/ by /   E-Turf Magazin, Hazai ügető hírek / 0 comments

Papp István Belgiumban versenyzett

Papp István idomárhajtónk múlt szombaton a belgiumi Mons-ban hajtott egy nemzetközi versenyben. A tapasztalatairól és élmenyeiről kérdeztük.

Pontosan mi volt ez a verseny?
– Minden országban, ahol francia tenyésztésű ló fut, díjazzák a legtöbb pénzt keresett lovakat. Meghívják az idomárt, a hajtót és a tulajdonost az eseményre és egy nemzetközi futamot is rendeznek, amelyben ezek az idomárok, illetve hajtók hajtanak. Ennek a rangos versenynek közel egy évtizede mi is tagjai vagyunk, korábban már jó néhány kolléga indult ezen a versenyen. Dénes Áron volt az első aki képviselte a magyar színeket, de hajtott többek között Lakatos Csaba, Juhász Balázs, Rutkai József és Fazekas Imre is. Ezek a futamok akkor Vincennes-ben voltak. Idén ez a versenyben a belgiumi Mons-ban került megrendezésre.

Milyen lovat kaptál, volt-e előtte lehetőséged kipróbálni?
– Tizenhat lovas nemzetközi mezőny volt, a lovakat sorsolták. A futam előtti egy órával volt lehetőség megismerkedni a lovainkkal és lehajtani őket. Az én lovam egy hétéves pej herélt volt, aki a Turf szerint harmadik esélyt képviselt. Elég rapszodikusnak tűnt, vagy gyengén futott, vagy nyert a közelmúltban.

Milyen volt a verseny lefolyása?
– Idomárjától azt az információt kaptam, hogy az autostartnál kell a lónál nagyon figyelni, illetve majd az utolsó kanyarban, ahol elég nehéz áthajtani. 2300 méter hosszú volt a verseny, a start jól sikerült, majd szépen mentünk a későbbi nyerő mellett, de sajnos az ominózus utolsó kanyarban jó pozícióban haladva elugrotta magát a ló, így diszkvalifikálás sorsára jutottunk.

Hogy tetszett az ottani pálya? Hajtottál már máshol is külföldön?
– Szerencsére korábban már volt külföldi tapasztalatom, korábban egyik nagy kedvencemmel, Kádorral  a Szlovák Derbyben indultam Pozsonyban, illetve Szerbiában is versenyeztem már. Egyik pálya sem volt az ügetők álma, és mondhatom, hogy a mons-i pályát sem lehet a Kincsem Parkkal összehasonlítani. Ez egy privát pálya, nincs tréning rajta, nincsenek itt álló versenyistállók. Minden lovat a verseny napján szállítanak a helyszínre. Általában esti versenyek vannak a folyamatos versenyprogram miatt, ilyenkor a galopp pályák kezdnek, majd a sötétedés után, este jönnek az ügető futamok. Itt most is 22:30-kor még futottak a lovak.

Hogy érezted magad az eseményen?
– A balul sikerült verseny ellenére nagyon jól éreztük magunkat, jó volt a hangulat, remek szállást és teljes kiszolgálást kaptunk. A kollégák közül többet jól ismerek, mondhatni baráti viszonyban vagyunk a máltai, a  szerb és az osztrák hajtóval is. A hozzátartozók – én a feleségemmel mentem – a VIP páholyban nézhették végig a futamunkat, majd mi is csatlakoztunk hozzájuk és a verseny után egy bankett keretében a díjátadóra is ott került sor. Remek élmény volt, melyet istállómnak és Gyolai Zoltánnak köszönhetek.

Még ugyan hátra van hat hét a szezonból, de talán már lehet mérleget vonni. Hogy alakult a 2019-es év?
– Jól kezdtük a szezont, majd sajnos volt egy kis hullámvölgy, ám szerencsére az utolsó hónapokban ismét jó eredményeket érnek el a lovaink. Gyolai Zoltán tulajdonosunk és amatőrhajtónk jól áll a ranglistán, esélyes a 2019-as amatőrhajtó champion cím megszerzésére is.

SHARE THIS