Szoros befutók a vasárnapi galoppon

Nehezen feldolgozható élményekkel gazdagodtunk a nap nyitófutamaként megrendezett csikóversenyben. Oba Hara újabb példaként járt tréningtársai útján és igazolta a Derby győztes csapat egész évben látott kiemelkedő teljesítményét. A helyezettek közt egy újabb Alcoba a csikó, Aurora Amica mutatkozott be igazán felnőttes futással, mögöttük pedig Supergirl szerezte meg a harmadik helyezést.

Újabb sikert könyvelhetett el a Gyolai Racing istálló Dubai Dusk-nak köszönhetően, aki immáron másodszor ért haza a szezon során. Szép versenyben, meggyőzően mozgott az ezüstérmes Sámánkő is, aki ismét közel került egy győzelemhez, a bronzérem pedig Régi Történethez került. 

Majdnem összejött a pehely súlyú Sagana taktikája, aki nyergében Mocsinka Viviennel kis híján ellopta a Maglódi Díj trófeáját. A start után azonnal élre álltak és látványosan növelték előnyüket, a gondolat egészen az utolsó 50 méterig jó ötletnek is tűnt. Végül mégis Landkaiser és Stanislav Georgiev párosa mehetett a fotózásra  akik az utolsó métereken át tudtak szaladni a “szökenvényeken”, a harmadik hely pedig a Szenttamási istállóhoz került Oxford Thespiannak köszönhetően.

Rendkívüli sebességükről tettek tanúbizonyságot a Giztella Major Hendikep versenyzői, különösképpen Bírónő, aki fölényes könnyedséggel sétálta le ellenfeleit. Lovasának, Kun Ferencnek még arra is maradt lehetősége, hogy egy kicsit megpihenjen az utolsó 200 méteren, hiszen így is maradt még tartalék a következő alkalomra. Az ellenfelek közt dicséret illeti Illendőt, aki jelentős teret tett jóvá a befutóban, a dobogó alsó fokára pedig a szintén nagyot küzdő Aloiv Aivilo érkezett meg.

Wasmy egyeduralkodását láthattuk a nap negyedik futamaként megrendezett Gencsy Tibor Emlékversenyben, aki végig vezetve sétált haza, nyergében Suták Csengével. Remek bemutatkozás után közeli másodikként It’s my Time, harmadik helyen pedig Contesse fejezte be a versenyt. Nem szabad szó nélkül hagyni a régen látott Eskandar szereplését sem, hiszen messziről zárkózva szinte egy teljes év kihagyás után is felszaladt a közeli negyedik helyre. 

Remek versenyt hozott az idei Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj is, ahol tökéletes papírforma eredményt könyvelhetünk el. A két nagy favorit hozta a tőlük várt küzdelmet, a hűséges Báthory (Stanislav Georgiev) végig szívósan védekezett, de ezúttal a fiatalság képviselője, Dante’s Peak (Jaroslav Línek) bizonyult erősebbnek.

Külföldi vendégeink domináltak az idei Barna András Emlékversenyben. Puramente (Sasa Glogovac) favorithoz méltó módon csak sétált az I. osztályú hendikep mezőnye mellett, a befutó utolsó 200 méterében még növelni is tudta előnyét, így végül igen könnyed 6 hosszas sikert „vésett be” a statisztikájába. A helyezettek sokkal szorosabban zártak, Greenpeace (Stanislav Georgiev) és Waslawi (Alaksandar Sasic), végül hazai ezüstérem született.

Ezen a hétvégén is nyolc izgalmas futamot szurkolhattunk végig, a nap legszebb befutóját pedig épp a kis képességű lovaknak köszönhettük. A 13 lovas társaságban Kenguru okozott meglepetést, aki első hendikepjében komoly javulást mutatott. A győzelemhez Suták Csenge is hozzájárult, hiszen okos beosztása is kellett ahhoz, hogy egy nap kétszer is ott lehessen a győztesek fotózásán. Nagy csata volt az összes helyezésért, a dobogó alsó fokai Mezzo-hoz (Jozef Parigál) és Riadó-hoz (Stanislav Georgiev) kerültek, mellettük pedig a teljes mezőnyt dicséret illeti, hiszen a győztes és az utolsó közt kevesebb, mint 10 hossz volt a különbség.

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS