilág is született. Apja, Latin Lover a 2012-es Magyar Derby győzteseként szép példával járt utódai előtt, képességéből pedig szemmel láthatóan Államfő is sokat örökölt.

Másfél évesen Államfő egy rövid belovagló időszakot követően Csehországba került, az ottani ranglistavezető Vaclav Luka-hoz. A méltán híres szakember egy pillanatig sem bánt kesztyűs kézzel újdonsült szerzeményével, bejárták a legjobb cseh pályákat, valamint Franciaországban is szerencsét próbáltak.

A nehéz feladatok ellenére Államfő mindig szívből versenyzett, a helyezések sorban érkeztek is, viszont a győzelem mindeddig váratott magára. Munkái során rendszeresen került össze nála jóval erősebbekkel, az utóbbi hetekben például éppen Nagano Gold-al dolgozott, aki a Qatar Prix de l’Arc de Triomphe-ban a 8. helyen végzett a világ legjobbjai között. Második hazai startjakor, a Kovács Mihály Emlékversenyben csak nagyon kevésen múlott az elsőség, ezúttal viszont már semmi sem állhatott a siker útjába.

A start után lovasa, Pavlína Filipová remekül osztotta be társát, a túlsó oldali holtpontnál hagyta Államfőt megpihenni, majd szépen fokozatosan  megkezdték az ellenfelek üldözését. A befutóra fordulva már látszott, Államfő sétál a külső ív ellenére is, lovasa jelzésére lelkes újítással reagált és rendkívüli könnyedséggel gyűjtötték be a már oly régóta várt sikert.

Gratulálunk!

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS